SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA MOSCOVA

Drumul Irinei Begu spre finala de la Moscova: "Nu mă aşteptam să ajung atît de departe”

Irina Begu a ajuns în cea mai importantă finală a carierei
Irina Begu a ajuns în cea mai importantă finală a carierei

Articol de GSP - Publicat duminica, 19 octombrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 18 octombrie 2014 23:43

Românca a trecut în penultimul act de Lucie Safarova cu 7-6 (5), 1-6, 6-3 şi luptă azi pentru trofeu cu Anastasia Pavliucenkova. În 2013 Simona Halep a fost cea care s-a impus pe hardul din capitala Rusiei.

"Nu mă aşteptam să ajung atît de departe. Este ultimul turneu al sezonului pentru mine şi mi-am propus să mă bucur de fiecare clipă petrecută pe teren", le-a spus ziariştilor ruşi Irina Begu după ce s-a calificat în cea mai valoroasă finală a carierei.

O calificare care a venit după un meci strîns şi pasionant cu Lucie Safarova, 17 WTA. 150 de minute în care Irina a reuşit să-i facă faţă celei care în vară juca în semifinale la Wimbledon. Primul set a fost unul în care nici una dintre jucătoare nu şi-a pierdut serviciul şi care s-a decis la tie-break.

"Irina a jucat foarte bine, a servit incredibil, în special cînd o făcea cu kick. Mi-a pus mari probleme în prima parte a întîlnirii", a spus Safarova. Românca s-a impus în tie-break cu 7-5, spre bucuria antrenorului său şi a prietenului său, aflaţi în tribune la Moscova.

Gînd de victorie
În setul al doilea, cehoaica a găsit soluţii pentru serviciul şi jocul româncei, cîştigînd cinci game-uri la rînd şi impunîndu-se cu 6-1. "În decisiv am luptat pentru fiecare punct", a spus Lucie.

Irina şi-a propus la începutul lui să fie cît mai agresivă şi să fie ea cea care conduce schimburile şi să se bucure. I-a spus-o şi antrenorului său, Adrian Cruciat, care o atenţionase: "Trebuie să cîştigi pe mîna ta". "Nu trebuie să cîştig, vreau să mă bucur de tenis". Şi aşa a făcut.

A luptat incredibil şi chiar dacă adversara sa a avut oportunităţi de a-i confisca serviciul, de fiecare dată a descumpănit-o. "La 3-3 m-am gîndit că am o mare sanşă să cîştig", a povestit Irina. În game-ul al optulea a făcut break-ul şi apoi în următorul a fructificat a doua minge de meci pe care şi-a procurat-o.

Ţipătul ei de bucurie s-a asortat foarte bine cu aplauzele din tribune. A fost 7-6 (5), 1-6, 6-3 şi a doua victorie a săptămînii în faţa unei jucătoare de Top 20, după ce în turul al doilea a învins-o pe Makarova, 12 WTA.

În carierea sa mai reuşise un singur astfel de succes, în faţa Svetlanei Kuzneţova, la Marbella, în 2011. Ea are în palmares şi o victorie la o jucătoare de Top 10, la US Open, în 2012, cînd a învins-o pe Caroline Wozniacki.

Cu trei ore mai mult pe teren
Pentru Irina, finala de azi e cea mai valoroasă din carieră pentru că turneul este de categorie Premier, ea mai luptînd pînă acum pentru trofeu în trei competiţii International. În ultimul act, ea o va întîlni pe Anastasia Pavliucenkova, 30 WTA.

Cele două s-au mai întîlnit o singură dată, în 2013, cînd s-a impus rusoaica. Dar anul trecut pentru Begu a fost unul greu, în care s-a luptat cu o accidentare păcătoasă la umăr. Acum va întîlni o altă Irina, decisă să se bucure de fiecare clipă, chiar dacă a stat cu trei ore mai mult pe teren în această săptămînă decît adversara sa.

Ar putea urca pe cel mai bun loc
Irina Begu a început turneul de la Moscova pe poziţia 61, după ce a început acest an pe poziţia 124. Calificarea în finală i-a asigurat deja o urcare pînă pe 42, dar dacă se va impune, ea va urca pe 35. Cea mai bună clasare a româncei, avea drept bornă locul 38 ocupat pe 12 septembrie 2011.

"Irina e un adversar dificil de învins. În această săptămînă a trecut de jucătoare bine clasate, aşa că evoluează foarte bine. Sper ca eu să ies învingătoare din acest meci" (Anastasia Pavliucenkova)

"Am făcut un turneu foarte bun, nu am mai jucat într-o finală din 2012, aşa că sînt mulţumită. Nu simt nici un fel de presiune, mă bucur că am atins din nou cel mai înalt nivel" (Irina Begu)

Parcursul pînă în finală
Turul 1: Donna Vekici (Cro) 7-6(5), 1-6, 6-3
Turul 2: Ekaterina Makarova (Rus, 2) 6-4, 6-4
Sferturi: Ţvetana Pironkova (Bul) 1-6, 6-3, 6-2
Semifinale: Lucie Safarova (Ceh,4) 7-6 (5), 1-6, 6-3

Finalele Irinei
2011
Marbella, zgură, pierdută cu Victoria Azarenka 3-6, 2-6
Budapesta, zgură, pierdută cu Roberta Vinci 4-6, 6-1, 4-6
2012
Taşkent, hard outdoor, cîştigată cu Donna Vekici 6-4, 6-4
2014
Moscova indoor hard cu Anastasia Pavliucenkova

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
gica.paunescu
gica.paunescu  •  19 Octombrie 2014, 12:15

Felicitari, Irina. Odata ce-ai ajuns in finala, incearca s-o si castigi. Primele 20 de locuri din ATP, ptr. anul 2015, este o tinta care-ti va putea fi la-ndemana. Apoi, cu siguranta, poti sa speri ( doresti) la mai MULT. Incearca sa n-o lasi SINGURA pe Simona. Succes iti urez, toate cele bune !

andinamodrei
andinamodrei  •  19 Octombrie 2014, 10:22

daca tot a ajuns pana aici ... CASTIGA IRINAAAAA !!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează