SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP LIDER MONDIAL

FOTO Superinterviu cu Simona Halep, după ce a devenit lider mondial » Vizitele la psiholog, bărbatul "misterios" din România și cea mai dură lecție: "A fost un șoc"

Foto: Guliver/GettyImages +3   FOTO
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat sambata, 07 octombrie 2017 19:08

Simona Halep a explicat pentru WTA Insider cum a reușit să ajungă pe prima poziție în clasamentul mondial feminin.

De luni, numele Simonei Halep va fi primul în ierarhia mondială. O poziție de care se apropiase la câteva lungimi de patru ori în 2017, dar pe care până la urmă a atins-o la Beijing, după ce a învins-o în semifinale pe Jelena Ostapenko cu 6-2, 6-4.

La puțin timp, românca a vorbit cu Courtney Nguyen, cea care realizează WTA Insider, despre momentele dificile ale sezonului, despre lecțiile învățate în acest sezon. Iată ce a răspuns ea:

...despre cele patru ocazii ratate de a ajunge numărul 1: "Cel mai greu moment a fost în finala de la Roland Garros, pentru că atunci am avut prima șansă de a deveni numărul unu, dar și de a câștiga un turneu de Mare Șlem. Am fost devastată după acel meci. Dar apoi am continuat să muncesc din greu. Apoi a venit imediat Wimbledon-ul, am fost foarte aproape, la doar două puncte, dar am pierdut. După mine, am jucat minunat în sezonul de hard american.

Nu am încetat niciodată să cred că pot ajunge pe primul loc, iar echipa mea a fost minunată. Darren mi-a spus mereu că dacă voi continua să muncesc, voi ajunge unde vreau. Cred că și meciul de la US Open cu Șarapova m-a ajutat să devin mai puternică și să realizez ce vreau să fac cu cariera mea. Am văzut că trebuie să muncesc și să cred că ziua mea va veni"

...ce a împins-o să reușească: "Eu nu vorbesc dacă nu cred ce spun, chiar simțeam că o să vină și acest moment! De aceea cred că am avut puterea să merg mai departe, am avut în preajma mea oameni care mi-au spus că pot, lucru care a fost foarte important, în special, familia și prietenii"

...despre serviciul său îmbunătățit: "După meciul de la US Open, Darren mi-a spus că am avut un serviciu de cacao și de aceea am pierdut cu Șarapova. Și am zis «OK, dacă acesta este singurul lucru pe care trebuie să-l îmbunătățesc ca să o înving, atunci voi lucra și mai mult». Acum pot să spun că am petrecut câte o oră pe teren doar servind, iar Darren mi-a spus că o să-mi fac rău, dar i-am spus că nu. Mi-am dorit foarte mult"

...despre persoanele care au ajutat-o mental.

Simona a dezvăluit în premieră faptul că a apelat și la un psiholog, pe lângă mental coaching. 

 "Nu vreau să dau nume, dar ea știe cine e. E vorba despre psihologul meu. De asemenea, am lucrat și cu un bărbat în România la partea mentală, care m-a ajutat pentru o perioadă. Vreau să le mulțumesc pentru că mi-au arătat ce am de îmbunătățit pentru a deveni mai bună pe teren".

Bărbatul la care Halep se referă fără să-i dea numele este Silviu Zancu, mental coach. 

...despre ce a fost 2017 despre îmbunătățirea mentalului sau a jocului: "Pe primul loc partea mentală. Jocul l-am avut mereu. Am fost în multe situații aproape, în 2014, la Singapore. Dar din punct de vedere mental eram departe. Anul acesta este cel în care am stat cel mai bine din acest punct de vedere. Sunt fericită cu atitudinea pe care o am, nu mai sunt rușinată de felul în care m-am comportat.

Mai ales după Miami și după alte meciuri din trecut. Din cauza faptului că nu puteam să-mi controlez nervii, nu puteam să mă controlez pe mine, îmi vorbeam urât. Nu meritam acest lucru pentru că muncesc enorm și trebuie să mă apreciez mai mult".

... despre lecția sezonului: "Cea mai dură lecție a fost atunci când am luat o pauză în colaborarea mea cu Darren, după Miami. A fost un șoc. Mi-am zis, ei bine, am făcut ceva rău și trebuie să accept acest lucru și să muncesc să schimb ceva ca să-l aduc înapoi pentru că m-a ajutat mult și continuă să o facă. Cea mai bună lecție, atât în tenis, cât și în viață".

Citește și:

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (61)
tihi
tihi  •  08 Octombrie 2017, 10:47

Felicitari ! Dar sa remarcam faptul ca au fost si altii nr. 1 mondial,dar nu s-a facut o sarbatoare nationala din acel lucru. Clasamentul este doar al WTA,este unul mobil si locul trecator...azi esti nr. 1 maine poate pe locul 5.Ce ramane victoriile rasunatoare in grand slamuri,cea ce lipseste Simonei!Nu de mult Muguruza a detronat pe Pliskova devenind nr. 1, si in Spania a aparut doar o mica stire aproape neobservata. Foarte multe jucatoare au fost nr. 1,unele chiar de mai multe ori,dar toate au savurat reusita modest si fara excese !Poate deja peste cateva zile parasesti primul loc,deci nu este ceva iesit din comun ! Nu se compara cu o medalie de aur,argint sau bronz la CM,CE sau olimpiade.Tenisul in circuite WTA,nu aduce nimic tarii,doar sportivei, fiind individual si profesionist.

pumi
pumi  •  08 Octombrie 2017, 06:57

Da poate ai dreptate cu Spania si multe alte tari in schimb ei au un Real o Barcelona un Alfonso la F1 etc etc din păcate noi nu avem așa ceva după 18 ani un aur la 8+1 nici gimnastica unde am avut ceva constanta nu ne mai ajuta si da poate fi sărbătoare naționala ca de la Ilie sunt aproape 50 de ani. Bravo Simona

haxor
haxor  •  08 Octombrie 2017, 02:37

Cu riscul sa ma repet, Simona Halep nu este singura jucatoare care poate spune ca a ajuns Nr 1 mondial fara un GS. Uite Ex: Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Jelena Jankovic, Dinara Safina, Caroline Wozniacki est Karolina Pliskova. Nu mai readuc aminte tuturor antitenis si antistatistica ca Halep se numara printre putinile jucatoare care s-au mentinut acolo in top 10 de cand la atins. Asta e un fapt cu care nu se pot lauda multe nume destul de mari in tenisul feminin. Vorba cueva, un GS il poti avea si fiindca poti fi pe val odata in viata si sansa, dar ca sa fii nr 1 iti trebuiesc turnee castigate si pozitii de varf pe la cele la care participi. Dar, in primul si primul rand ai nevoie de constanta in joc si asta e una din cele mai mari calitati la orice sportiv. Ce sa le explici afonilor precum Banciu ala, de vorbeste numai in dodii pe la TV ca sa-si faca rating cu mizerii? Cat despre mongofanii din spatiul virtual, nici nu-i iau in seama, ca oricum chiar ca n-au realizat sunt mai mult ca sigur la viata lor. Pe toti carcotasii astia jignitori ce au plin capul cu tarate, daca le pun o racheta in mana si-i duc de urechi la orice club de tenis pentru juniori si le cer sa schimbe cateva mingi cu ei, vor fi de un penibil strigator la cer. Asta ca sa inteleaga si ei diferenta de la a comenta tenisul cu telecomanda in mana si al practica si automat sa-l intelegi pe sportiv de ce si cum si sa-ti permiti apoi ca sa-ti dai cu parerea pe un subiect in stil virulent!

Vezi toate comentariile (61)
Comentează