SPORTURI  »  TENIS  »  ROMÂNIA-SUEDIA 2-1

Dublu de foc » Florin Mergea şi Horia Tecău au cîştigat al doilea punct pentru România » Azi sînt meciurile decisive

Horia Tecău (stînga) şi Florin Mergea au jucat ieri împreună al 7-lea meci în Cupa Davis, al 5-lea victorios // Foto: Alex Nicodim
Horia Tecău (stînga) şi Florin Mergea au jucat ieri împreună al 7-lea meci în Cupa Davis, al 5-lea victorios // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat duminica, 14 septembrie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 14 septembrie 2014 00:13

Florin Mergea şi Horia Tecău au adus ieri României al doilea punct în întîlnirea cu Suedia, care contează pentru primul tur al playoff-ului din Grupa 1 a Zonei Europa-Africa.

Aerul fierbinte vibrează, în timp ce soarele cînd arde zgura, cînd se ascunde sub nişte petice zdrenţuite de nori. Aşa e luna septembrie 2014 la Bucureşti, acolo unde doi tipi cu tricouri roşii şi şorturi albastre joacă din nou împreună în Cupa Davis după un an şi 7 luni.

Florin Mergea şi Horia Tecău se regăsesc şi nu le trebuie niciodată prea mult timp pentru a-şi recupera anumite automatisme formate încă din vremea junioratului, cînd cucereau titluri de Mare Şlem sau disputau finale importante.

Surprinşi la început
Ieri însă, în faţa unor adversari ambiţioşi şi atent pregătiţi pentru confruntarea de dublu din cadrul întîlnirii România- Suedia, a fost mai greu decît se aşteptau. Johan Brunström, 34 de ani, numărul 53 ATP la dublu, le e cunoscut amîndurora, l-au mai înfruntat în circuitul mondial.

Isak Arvidsson, în schimb, tînărul de 22 de ani care e abia pe locul 309 la dublu, se prezintă neaşteptat de bine. Meciul, important în economia scorului final, începe cu un break făcut de suedezi pe serviciul lui Tecău, numărul 17 ATP la dublu.

"M-au surprins la început, au returnat foarte bine", recunoştea Horia după meci. "Cînd porneşti un meci, o faci cu armele tale, serveşti unde îţi place, iar ei au avut răspuns. De aceea, startul a fost mai lent pentru mine. Apoi, după ce mi-am dat seama cum stau lucrurile, am găsit o strategie şi mi-am făcut serviciul fără probleme pînă la sfîrşitul meciului".

Brunström a recunoscut că a vorbit cu Robert Lindstedt, fostul partener timp de 3 ani al lui Horia şi care "e o sursă bună de informaţii", acesta oferindu-le ponturi. "Ne ştim oricum, ne-am întîlnit în circuit", a adăugat suedezul.

Revenire solidă
Chiar dacă începutul a fost un pic cu frîna trasă, românii au recuperat şi au egalat. În continuare, meciul a curs într-un ritm destul de dificil, cu multe game-uri lungi, în care şansele au plutit în aerul încins, dar nu s-au concretizat.

Nu-i putea departaja decît tie-break-ul şi aşa s-a întîmplat atît în primul set, cît şi în al doilea. "Amîndoi au jucat bine, dar Florin a fost tot timpul la un nivel ridicat", explica Brunström la final. "A greşit primul retur abia după două seturi şi jumătate. Horia a pornit mai greu, însă pe parcurs a returnat şi el şi a servit din ce în ce mai exact".

"Ei au servit bine de multe ori în anumite momente de presiune, însă returul a fost arma care ne-a ajutat în acest duel", a spus Mergea, completat de căpitanul nejucător Andrei Pavel: "Mai ales în tie-break-uri".

Al treilea set a ieşit din tiparul de scor, încheindu-se cu 6-3 şi pecetluind victoria dublului român. Încă un punct, al doilea, pentru echipa condusă de Pavel, după ce prima zi se încheiase în echilibru, 1-1. Azi se dispută ultimele două meciuri de simplu, care vor decide cine rămîne în Grupa 1 a Zonei Europa-Africa şi cine ajunge în playoff-ul pentru retrogradare/menţinere.

"Mă gîndesc doar la prezent"
Andrei Pavel, căpitanul echipei României, a spus că acum are în vedere doar întîlnirea cu Suedia şi rezultatul ei final. "Mă gîndesc la prezent acum, nu la viitor, va veni momentul şi pentru asta. Acum, jobul meu e să-l aduc pe Adrian Ungur la forma lui normală, la nivelul lui obişnuit de joc, ca să poată să cîştige în faţa lui Ymer. Şi, de asemenea, să mă asigur că Marius Copil e pregătit să lupte în cazul în care se va ajunge la un meci decisiv", a explicat ieri Andrei, care a disputat ca jucător 62 de partide pentru România, cîştigînd 40.

"Încă avem o şansă"
Căpitanul suedez Fredrik Rosengren a fost mulţumit de felul în care au evoluat ieri jucătorii săi. "Băieţii au luptat admirabil, dar nu a fost suficient. M-am bucurat în special de felul în care a jucat Isak Arvidsson, mai ales că a fost primul său meci la dublu. Azi vor fi alte două mari bătălii pentru care sper să fim pregătiţi. Ştim ce vrem, ştim ce e nevoie să facem, încă avem o şansă să întoarcem această întîlnire", a spus Rosengren. "Practic, ca să învingi, trebuie să cîştigi trei meciuri, nu contează care".

"Faptul că Florin şi Horia au luptat, nu au cedat deloc chiar dacă au fost conduşi cu break în faţă arată calitatea lor ca jucători şi cît de profesionişti sînt" (Andrei Pavel, căpitan nejucător)

ROMÂNIA-SUEDIA 2-1
Vineri
Christian Lindell (Sue)-Adrian Ungur (Rom) 7-5, 7-6 (2), 6-4
Marius Copil (Rom)-Elias Ymer (Sue) 6-2, 6-3, 6-2

Ieri
Florin Mergea, Horia Tecău (Rom)-Isak Arvidsson, Johan Brunström (Sue) 7-6 (2), 7-6 (5), 6-3

Azi, ora 11:30
Adrian Ungur (Rom)-Elias Ymer (Sue)
Marius Copil (Rom)-Christian Lindell (Sue)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
jgionea
jgionea  •  14 Septembrie 2014, 14:49

ADRIAN UNGUR SI ROMANIA AU CASTIGAT MECIUL!!!! GSP N-AUDE NA VEDE....

jgionea
jgionea  •  14 Septembrie 2014, 13:09

Rusine GSP! Adrian Ungur l-a egalat pe suedez.E 1-1 la seturi.Un meci important. Romania Libera a transmis filmul la toate meciurile cu Suedia. Voi, cel mai important ziar de sport romanesc, dormiti in front...

magura
magura  •  14 Septembrie 2014, 11:36

Nu-i tarziu nici acum.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează