SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP NUMĂRUL 1 WTA

SIMONA HALEP LIDER WTA // Cum ar arăta clasamentul WTA dacă s-ar schimba punctajul: Halep ar pierde locul 1!

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 02 noiembrie 2017 18:19

Simona Halep, locul 1 WTA, ar fi coborât două locuri în ierarhia mondială dacă s-ar fi făcut clasamentul după sistemul aplicat de ATP, nu de WTA, iar Caroline Wozniacki ar fi fost pe 1.

Sezonul s-a încheiat în circuitul feminin, însă rămân vii discuțiile legate de felul în care funcționează clasamentul WTA. Aceleași discuții care apar periodic, ori de câte ori pe locul 1 urcă o jucătoare care nu a cucerit un titlu de Mare Șlem. În acest an, pe prima treaptă a ierarhiei feminine s-au aflat, pe rând, Angelique Kerber, Serena Williams, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza și Simona Halep, ultima și fiind lider la final de 2017. 

Părerile sunt împărțite, multe voci susțin că turneele de Grand Slam ar trebui să ofere mai multe puncte învingătoarelor pentru a se face clar diferența între ele și jucătoarele cu rezultate constante în circuit. În același timp, WTA își apără propriile concursuri, le promovează și le atribuie punctaje generoase. Există și categoria celor care susțin că e mai îndreptățită Caroline Wozniacki să fie pe primul loc în lume fiindcă a câștigat Turneul Campioanelor, pe lângă un alt titlu și alte 6 finale disputate în 2017. 

Schimbări în Top 10

În acest context, jurnaliștii de la Tennismash au făcut un experiment interesant. Au reconfigurat clasamentul feminin aplicând regulile din circuitul masculin, iar asta a dus la câteva diferențe. În loc de locul 1, Simona ar fi fost pe 3, rocadă cu Wozniacki. Muguruza ar fi rămas pe 2, ar fi apărut o rocadă între locurile 5 și 6, cu Svitolina în locul lui Venus Williams, iar campioana de la US Open, Sloane Stephens, ar fi sărit de pe 13 pe 10.

Cum au procedat?

Sistemul ATP ia în calcul pentru fiecare jucător cele 4 turnee de Mare Șlem, cele 8 de Masters obligatorii, Turneul Campionilor și cele mai bune 6 rezultate din restul concursurilor jucate. Cel WTA presupune turneele de Grand Slam, Turneul Campioanelor, cele 4 Premier Mandatory și cele mai bune două rezultate dintre cele Premier 5. Punctele acordate diferă puțin în comparație cu ATP, mai ales pentru jucătoarele care ies în primele tururi. 

Avantaj Turneul Campioanelor

Urmând regulile ATP, a rezultat acea rocadă la vârf. Iar diferența majoră provine de la Turneul Campioanelor. Sub sistemul ATP, campioana neînvinsă poate primi un maximum de 1.500 de puncte, 200 pentru fiecare victorie din grupă plus 400 pentru un succes în semifinale plus 500 pentru triumful în ultimul act. Dar mai înseamnă și 0 puncte pentru cine nu reușește să câștige niciun meci în grupă, spre deosebire de Singapore, unde înfrângerea e cotată cu 125 de puncte. 3 înfrângeri ă 375 de puncte. De aceea Wozniacki a primit 1.100 de puncte virtuale conform regulilor de la masculin, trecând astfel pe primul loc în clasamentul imaginar. 

Totuși, dacă ne întoarcem la turneele de Mare Șlem, linia lui Caroline este inferioară nu doar celei a Simonei Halep, cu atât mai mult a lui Garbine Muguruza, dar și celor izbutite de Karolina Pliskova, Jelena Ostapenko și, mai ales, Venus Williams! 

Top 10 după regulile WTA

1. Simona Halep
2. Garbine Muguruza
3. Caroline Wozniacki
4. Karolina Pliskova
5. Venus Williams
6. Elina Svitolina
7. Jelena Ostapenko
8. Caroline Garcia
9. Johanna Konta
10. Kristina Mladenovic

Top 10 după regulile ATP

1. Caroline Wozniacki
2. Garbine Muguruza
3. Simona Halep
4. Karolina Pliskova
5. Elina Svitolina
6. Venus Williams
7. Jelena Ostapenko
8. Caroline Garcia
9. Johanna Konta
10. Sloane Stephens

Puncte obținute în 2017

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
10204444699616941
Ion Ionescu  •  04 Noiembrie 2017, 21:44
Postat de Luminita Dudescu pe 03 Noiembrie 2017, 11:08

Asa da... WOZNIACKI SA FIE NR.1 MONDIAL, pentru că merită!!!

Sa-i uram ca de data asta sa nu-i mai fuga viitorul soth in jziua nuntii. E o tipa desteapta, frumoasa si simpatica. Merita macar o casnicie fericita. Ceea ce tu, strambatura, n-o sa ai in veci!:))

604245039744827
Luminita Dudescu  •  03 Noiembrie 2017, 11:08

Asa da... WOZNIACKI SA FIE NR.1 MONDIAL, pentru că merită!!!

10204444699616941
Ion Ionescu  •  02 Noiembrie 2017, 23:34
Postat de petrache66 pe 02 Noiembrie 2017, 20:40

Multi masochisti mai avem.... ne legam la cap fara sa ne doara. Avem is noi un loc 1 in lume si ne dam singuri cu ciomagul in cap ca de fapt nu ar trebui sa avem. A cumparat cumva Banciu GSP ?

Nu e mare diferenta la gandire intre Banciu si GSP. Singura diferenta e ca banciu e un singur tembel. La GSP sunt mult mai multi.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează