SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL DE LA ROMA

Punct Roma. Vine Parisul » Cu glezna sucită, Halep a pierdut finală de la Roma. Urmează Roland Garros

Simona Halep cu trofeul de finalistă, alături de învingătoarea ei de ieri, Elina Svitolina // FOTO Reuters
Simona Halep cu trofeul de finalistă, alături de învingătoarea ei de ieri, Elina Svitolina // FOTO Reuters

Articol de - Publicat luni, 22 mai 2017 00:00

Simona Halep a pierdut ieri finala din capitala Italiei, 6-4, 5-7, 1-6, cu Elina Svitolina, dar a adunat multă încredere pe zgură.

Cum ar fi fost finala fără momentul din setul întâi, când românca și-a sucit glezna dreaptă? Nimeni nu știe ce s-ar fi întâmplat, rămân faptele și consecințele lor.

Rămâne un meci în care miza a fost ridicată, un trofeu de categorie Premier 5, pe care fiecare dintre cele două protagoniste și l-a dorit în vitrină. Rămân zbaterile, întorsăturile de scor, suspansul care a plutit peste primele două seturi, linia uneori foarte fină dintre adversare.

Simona Halep a dominat primul act până la 5-2, a reușit să-l închidă cu 6-4, dar a cedat inițiativa în partea secundă. A tras să câștige totuși meciul acolo, anulând mingi de partidă la 3-5 și aducând echilibrul pe tabelă, 5-5.

Nu a fost de ajuns, a pierdut, iar în decisiv a fost copleșită de tot. De durere, de limitarea deplasării, de efervescența adversarei, de nervi.

Restart pe zgură

E o finală pierdută, lucrurile se pot privi așa, indiferent de context. Dar e o finală pierdută la capătul câtorva săptămâni de joc și atitudine aproape ireproșabile.

De când a început sezonul de zgură roșie europeană, odată cu meciurile din cadrul întâlnirii de Cupa Fed România-Marea Britanie, Halep a apărut mult diferită.

Diferită mai ales de episodul Miami, unde a pierdut un meci pe care îl controlase până la un punct și unde negativitatea a anihilat orice posibilitate de redresare. Ce a urmat a colorat tabloul sezonului Simonei în nuanțe mult mai vii, mai pregnante în sens pozitiv.

Două meciuri câștigate în Cupa Fed. Semifinale la Stuttgart, unde și-a egalat cea mai bună performanță și a pierdut la Laur Siegemund căutând soluții, nu refugiindu-se în enervare. Titlu apărat la Madrid, după un parcurs presărat cu meciuri dificile.

S-a aflat la două puncte de eliminare în turul secund, contra Robertei Vinci, a rezistat în fața forței Samanthei Stosur și a avut o finală maraton, aproape infernală, cu Kristina Mladenovic. O finală de revăzut oricând, risipă de efort, ambiție și tărie de ambele părți, cu un plus mare, pulsatil, pentru româncă.

A venit apoi la Roma decisă să nu mai acuze oboseala, ca anul trecut. A dezlegat enigma Siegemund, a pierdut un set cu Pavliucenkova, nu și meciul, a controlat întâlnirile cu Kontavei și Bertens. Și a venit finala.

Pe hârtie arăta deja câștigătoare poate, datorită acestui parcurs complex, încurajator. A întâlnit însă o adversară aflată, de asemenea, în formă. Svitolina, numărul 11 mondial, cu trei titluri deja în bilanțul lui 2017, jucând bine și cu încredere. Și a pierdut.

A părut, în câteva flash-uri de meci, că-și pierde iar cumpătul și răbdarea. La festivitatea de premiere a părut însă că a analizat rapid situația, decizând să ia partea bună din tot ce s-a petrecut.

"15 favorite"

Pentru că știe ce urmează. Cel mai mare, mai solicitant test pe zgură al oricărui an, turneul de Mare Șlem de la Roland Garros. Un concurs care i-a adus mari bucurii în timp, de la cucerirea titlului ca junioară până la finala de senioare pe care a jucat-o în 2014. Un vis încă nerotunjit.

Casele de pariuri o consideră mare favorită, oferindu-i o cotă mică. Specialiștii o văd, de asemenea, între candidatele serioase la titlu. Ce spune ea?

"În acest moment, nu cred că sunt favorită la Roland Garros. Cine este? Vreo 15 alte jucătoare!", a explicat ieri, în conferința de presă de după finală.

Parisul o așteaptă însă, ca în fiecare an, pentru a-și testa șansa. Care, oricum s-ar socoti, anul acesta e una mare. Mare de tot.

"Îmi pare rău pentru setul al treilea, a fost dificil pentru mine să-l traversez, dar Elina a jucat foarte bine. Vreau s-o felicit pentru tot ceea ce a reușit anul acesta"
Simona Halep

"Mulțumesc tuturor celor care au venit să ne vadă și să ne susțină. E frumos să joci la Roma, e prima mea finală aici, sper să am șansa să mai joc alta și să o câștig"
Simona Halep

30de lovituri câștigătoare a reușit Simona Halep ieri, cu 5 mai multe decât adversara ei

47e numărul erorilor neforțate comise de româncă, Svitolina adunând cu 10 mai puține

9finale pierdute în carieră are Halep, care a reușit însă să cucerească 15 titluri, cel mai recent la Madrid 2017

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
spinoza
spinoza  •  22 Mai 2017, 09:29

Bravo Simona! Hai ca se poate!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează