SPORTURI  »  TENIS  »  ONOMASTICĂ

La mulţi ani, Roger Federer! 3 lucruri pe care nu le ştiai despre elveţian şi eterna întrebare: "E cel mai mare din istorie?"

Roger Federer, alături de Lindsay Vonn, campioana de schi alpin, foto: reuters
Roger Federer, alături de Lindsay Vonn, campioana de schi alpin, foto: reuters

Articol de GSP - Publicat vineri, 08 august 2014 00:00 / Actualizat vineri, 08 august 2014 12:57

Happy birthday to @rogerfederer, our 2009 champion ! Roger #Federer a 33 ans aujourd'hui : joyeux anniversaire ! pic.twitter.com/8Lh4niDX8C

Cîştigător de 17 titluri de Mare Şlem, record absolut în tenis, elveţianul Roger Federer a împlinit astăzi 33 de ani. Considerat cel mai talentat jucător din istorie, Federer a acceptat în urmă cu ceva timp un dialog fără inhibiţii pe Reddit.

Roger Federer a vorbit despre mai multe subiecte interesante, despre pasiunea lui pentru tenis şi despre idolii copilăriei.

... cel mai greu meci din carieră: "Hewitt, în Cupa Davis 2003. Del Potro, la Olimpiada 2012. Roddick, Wimbledon 2009. Nalbandian, finala 2005, Turneul Campionilor. Rafa Wimbledon 2008, unul dintre cele mai mari meciuri la care am participat"

... obiceiuri dinaintea meciurilor: " 1. Nu întîrzii la terenul de antrenament. E destul de important ca să nu-mi pierd ritmul
2. Mă încălzesc şi lovesc mingea pentru 30 de minute
3. Mă duc să iau prînzul sau cina, de obicei ceva light (cum ar fi pastele).
4. Îmi înfăşor glezenele.
5. Stretching.
6. Mă încălzesc şi încep meciul"

... ce recorduri mai ţinteşte: "Orice record este binevenit. Titlul cu numărul 8 la Wimbledon ar fi extraordinar. Mi-ar mai plăcea să cîştig o finală la Turneul Campionilor. Şi să redevin numărul 1 mondial"

» » » New York Times, cotidianul american de prestigiu, a realizat un grafic interesant despre jocul de picioare al lui Federer, considerat un model pentru toate generaţiile tinere de jucători. Geoff Macdonald, antrenor de tenis feminin la Universitatea Vanderbilt, a reuşit să explice cum funcţionează mişcarea lui Roger Federer. Poate fi urmărit aici.

CINE E CEL MAI MARE DIN ISTORIE?
Recordurile lui Roger Federer au început să se clatine sub loviturile celuilalt gigant al epocii, spaniolul Rafael Nadal. Spaniolul s-a apropiat la doar 3 titluri de Mare Şlem, iar mulţi spun că elveţianul îşi va pierde coroana de recordman în tenisul profesionist masculin.

În ciuda acestui fapt, fanii lui Roger aruncă un argument greu în dezbatere: "nu contează numărul trofeelor de Mare Şlem, ci jocul impecabil, elegant şi fluid pe care nimeni nu îl poate repeta!" Întrebarea e prezentă în fiecare cameră în care se discută tenis. Ion Ţiriac spune că Federer e cel mai mare, dar Andre Agassi îl contrazice.

Cert e că Federer nu ar fi Federer fără provocarea numită Rafael Nadal. Pînă la urmă, voi ce spuneţi, e cel mai mare din istorie?

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
soriniz
soriniz  •  08 August 2014, 23:44

Nadal e cel mai mare castigator de meciuri dar Federer este cel mai bun tenismen.

fangigi
fangigi  •  08 August 2014, 22:52

Cel mai bun ever este Rafa! Sau Nole!

whitecollar
whitecollar  •  08 August 2014, 18:04
Postat de th3dog pe 08 August 2014, 14:52

mai mult de jumatate din turneele alea de grand-slam sunt castigate pe vremea cand Federer juca de unul singur (nu avea adversar in ATP). Cum au aparut Rafa si apoi Nole, au inceput sa dispara si trofeele lui Federer. Sampras daca nu ar fi avut concurenta care a avut-o ar fi avut lejer peste 20 de slam-uri. Si ce concurenta a avut: Agassi, Becker, Edberg, Ivanisevic... etc. Dar evident nu e vina lui Federer pt situatia asta. El si-a facut treaba si a castigat turnee. Istoria (trofeele castigate) spune ca e cel mai mafe din istorie. Vom vedea daca Nole sau Rafa il vor intrece... Mie unul mi-a placut mai mult jocul lui Sampras si duelurile istorice care le-a avut cu eternul rival Agassi.

multa lume incearca sa compare perioadele in tenis, dar nu exista prea mare legatura in stil de joc. in primul rand, marii jucatori (cei de care ne aducem aminte ca fiind mari) au cate un corespondent si in perioada de acum. totusi, edberg nu a fost un competitor pentru sampras. sampras a inceput sa castige GS cand edberg era aproape retras. becker a fost mai mult implicat, dar din nou cand sampras incepea sa castige, becker nu mai era o forta. nu a fost o concurenta directa, ca fed-nadal sau cu djoker. cand a aparut federer, toti au palit in comparatie. apoi a venit nadal, dar lui i-au trebuit ani buni sa se acomodeze in afara zgurei. fed e jucatorul complet.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează