SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR

SIMONA HALEP - ELINA SVITOLINA // Ce rămâne după înfrângerea cu Svitolina? Radiografia unui 2017-carusel pentru Simona Halep

Articol de - Publicat sambata, 28 octombrie 2017 00:01

Simona Halep a indicat începutul de an drept momentul de jos, iar Beijingul și atingerea locului 1 mondial ca fiind cel mai de sus.

Ce se citește pe chipul româncei după ce și-a încheiat evoluția la Turneul Campioanelor? E un amestec de nostalgie și ușurare. A rămas în urmă încordarea din timpul partidei cu Elina Svitolina, vizibilă în prim-planuri, cu contururi pregnante. Aproape sonore. S-a terminat. Un sezon lung și dificil a ajuns la ultima sa bornă. Halep a trecut de ea, privește cu mai multă speranță spre perioada de vacanță care urmează.

"Mi-au trebuit cam 7 minute să fac tranziția de la dezamăgirea că am pierdut meciul la ușurarea că sezonul s-a terminat", recunoștea ea la conferința de presă, cu un zâmbet copilăros. A fost un an lung, cu multe evenimente, și bune, și mai puțin bune, dar când trage linia, deasupra ies parcă mai degrabă porțiunile luminoase. Între ele sunt extremele. Când s-a simțit cel mai rău, cel mai descurajată, și când a fost pe culmi? Nu ezită nicio clipă înainte să răspundă. Și nu e vreo surpriză în alegerea ei.

Genunchiul și neîncrederea

"Punctul cel mai de jos e începutul anului, acele câteva luni de accidentare", spune Simona. A pornit în 2017 ducând cu ea o problemă la genunchiul stânga care se manifestase pentru prima dată chiar la Turneul Campioanelor din sezonul precedent. A crezut că e suficient ceea ce a făcut în perioada de pauză competițională din noiembrie și decembrie, fizioterapie și odihnă. Dar nu a fost așa.

Odată început noul an, durerile au reapărut, veneau și plecau fără rigoare, dar o împiedicau să fie competitivă. Abia când a luat o lună și jumătate de pauză lucrurile s-au reglat. La revenire însă, i-au adus neîncredere și nerăbdare, vezi momentul Miami. De aceea, primul trimestru al lui 2017 reprezintă fundul piscinei pentru Halep.

Maraton de 7 luni

"Iar vârful – Beijing, când am ajuns numărul unu mondial, dar și tot ce s-a întâmplat de la Stuttgart până zilele acestea", a spus ea. Pentru că de la Stuttgart, de fapt, de la Cupa Fed desfășurată la Mamaia cu câteva zile înainte, totul s-a răsturnat dramatic în favoarea ei. Și datorită ei. Perioada de 7 luni a avut o intensitate ridicată, iar românca i-a făcut față cu o constanță nemaiîntâlnită la altă jucătoare.

Titlul de la Madrid, finala de la Roma, semifinalale de la Stuttgart, apoi finala de la Roland Garros – motiv de lacrimi și de mândrie, "sferturile" de la Wimbledon, semifinalele de la Toronto, finalele de la Cincinnati și Beijing, totul s-a derulat aproape fără odihnă. Săptămână de săptămână, încă o provocare, încă o țintă de atins. Apropierea de primul loc al clasamentului mondial a devenit palpabilă la Roland Garros, apoi a fugit și a revenit de câteva ori în fața Simonei. Până când a reușit s-o rețină. La Beijing, în săptămâna revanșelor. "A fost ca un maraton. Acum s-a încheiat, simt nevoia să mă odihnesc și să sărbătoresc ceea ce am reușit anul acesta", a conchis Halep. 2018 mai poate aștepta. Măcar câteva zile.

4,3 milioane de dolari a câștigat anul acesta din tenis românca, fără premiul de la Singapore

1 titlua cucerit anul acesta, la Madrid, și a mai disputat alte 4 finale, Roma, Roland Garros, Cincinnati și Beijing

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (22)
haideusicfr
haideusicfr  •  28 Octombrie 2017, 21:07

Noi ce o ''criticam'' stand in fata calculatoarelor nu realizam eforturile si suferinta ei in primul rand. Ea este cea care lupta ,castiga ,pierde ,se bucura , sufera. Dar nu se lasa. Cati dintre noi realizam eforturile unei sportive aflata mereu intre avioane ,continente ,aeroporturi? E un suflet de om ,nu este o masina. Bravo tie Simona ,suntem mandri de tine!

1788870738077175
Ion Chira  •  28 Octombrie 2017, 14:38

noi ardelenii o iubim si o stimam pe aceasta perla a tenisului rominesc SIMONA HALEP machedoana noastra indrumata de ghiriseanca VIRGINIA RUZICI dar o dorim sa treca muntii impreuna cu virginica pentru ca acestei perle nu i..a transmis nimeni puterea dacilor din tara de piatra a apusenilor va iubim cind vi mai greu ginditi..va ca sunte.ti si a noastre

1666202966997132
Stanescu George  •  28 Octombrie 2017, 13:48

Ceeace ma ingrijoreaza este ca la SIMONA noastra ,a tuturor celor ce am crezut in ea este un amestec de neputinta impregnata cu o neascultare a antrenorilor sai;este tributara ,oare ,cum s-a mai spus ,lipsei de antrnament metodic inca din tinerete ?este o lipsa de concentrare d. p. d. v. mental ,unde are enorm de lucrat ?este o lipsa de conditie fizica care vine de demult :din toate cate ceva;PACAT pt. ca si ea si familia ei ,dar indeosebi stafful ei au avut o enorma rabdare cu acest copil teribil ,dar fluctuant; DIN TOATE cel mai mult ma apasa LIPSA DE CONCENTRARE;ESTE cea mai mare lacuna ceeeace se vede cu ochiul liber,atat de bine speculata de conjuratia din jurul ei;revedeti declaratia SVITOLINEI ce mostra de prefacatorie !!! Va scriu ,bunic fiind al campioanei CANADEI la cat. ei de varsta,nepoata mea-BETINA DIANA STANESCU ,acum in COLEGIU UNIVERSITAR IN OTAWA,care a avut ca prim antrenor pe tata ei ,un polisportiv in ROMANIA,fiul meu ;apoi un italian ,un canadian si cu eforturi materiale ,banesti si de timp al parintilor ,care trebuiau sa o insoteasca ,pe rand ,peste tot in turnee ,acum a ajuns sa intre pe hardurile arenelor de tenis numai rugata;nu stim ce s-a intamplat;nici accidentare ,nici mustrari,nici pedepse ,si totusi CE PIERDERE. Sunt ingrozit si nu imi revin ;v-am scris toate acestea si sper sa intelegeti lumea sportului si pe practicatii ei. cu bine ,cons. , [email protected]

Vezi toate comentariile (22)
Comentează