SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

EXCLUSIV Salt de peste 500 de locuri în clasament și o poveste impresionantă » Interviu cu Andreea Roșca, noua senzație din tenisul românesc: "Am vrut să mă las de două ori"

FOTO: Instagram Andreea Roșca +5   FOTO
FOTO: Instagram Andreea Roșca

Articol de - Publicat vineri, 06 aprilie 2018 09:00

Ascensiunea fulminantă a tenisului feminin românesc are toate șansele să continue și în sezoanele următoare. Parcursul Andreei Roșca (19 ani) din 2018, perioadă în care a câștigat deja 4 titluri în ITF, a întors privirile tuturor specialiștilor, care îi prevăd un viitor strălucit româncei.

După ce la finalul anului trecut se afla pe locul 919, Andreea a înregistrat un salt impresionant în clasament. Începând din 2 aprilie, ea ocupă locul 406, adică un salt de 513 locuri!, și are perspective de a avansa și mai mult în lunile ce urmează. Din decembrie și până acum, jucătoarea noastră a cucerit 6 titluri. Asta deși în luna decembrie și-a pierdut mama, răpusă de o boală necruțătoare. 

Andreea Roșca a acordat un interviu în exclusivitate pentru GSP.ro în care a vorbit pe larg despre planurile pe care le are în perioada următoare, dar și despre momentele dificile traversate în carieră. Cu o maturitate nespecifică vârstei sale, Andreea mărturisește că țelul ei suprem e câștigarea unui titlu de Mare Șlem.

-Andreea, ai câștigat 6 turnee ITF în ultimele 5 luni. Cât de mult înseamnă asta pentru tine și ce obiectiv ți-ai setat pentru restul anului?
- Aceste turnee înseamnă foarte mult pentru mine deoarece au fost câștigate într-o perioadă extrem de grea din viața mea. Ca și obiectiv pentru acest an, mi-am propus să încerc să pătrund în Top 300.

-Cât de dificilă ți se pare saltul de la turneele de junioare la cele de senioare?
-Deja particip la turnee de senioare. Fac acest lucru de la vârsta de 15 ani. Mi se pare dificil, însă ușor-ușor te acomodezi.

- Care crezi că sunt principalele tale atuuri pe teren și care e lovitura ta favorită?
-Cred că principalele mele atuuri sunt anticiparea si rapiditatea. Nu cred că am o lovitură favorită, dar pot spune că dreapta și reverul sunt armele mele de bază.

-În ceea ce privește suprafețele de joc, care e cea care te avantajează cel mai mult și de ce?
- Eu, antrenându-mă pe zgură, mi-am dezvoltat abilitățile pentru această suprafață. În același timp, mă simt destul de bine și pe hard deoarece sunt rapidă și pot duce jocul. Iarba, în schimb, nu am încercat-o și tind să cred că nu mi s-ar potrivi.

- Ce ai vrea să îmbunătățești cel mai mult în jocul tău?
- Momentan, aș dori să-mi îmbunătățesc serviciul. Bineînțeles, mereu se poate mai mult.

- Cât de mult contează pentru tine aspectul mental în tenis și cum reușești să te încurajezi în momentele complicate?
- Mentalul, după parerea mea, este cel mai important în tenis. Pot spune că stau destul de bine la acest capitol.

Problemele mari din copilărie și cum a refuzat înotul

- De ce tenis? Cum ai ajuns să practici acest sport? Povestește-mi puțin despre începuturile de pe terenul de tenis.
- Din păcate, când m-am născut am avut niște malformații la ambele picioare. Am avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale, iar recuperarea specifică acestor operații era înotul. Mie, în copilărie, nu mi-a plăcut deloc acest sport și m-am rugat de părinții mei să mă ducă oriunde altundeva și se pare că împreună am ales tenisul.

- Dacă ai putea da timpul înapoi, te-ai mai apuca de tenis sau te-ai orienta către altceva?
- Cu siguranță m-aș apuca tot de tenis. Deși este greu, îmi place foarte mult.

- Până acum, care e cea mai frumoasă amintire a ta de pe terenurile de tenis?
- Nu cred că am una anume, dar pot spune că am avut întotdeauna satisfacții și bucurii pe terenul de tenis.

- În opinia ta, care sunt părțile pozitive și cele negative din viața unei jucătoare de tenis?
- Eu cred că în viața oricărui om, indiferent de meserie, există și părți bune și părți mai puțin bune. Depinde de fiecare cum le percepe și ce perspectivă are asupra acelor lucruri.

- Consideri tenisul un sport costisitor financiar? Multe junioare talentate ajung să-și încheie prematur cariera din cauza costurilor foarte mari. Cum vezi această situație?
- Da, este un sport foarte costisitor. Din păcate, la fel ca și în viață, ai nevoie de mai multe lucruri pentru a reuși. În tenis, unul dintre acestea este finanțarea.

- În ultima vreme, ai petrecut foarte mult timp peste hotare, inclusiv la antrenamente. Ți se pare că facilitățile din România sunt un impediment în calea succesului unui sportiv român și că străinătatea e singura cale de realizare?
- Nu pot spune că nu avem condiții la noi în țară. După cum se vede, avem multe fete în top in ultimii ani.

- Ca sportiv de performanță, școala trece uneori pe plan secund. Cum e să fii mereu plecată de acasă și cum te simți când vezi că fete de vârsta ta își petrec timpul în cu totul alt mod decât tine?
- Pentru mine, școala a fost mereu pe plan secund, însă nu am neglijat-o. În prezent, sunt la o facultate din Anglia, pe care o urmez online, unde studiez Science and Health. De obicei, fac doar lucruri care mă fac să mă simt bine, așa că atunci când văd alte fete petrecându-și timpul altfel, pot doar să mă bucur pentru ele.

- Cum îți place să-ți petreci puținul timp liber pe care îl ai?
- Deși nu am foarte mult timp liber, când am o portiță, îmi place să pozez. Bineînțeles, și să ies cu prietenii pe care nu reușesc să îi văd atât de des.

La un pas să renunțe la carieră

- Ai avut momente până acum în care ai fost tentată să reunți la tenis? Dacă da, cum ai reușit să treci peste acele gânduri?
- Da, am avut. M-am și lăsat de două ori anul trecut. Antrenorul meu, Ionuț Moldovan, m-a ajutat enorm să trec peste asta și îi mulțumesc foarte mult.

- Te-am întebat mai sus despre cea mai frumoasă amintire. Dar care a fost cel mai dificil moment pe care l-ai întâmpinat în tenis?
- Cel mai dificil moment al carierei mele a fost atunci când mi-am rupt complet tendonul lui Achile. Mă aflam la un meci în Mexic, când tendonul meu a cedat și a sărit din călcâi. A urmat o operație și o lungă perioadă de recuperare. 

- Ai avut în trecut anumite probleme și cu accidentările. Din punct de vedere psihologic, cât de dificil e să traversezi aceste pauze forțate?
- Sunt niște momente dificile, dar trebuie sa le accepți și să treci mai departe cu capul sus.

"Mi-ar plăcea să am rezistența și deplasarea Simonei Halep"

- Cine e jucătoarea pe care o admiri cel mai mult în circuitul profesionist? E vreo jucătoare pe care o consideri model? Dar din circuitul masculin?
- Toate fetele muncesc și se dedică foarte mult și sunt de admirat pentru acest fapt. Nu pot spune că am un model anume în circuitul feminin. Din ATP, Roger Federer este favoritul meu.

- Cu care dintre colegele tale de generație te înțelegi cel mai bine? Te-ai întâlnit cu vreuna din ele prin circuitul ITF?
- Am multe prietene în circuit. Nicole Tătăruș este cea mai apropiata mie și chiar am jucat împotriva ei.

- Gradul de popularitate al tenisului din România a crescut foarte mult în ultimii ani. E Simona Halep o sursă de inspirație pentru voi, generația tânără?
- Bineînțeles ca este. Ne arată că se poate și ne demonstrează, în același timp, că munca și sacrificiul sunt cele mai importante în acest sport.

- Care sunt cele calităție pe care le admiri cel mai mult la Simona Halep sau la alte jucătoare consacrate din România?
- Voința Simonei este de admirat. În plus, mi-aș dori să am rezistența și deplasarea ei în teren.

- Crezi că ascensiunea Simonei va determina copiii să se îndrepte mai mult către sport și în special către tenis?
-Da, cred în acest lucru deoarece tenisul a devenit foarte popular în România de când Simona a avansat în Top 10.

Obiectiv clar: titlu de Mare Șlem

- Ai un citat motivațional care te inspiră?
- Da, cred că motto-ul meu este "Never give up!"

- În final, aș vrea să te întreb care e visul tău suprem în tenis? Care e turneul pe care ți-ai dori cel mai mult să- câștigi?
- Mi-aș dori extrem de mult să câștig unul dintre cele patru turnee de Grand Slam.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
anne1970_ar
anne1970_ar  •  08 Aprilie 2018, 22:15
Postat de observator979 pe 06 Aprilie 2018, 22:06

Merita incurajate si jucatoarele tinere, dar mai sunt si altele in Top 500 despre care nu se scrie nimic: Bara (170), Cadantu (173), Dulgheru (177), Cristian (202), Ruse (219), Dascalu (332), Dinu (344), Serban (374) si apoi Rosca (379) in clasamentul LIVE. Ar merita toate sa se scrie si despre ele. De unde acest interes brusc doar pentru Andreea Rosca?!

De unde ataata interes? Poate de la sedintele foto :)

observator979
observator979  •  06 Aprilie 2018, 22:06

Merita incurajate si jucatoarele tinere, dar mai sunt si altele in Top 500 despre care nu se scrie nimic: Bara (170), Cadantu (173), Dulgheru (177), Cristian (202), Ruse (219), Dascalu (332), Dinu (344), Serban (374) si apoi Rosca (379) in clasamentul LIVE. Ar merita toate sa se scrie si despre ele. De unde acest interes brusc doar pentru Andreea Rosca?!

lapusneanul
lapusneanul  •  06 Aprilie 2018, 18:08

tanti, e pe locul 503 , ca s-o vezi pe teren trebuie sa te duci la meciurile ei...:) foarte rar, spre deloc, se transmite un meci la tv al locului 503 mondial...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează