SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON 2019

SIMONA HALEP - ELINA SVITOLINA // Ce e nou la Simona » Detaliul inedit care a ajutat-o în parcursul excelent la Wimbledon

Articol de - Publicat joi, 11 iulie 2019 09:00

SIMONA HALEP - ELINA SVITOLINA // Față de restul sezonului, la Wimbledon ea a schimbat tactica în timpul meciurilor pentru a avea câștig de cauză în fața adversarelor.

  • Halep - Svitolina, în semifinalele Wimbledon 2019, se joacă azi, de la ora 15:00, pe Eurosport 2 și liveTEXT pe GSP.ro

Un alt turneu de Mare Șlem, o altă provocare, privită de fostul lider mondial ca pe o țintă diferită. Ca pe un prilej de a-și testa forțele, resursele și inteligența de joc în condiții de miză. Și fără a avea acces la sfaturile antrenorului, așa cum se întâmplă în circuit, când jucătoarele au dreptul să apeleze de câteva ori pe meci la cei care le pregătesc. Acolo, în turneele majore, forța interioară a fiecăreia are terenul liber pentru a se manifesta, acolo funcționează una dintre regulile de bază ale tenisului, aceea de sport invididual, în care ești singur pe teren și singur trebuie să te descurci. În orice situație.

Înaintea semifinalei cu Elina Svitolina, de astăzi, un aspect inedit legat de Simona a fost observat de Dragoș Suciu, fost jucător, coleg de generație cu Halep, actual comentator de tenis la Eurosport și TV Digi sport: acela că românca a găsit în toate partidele disputate calea de a schimba tactica atunci când a avut nevoie. Un exemplu explicat pe larg e partida din sferturi de finală, cea cu Shuai Zhang. "E ceva ce a făcut Simona diferit față de restul sezonului și față de restul meciurilor cu Zhang, unde a pierdut destul de clar. Acum mi s-a părut că e mult mai alertă din start, a știut la ce se așteaptă, spre deosebire de Australian Open cel puțin. A intrat în meci sută la sută, deși chinezoaica a început într-adevăr mult mai bine", a remarcat Suciu.

A încercat lucruri noi

"Pe deasupra, a găsit soluții în meci, o chestiune pe care nu prea a făcut-o sezonul acesta. Nu a mai stat în jocul acela de contre cu Zhang, care nu îi convine, cu care a pierdut clar celalate două meciuri. Am avut permanent senzația că încearcă și alte lucruri: să vină la fileu, să joace unghiuri, până a găsit soluția potrivită, aceea de a lovi mingea liftat", este constatarea îmbucurătoare legată de pofta de joc a Simonei.

"În momentul acela, Zhang nu a mai putut să împingă - pentru că face follow up-ul foarte bine, pune corpul pe lovitură. Și când nu a mai putut să împingă, a încercat să lifteze și ea cu Simona și s-a schimbat tiparul de joc. De la un joc de contră, de ripostă, unde Zhang este mai puternică și își asumă mai multe riscuri – pentru că are o mișcare mai scurtă pe ambele părți. Nu are acea buclă și era clar că Simona pierdea timp la jocul de la șold", a adăugat.

E ceva ce i se întâmplă și în fața altor adversare care lovesc puternic, iute și plat. "Când a schimbat Simona s-a intrat într-o schemă care îi convine mult mai bine. Zhang a pierdut timingul pe lovitură și apoi și încrederea. Dacă o scoți din reperele ei, nu prea mai poate să revină. Iar Simona a reușit să facă acest lucru în timpul meciului, ceea ce nu s-a întâmplat în 2019 până acum, dar a apărut la Wimbledon", a explicat comentatorul.

Mereu gata să schimbe

Nu este însă o întâmplare izolată. A fost, mai degrabă, un aspect remarcat pe toată durata de până acum a turneului. "Se poate face paralela și cu primul tur", spune Suciu. "Acolo de la 5-3, cât a avut Sasnovici, la fel, a început să schimbe și să facă ce nu îi convine adversarei. Cu Buzărnescu la fel, a anticipat foarte bine și a mai dat o minge în plus în teren. Sunt trei exemple în care a găsit soluții în timpul partidei. E una dintre marile calități pe care le-a arătat Simona și care nu fusese vizibilă anul acesta".

În fața unui rezultat inedit, se va afla contra unei adversare cunoscute, pe care a întâlnit-o de destule ori în circuit. "Situația se va schimba puțin, dar la fel, va trebui să găsească cheile în timpul meciului", spune fostul jucător. "La Svitolina e diferit, știe să joace în mai multe game, dar se poate face din nou legătura cu meciul lor de la Doha, de anul acesta, unde Simona a fost condusă până când a început să joace mai agresiv. Cred că asta ar trebui să facă, să joace mai agresiv. Ce a făcut cu Zhang nu va mai funcționa cu Svitolina sau cel puțin nu la fel de bine. Dacă revine la jocul agresiv, pe care l-a arătat în mai multe rânduri la Wimbledon, are o șansă. E chiar favorită și contra ucrainencei", conchide Suciu.

Nu va influența

"Suprafața e mai lentă decât în alți ani, deși la conferințele de presă unii jucători, Nadal, de exemplu, au spus că nu e chiar așa. E însă vizibil uzată, din cauza căldurii, e cumva pârjolită, și devine mai lentă. Nu cred că avantajează în mod evident pe vreuna dintre jucătoare pentru că sunt, până la urmă, pe un profil similar", crede Dragoș Suciu.

Avantaj pentru româncă

Miza unui loc în finală poate juca un rol important în partida de azi. "Svitolina a avut un sfert de finală cu Simona la Roland Garros, în 2017, pierdut de la 5-1. Nu a gestionat bine situația de după, pentru că următorul sfert, la Australian Open 2018, a pierdut cu Mertens 4-6, 0-6. E prima semifinală majoră, la Wimbledon, unde nu depășise turul al patrulea, și am văzut câteva ezitări pe finalul partidei cu Muchova, câteva momente în care i-a fost greu să treacă linia de finiș. Oricâte meciuri au jucat ele, cel mai asemănător e tot cel de la Roland Garros. Acela e principalul reper în mintea amândurora și asta o poate ajuta foarte mult pe Simona. În condiții de miză, la Grand Slam, Svitolina nu excelează, deși în rest are 13 finale câștigate din 15 jucate", a explicat comentatorul.

"Cu serviciul Simona a mers foarte bine, dar și acolo se vede încrederea. În momentul în care prinde încredere, crește automat și procentajul la serviciu, începe să deranjeze, ținând mingea mai departe de adversară, jucând în extremele careului"
Dragoș Suciu


vezi și:

Barbara Schett o vede favorită pe Simona: „Poate câștiga la Wimbledon! E mult mai relaxată”

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (2)
347655969058390
Ion Popescu  •  11 Iulie 2019, 10:02

In sfarsit un articol serios.

ray51
ray51  •  11 Iulie 2019, 09:25

O analiza competenta. Multumesc Dragos Suciu. Voi incerca sa vad meciul cu Svitolina altfel. Ma astept ca observatiile tale sa se verifice si in aceasta semifinala.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează