SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Halep a atras atenţia » New York Times i-a dedicat un articol româncei şi tenisului din România

Simona Halep se simte bine în preajma fanilor // Foto: Guliver/GettyImages
Simona Halep se simte bine în preajma fanilor // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 31 august 2013 00:00 / Actualizat vineri, 30 august 2013 19:46

Simona o întîlneşte azi pe Maria Kirilenko pentru un loc în optimile de finală ale turneului de la US Open.

Seria incredibilă de victorii a Simonei Halep şi parcursul excelent al Soranei Cîrstea la Toronto au atras şi alte priviri decît cele ale românilor. Ziarul american New York Times a publicat un material despre Simona Halep şi tenisul din România cu titulul "Hotărîtele românce găsesc succesul".

Cu cinci jucătoare în Top 100, România atrage atenţia, deşi totul se datorează nu vreunei strategii, ci efortului şi talentului individual. Ziaristul american Hunter Atkins a încercat să descopere ce stă în spatele succesului româncelor. A vorbit cu Virginia Ruzici, cu Simona Halep, cu Adrian Marcu şi a încercat să le explice americanilor ce se întîmplă.

"Sînt uimită de cît de puternic e tenisul feminin în România", a spus Virginia Ruzici, cea care este numită cea mai mare jucătoare româncă.

Cîştigătoarea la Roland Garros în 1978 a ţinut să-i menţioneze pe Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, cei care au expus România la tenis, ei organizînd turnee mici, cu premii între 10.000-20.000 de dolari, pentru ca româncele să adune puncte şi bani, trei astfel de turnee fiind cîştigate de Simona Halep pe cînd avea 15-16 ani.

Ruzici şi-a amintit cum a ajuns pentru prima oară în SUA, la 19 ani, fără bani. Determinarea a fost cea care a suplinit aceste lipsuri. "Sîntem nişte luptătoare", a spus Simona după victoria din turul al doilea în faţa Donnei Vekici cu 6-2, 6-1.

Simona, singura româncă rămasă pe tablourile de simplu de la US Open, speră ca următoarele generaţii să fie inspirate de succesul lor. Ea a refuzat să se gîndeasă prea departe, şi ia meci cu meci la New York.

Cu toate acestea a vorbit despre Serena Williams. "O respect. E foarte greu pentru mine să mă gîndesc că o pot învinge. Vreau doar să joc meciuri bune, dar cîteodată e foarte dificil".

Simona o întîlneşte azi pe Maria Kirilenko, a 17-a jucătoare a lumii. Va fi o premieră pentru că nu s-au mai ciocnit pînă acum în circuitul profesionist.

Topul ţărilor care au jucătoare în Top 100
1. SUA: 10 jucătoare
2. Rusia: 8 jucătoare
3. Germania: 7 jucătoare
4. Spania: 6 jucătoare
5. Italia, Franţa, Cehia şi România: 5 jucătoare

CV - Maria Kirilenko, Rusia
Locul în ierarhia mondială: 17
Vîrsta: 26 de ani
Raportul victorii-înfrîngeri în 2013: 31-14
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: sferturi de finală la Australian Open 2010, Wimbledon 2012 şi Roland Garros 2013
Titluri în 2013: 1
Titluri în carieră: 6
Bani cîştigaţi în 2013: 850.739 de dolari
Bani cîştigaţi în carieră: 6.435.199 de dolari

CV - Simona Halep
Locul în ierarhia mondială: 19
Vîrsta: 21 de ani
Raportul victorii-înfrîngeri în 2013: 39-14
Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Şlem: turul 3 la Australian Open 2011 şi US Open 2013
Titluri în 2013: 4
Titluri în carieră: 4
Bani cîştigaţi în 2013: 613.842 de dolari
Bani cîştigaţi în carieră: 1.431.041de dolari

ALTE ŞTIRI DE LA US OPEN:

Victoria şi pantofii strălucitori
Victoria Azarenka este în turul al treilea la US Open şi a uimit pe toată lumea cu pantofii care strălucesc sub lumina nocturnei. "Ştiam cu ceva vreme înainte de turneu că o să primesc aşa ceva, pentru că New York-ul e un loc special, datorită sesiunii de seară. Nike vrea mereu să facă lucruri care ies în evidenţă şi mie mi-a plăcut ideea şi mă simt foarte energizată cînd îi port", a spus numărul doi  mondial.

Regim şi pentru cîine
Novak Djokovici a pus creştrea din jocul său pe seama dietei fără gluten pe care o urmează. Mai mult, liderul mondial a scris între timp şi o carte despre regimul pe care-l urmează. În mod surprinzător el a dezvăluit că şi cîinele său Pierre urmează acelaşi reguli ca şi el. "Pierre are acelaşi regim ca şi tatăl său, de aceea e aşa arătos", a spus Nole.

Vrea o rachetă de lemn
Roger Federer e în turul al treilea la US Open şi îl întîlneşte azi pe Adrian Mannarino pentru un loc în optimile de finală. Fostul lider mondial a spus că i-ar plăcea să poată evolua cu o rachetă din lemn, el începînd tenisul cu o astfel de rachetă. "Timpurile sînt diferite, ar fi greu acum", a spus acesta.

Elveţianul a mai vorbit şi despre perioada în care a încercat să joace cu o nouă rachetă. "A fost interesant să o testez, voiam să fac lucrul acesta de mult timp, nu a ieşit aşa cum mi-aş fi dorit, chiar dacă eu mă simţeam confortabil cu ea, spatele meu nu era de aceeaşi părere", a completat Roger.

Rochia controversată
Vestimentaţia Carolinei Wozniacki a adunat multe critici din partea fanilor. Creaţie a Stelei McCartney, rochia danezei a suscitat o întreagă dezbatere. Îngrozitoare, parcă ar fi o servitoare, e ca şi costumaţia unui luptător de sumo combinată cu cea a unei ospătăriţe au fost doar cîteva dintre comentarii.

Wozniacki a răspuns în felul său: "Aici nu e vorba de cine e mai  frumos, ci de cine cîştigă". Fost lider mondial şi finalistă la US Open în 2009, Caroline e în turul al treilea, unde o întîlneşte pe Camila Giorgi, din Italia.

Doar zvonuri
Ziariştii de la US Open au vrut să lămurească anumite lucruri care s-au spus la începutul lunii despre Rafael Nadal. Regizorul Simcha Jacobovici a susţinut că spaniolul ar putea proveni dintr-o familie de evrei obligată să se convertească în timpul Inchiziţiei. Spaniolul a fost întrebat la conferinţa de presă de după meciul din turul al doilea dacă e adevărat. "E fals, oricum nu contează pentru mine dacă sînt sau nu, dar nu e cazul. Nu am astfel de rădăcini", a spus el. Nadal îl întîlneşte în turul al treilea pe Ivan Dodig.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
adrian.84.
adrian.84.  •  10 Septembrie 2013, 12:22
Postat de zincat pe 31 August 2013, 19:18

Rusine pentru ziaristii de cacao...sa terminat meciul si voi nu sinteti in stare sa scrieti un articol despre nr 1 la tenis in Romania...Halep Simona. Daca tragea o besina vreun fotbalist era gata un articol. Nu aveti timp pentru cineva care reprezinta Romania cu mindrie. Rusine ziaristilor. Bravo Simona.. Bravo Simona. Hai Romania

asta pt. ca fasurile fotbalistilor sunt cele mai citite ...

grid
grid  •  31 August 2013, 23:32

Interesant, cu alte cuvinte New York Times scrie tăios ce e cu tenisul feminin din România: rezultatele sunt surprinzătoare deoarece nu există o strategie (ar fi fost culmea, totuşi, să fi existat şi ceva curat în bălăceala asta postdecembristă) . Mulţumim, deci, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, pentru micile voastre turnee. Ce scriu ziariştii noştri dragi? Reiau doar ce spun alţii sau se holbează la sânii Soranei.

americanu197
americanu197  •  31 August 2013, 20:30

o sa revina si dulgheru in primele 100 cat de curand

Vezi toate comentariile (18)
Comentează