SPORTURI  »  TENIS  »  ROMÂNIA - ELVEȚIA, FED CUP

Patty, excentrica: talent imens, performanțe și controverse » Povestea jucătoarei de 39 de ani care va juca împotriva României la Fed Cup

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 19 aprilie 2018 11:47

România și Elveția joacă în weekendul 20-21 aprilie în barajul pentru Grupa Mondială la Fed Cup.

Talent imens, o viață și o carieră marcate de performanțe și de controverse plus revenirea pe terenuri la 36 de ani și 7 luni. Toate au un nume: Patty Schynder.

O convocare de ultim moment în echipa de Cupa Fed a Elveției și povestea deloc liniară a lui Patty Schynder se developează încă o dată, cu forța unui scenariu de film. A cunoscut succesul în carieră, dar a experimentat și căderea, bizarul, aproape nebunia. A avut perioade bune și perioade în care tenisul i-a zâmbit strâmb. Cu 11 titluri în carieră și alte 16 finale disputate, cu o semifinală de Mare Șlem în palmares – Australian Open 2004 – și încă 6 sferturi de finală, cu locul 7 mondial atins în noiembrie 2005, poate respira ușurată. Și se poate întreba, în același timp, cât ar fi putut obține în plus dacă nu ar fi luat unele decizii ciudate sau dacă traseul ei profesional nu ar fi fost atât de sinuos.

Întâlnirea cu guru

Lumea și-o amintește pentru talent, pentru abilitățile ei de stângace, ușurința cu care găsea unghiuri și efecte, naturalețea loviturilor, mai ales a execuțiilor de finețe, scurte, loburi, voleuri. Pentru toate acestea, dar și pentru temperamentul ei ieșit din comun, abraziv, sfidător, original.

Prima decizie stranie pe care a luat-o a fost să renunțe, la 19 ani, la antrenorul pe care îl avea și să se lase pe mâna lui Rainer Harnecker, un tip care se definea drept "terapeut naturist" și care nu avea nicio legătură cu tenisul. Acesta susținea că poate vindeca SIDA și cancerul și îi recomandase lui Patty să bea 12 pahare de suc de portocale în fiecare zi. Ajunsă pe locul 11 lume, a început să piardă vertiginos teren urmând sfaturile celui care îi era și iubit.

Părinții, îngrijorați, au angajat un detectiv particular, pe Rainer Hofmann. Acesta a izbutit să-l îndepărteze pe Harnecker din viața elvețiencei, dar doar pentru a-și face loc chiar lui în preajma jucătoarei. Un alt personaj cel puțin controversat, care pledase vinovat într-un caz de delapidare, dar care i-a devenit antrenor – deși nici el nu avea vreun background tenisistic – și apoi soț, ambele în 2003. A urmat cea mai bună bucată din cariera elvețiencei, cu semifinala de la Melbourne, urmată de alte 4 sferturi de finală în turnee de Grand Slam și saltul pe locul 7 în lume. Dar și de câteva episoade turbulente. 

A refuzat să dea mâna

Unul dintre ele s-a petrecut la Charleston, în 2004, în semifinala contra Conchitei Martinez. Frustrată de jocul superior al spaniolei, Patty a început să-i imite gesturile și loviturile. Când adversara a cerut înapoi o minge cu care câștigase un punct, elvețianca a interceptat-o și a pus-o în propriul buzunar! La final, învinsă cu 6-3, 6-4, Schynder s-a apropiat de fileu, unde Conchita o aștepta cu mâna întinsă, pentru salut.

Elvețianca a îndreptat la rândul ei mâna, dar a retras-o în ultima clipă, în schimb, s-a aplecat spre Martinez și i-a aruncat câteva cuvinte care au lăsat-o siderată. "Did you hear that?", l-a întrebat iberica pe arbitrul de scaun, încă șocată, în timp ce Patty părăsea arena în mare grabă. Ce i-a spus însă nu s-a aflat până acum. 

Mai târziu, o întâlnire cu Daniela Hantuchova, victorie pentru slovacă, pe care aceasta a sărbătorit-o cu pumnul strâns. Dezgustată, Schynder a repetat secvența falsului salut la fileu, ba chiar a măturat aerul cu mâna în loc să o strângă pe a adversarei. De parcă nu fusese de ajuns, soțul lui Patty a țâșnit pe teren și a doborât dintr-o lovitură sticlele de apă ale Danielei, strigând plin de furie. Asemenea episoade apăreau însă când și când, nu erau un serial al familiei Hofmann, iar fanii îndrăgeau excentrica pereche.

Pentru Patty, lucrurile au început să se complice de prin 2009. Au apărut accidentări, oboseală adunată, lipsa motivației, chiar dacă mai ajungea ocazional în finale de turnee. După Roland Garros 2011 și înfrângerea din primul tur în fața Soranei Cîrstea, a decis să se retragă. Nu mai putea face față. "Eram frustrată, prea mult tenis, nu mai voiam să călătoresc, să joc, să mă antrenez. Voiam o pauză", spunea ea anul trecut pentru New York Times. 

Divorț, maternitate, din nou tenis

A divorțat de Hofmann, a devenit mama unei fetițe, Kim, al cărei tată este Jan Heino, german, în vârstă de 42 de ani, a dat lecții de tenis pentru copii în cluburi mici din Germania, iar în 2015 s-a prezentat surprinzător la startul unui turneu challenger în Darmstadt, pentru care primise wild card. A pierdut atunci în turul 1, dar nu fără să lupte, 5-7 în decisiv. Și a continuat să joace de atunci. Nu avea clasament, dar prima poziție atinsă după revenire a fost 829. A tot urcat, încheind anul pe 513, iar la finele lui 2017 era deja pe 150. Acum ocupă locul 149 WTA, într-un sezon în care semifinalele de la Santa Margherita (premii de 25.000 de dolari) reprezintă cel mai bun rezultat al ei. 

"Nu am avut un motiv anume pentru a reveni", spunea ea la Darmstadt, în 2015. "Vreau doar să mă bucur și să întâlnesc adversare puternice. Nu mă simt bătrână. Sunt bine pregătită fizic și vreau să am noi provocări". Încotro? "Unde mă va duce drumul". Anul trecut, a trecut un tur în calificările de la US Open. Să ajungă acolo fusese însă un obiectiv, dacă nu reușea, s-ar fi oprit. Acum însă, drumul a adus-o la Cluj-Napoca, înapoi în echipa de Cupa Fed. La 39 de ani și 4 luni. În fond, nu e rău deloc. 

"Refuz să fiu profesionistă sută la sută pentru că vreau să petrec timp cu fiica mea. După-amiezele și serile, sunt mamă, iar asta este ceea ce-mi doresc" Patty Schynder

CV Patty Schnyder

Născută pe 14 decembrie 1978, la Basel
Numărul 7 WTA în noiembrie 2005
11 titluri WTA în palmares, alte 16 finale
5 titluri la dublu, alte 11 finale
Turnee de Mare Șlem: semifinale la Australian Open 2004, sferturi la Australian Open 2005, 2006, Roland Garros 1998, 2008, US Open 1998, 2008
Cupa Fed: 50 de victorii-22 de înfrângeri, a jucat în finala pierdută de Elveția în 1998 în fața Spaniei

România-Elveția

Baraj pentru Grupa Mondială
21-22 aprilie, Sala Polivalentă Cluj-Napoca
Jucătoare:
Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu
Timea Bacsinszky, Viktorija Golubic, Jil Teichmann, Patty Schnyder
Televizare: TV DigiSport, TV Telekom Sport

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close