SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP LIDER MONDIAL

GALERIE FOTO Istorie în 25 de imagini: de la Evert la Halep » Toate jucătoarele care au fost numărul 1 mondial

Articol de - Publicat sambata, 07 octombrie 2017 23:45

Simona Halep a devenit al 25-lea lider WTA în cei 42 de ani de când s-a adoptat ierarhia computerizată. Și prima româncă.

În galeria foto sunt imaginile a 24 de femei, cele care au deținut poziția de vârf a clasamentului mondial din 1975 și până acum. A 25-a li s-a alăturat sâmbătă, dar va fi trecută pe lista premiantelor începând din 9 octombrie, dată la care se actualizează ierarhiile.

Se numește Simona Halep, este româncă, are 26 de ani împliniți cu ceva mai mult de o săptămână în urmă și a ajuns acolo după a patra tentativă în care rezultatul a depins strict de ea.

24 de jucătoare și câteva mii de săptămâni petrecute pe primul loc. Unele au stat acolo mai mult, altele mai puțin. Unele au marcat istoria prin longevitate, numărul titlurilor de Mare Șlem câștigate, altele prin consistență, altele au fost meteorii precoce ai epocii lor.

Simona își are locul ei, unic și desenat în culori distincte. Pentru ea, discuția serioasă despre dacă va fi sau nu numărul unu mondial a început atunci când a ajuns pe locul 2.

Și întrebarea a revenit, poate săptămână de săptămână, indiferent unde se afla atunci, fizic, mental, ca joc, ca motivație, ca pregătire. În cei 4 ani de prezență constantă în Top 10, nu a putut fi exclusă niciodată dintr-o dezbatere argumentată. Însă presiunea n-a fost mai mare ca anul acesta.

Început de sezon în ceață

Un an pe care l-a început privind în sus și nezărind cerul din cauza norilor de îndoieli. Accidentarea la genunchi, pauza, apoi revenirea tremurată, nervii care îi rodeau încrederea, teama și șocul despărțirii temporară de antrenorul Darren Cahill.

Nu erau recomandări ferme pentru un final glorios. A împins-o imens în față însă un sezon de zgură aproape ireproșabil, cu partea lui de strălucire și de suferință, inclusiv fizică (Roland Garros-ul jucat cu ruptură de ligament la gleznă). Abia atunci s-a reluat, tot mai aprig, calculul.

A ratat câteva ocazii, dar și-a creat mereu altele. Fiindcă a fost mereu acolo. O serie de 10 turnee în care a ajuns măcar în sferturi de finală, între Miami și Cincinnati, un titlu Premier Mandatory, Madrid, a doua finală majoră a carierei, la Paris.

Între ele, clipe de vârf și clipe de abis. În săptămâna de la Beijing, totul s-a strâns într-un singur punct, sclipitor, pulsatil. Săptămâna revanșelor incontestabile, săptămâna ei de istorie.

"Multe visuri de împlinit"

"Vreau să fiu fericită pentru acest moment. Nu mă gândesc cât timp voi rămâne în această poziție, dar îmi doresc să fie o ședere cât mai lungă. Cel mai important însă e ca această postură să nu mă schimbe, să nu mă afecteze în vreun fel.

Nu vreau să mă relaxez. E minunat că am ajuns aici, dar au fost și alte jucătoare înaintea mea. Sunt la mijlocul carierei mele, mai am mulți ani înainte, vreau să rămân concentrată pe ce am de făcut", a spus românca ieri.

"Imediat după terminarea meciului cu Ostapenko, am simțit că visul meu a devenit realitate. Trebuie să continuu să muncesc și să joc la fel fiindcă mai am câteva visuri de împlinit". Unul dintre ele – cucerirea unui titlu de Mare Șlem. Până atunci însă, un lucru e sigur: e al 25-lea lider WTA din istorie. Și asta rămâne scris cu litere apăsate. 

"A fost cel mai greu an, dar și cel mai frumos. La început am fost accidentată și nu credeam că o să ajung la Singapore. Faptul că am ajuns acolo și că sunt numărul unu mondial, pot spune că am uitat tot ce s-a întâmplat, mă bucur enorm de acest moment, este cel mai deosebit din 2017"

"E incredibil să fiu primul număr unu mondial din România. Virginia are un Grand Slam, dar eu sunt prima și deocamdată singura jucătoare română care ajunge pe primul loc în ierarhia mondială. Ilie mi-a trimis un mesaj în care mi-a spus că e mândru de mine. Amândoi am scris istorie pentru România, e minunat, iar pentru mine înseamnă enorm"

"L-am sunat pe Darren după meci, de fapt, după ce am făcut duș pentru că aveam nevoie să las toate emoțiile să treacă. E foarte fericit, sunt al treilea număr unu pe care-l antrenează. Mi-a spus că l-a avut pe cel mai tânăr, pe cel mai bătrân, iar eu i-am replicat că sunt cel de mijloc. Era cu familia și sărbătoreau. Sunt tristă că nu e aici, dar vom celebra împreună la Singapore"

Simona Halep

"Multe felicitări Simonei Halep pentru că a devenit numărul unu mondial. I-a fost greu să ajungă acolo, dar e complet meritat"
Chris Evert

Jucătoare care au ajuns lideri WTA fără să fi câștigat un turneu de Grand Slam

  • Kim Clijsters
  • Amelie Mauresmo
  • Jelena Jankovici
  • Dinara Safina
  • Caroline Wozniacki
  • Karolina Pliskova
  • Simona Halep

* Dintre ele, Clijsters și Mauresmo au cucerit ulterior titluri majore

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (17)
sooos1ck
sooos1ck  •  08 Octombrie 2017, 14:31
Postat de Luminita Dudescu pe 08 Octombrie 2017, 14:02

Nu vă mai bucurați atât, nu stă mult pe primul loc!!!!

Eu vreau sa ma bucur, imi dai voie?!?!

604245039744827
Luminita Dudescu  •  08 Octombrie 2017, 14:02

Nu vă mai bucurați atât, nu stă mult pe primul loc!!!!

spotfan
spotfan  •  08 Octombrie 2017, 13:56

Exista 125 de castigatoare de Grand Slam diferite (cine nu crede nu are decat sa consulteze lista de pe wikipedia) dar doar 25 nr 1 WTA, deci de 5 ori mai multe castgatoare de GS decat nr. 1 WTA. Deci facand un calcul matematic simplu oare ce e mai usor de atins?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează