SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Sloane Stephens, o poveste americană » Cine e câștigătoarea US Open: conflict cu Serena, momente stresante și omul care i-a dat încredere

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 11 septembrie 2017 09:00

Sloane Stephens a câștigat sâmbătă noaptea trofeul de la US Open, în condițiile în care abia în luna iulie a jucat primul meci al sezonului.

"Wow, cât de nebunesc e? Chiar am câștigat US Open. Wow!", acestea au fost primele lucruri care i-au venit în minte lui Sloane Stephens după ce finala cu Madison Keys și-a consumat cel de-al 61-lea minut. Sloane a învins-o pe buna sa prietenă cu 6-3, 6-0. De ce e important de spus că e cea mai bună prietenă? Pentru că bucuria lui Sloane nu a fost cu artificii. A urmat o îmbrățișare caldă și cu lacrimi la fileu, iar înainte de ceremonia de premiere o discuție amicală în spatele prosoapelor, ca două tinere care au împărțit unul dintre momentele acelea pe care le vor povesti toată viața.

Sloane Stephens a câștigat sâmbătă noaptea trofeul de la US Open, în condițiile în care abia în luna iulie a jucat primul meci al sezonului.

"Wow, cât de nebunesc e? Chiar am câștigat US Open. Wow!", acestea au fost primele lucruri care i-au venit în minte lui Sloane Stephens după ce finala cu Madison Keys și-a consumat cel de-al 61-lea minut. Sloane a învins-o pe buna sa prietenă cu 6-3, 6-0. De ce e important de spus că e cea mai bună prietenă? Pentru că bucuria lui Sloane nu a fost cu artificii. A urmat o îmbrățișare caldă și cu lacrimi la fileu, iar înainte de ceremonia de premiere o discuție amicală în spatele prosoapelor, ca două tinere care au împărțit unul dintre momentele acelea pe care le vor povesti toată viața.

"Dacă exista o persoană în fața căreia să pierd aceasta era Sloane", a spus Madison. Ambele americance au jucat prima finală majoră a carierei și au în spate povești cu accidentări și perioade de absență din circuit. Keys a pătimit din cauza încheieturii, iar Stephens din cauza unei fracturi de stres, care a îndepărtat-o de teren timp de 11 luni. A revenit în circuit la Wimbledon, unde a pierdut în primul tur, apoi a fost învinsă la Washington de Simona Halep, a ajuns până în semifinale la Toronto și Cincinnati, iar de sâmbătă noaptea e campioană de Mare Șlem. 

New York via Melbourne

O ipostază în care mulți au văzut-o odată cu apariția ei pe scena cea mare a tenisului. A început să se vorbească mai mult despre ea, după ce în 2013 a învins-o pe Serena Williams în sferturi de finală la Australian Open. Avea doar 19 ani și un joc care încă nu se așezase, dar care promitea mult. 

Tenisul i-a fost prezentat de tatăl său vitreg, care juca de plăcere. Când avea zece ani, familia s-a mutat în Florida pentru a-i oferi micuței pregătire de nivel înalt. "Am vândut casa, am lăsat prieteni în urmă. A fost greu", a povestit mama lui Sloane. La puțin timp după mutare, tatăl vitreg a fost diagnosticat cu cancer, iar în 2007 a murit. "Pentru Sloane, tatăl ei vitreg înseamnă tenis, iar când a plecat dintre noi, ea nu a mai vrut să joace", a povestit pentru revista Elle Sybil Smith. 
Doi ani mai târziu, Sloane avea sufere altă pierdere dureroasă, tatăl său biologic, cu care reluase legătura și care suferea de o boală degenerativă a oaselor, s-a sinucis. Tot atunci, de la știri, a aflat că el pledase vinovat într-un proces pentru viol în 1994 și în 2009 fusese închis pentru agresiune sexuală. "Sloane a trebuit se maturizeze repede", a subliniat mama ei, cea care a sprijinit-o în fiecare moment al carierei și care a fost sâmbătă seară prezentă la finala de la New York.

Momente stresante

S-au mutat înapoi la Fresno, iar Sloane și-a văzut de tenis. Victoria în fața Serenei a atras atenția asupra ei și era văzută drept următoarea marea campioană americană. "Nu a fost deloc frumos ce a urmat. Dacă îmi spunea cineva în 2013 doar să mă bucur de tenis, îi răspundeam că e nebun, nu e deloc plăcut, e foarte stresant, e vorba despre bani, despre clasament, despre faptul că sunt singura tânără jucătoare americană, că am învins-o pe Serena. Erau prea multe lucruri care veneau spre mine și nu le puteam opri", a spus ea pentru New York Times.
I-au mai trebuit însă doi ani pentru a reuși să câștige primul trofeu WTA, iar în 2016 cariera părea că se va împlini, cucerind alte trei trofee. 

A venit fractura de stres la piciorul stâng, undeva în zona gleznei. A avut nevoie de operație și multă exerciții de recuperare. 18 săptămâni nu a putut merge. "După operație nu mă puteam gândi decât la ce voi face cu clasamentul meu protejat, nu mă gândeam că voi câștiga la US Open, nu credeam că voi fi în apropierea Top 100, dar la un moment dat m-am scuturat de toate și mi-am zis că voi accepta tot ce mi se va întâmpla. De atunci cred că am început să joc mai liber, să fiu mai liniștită. Nu există cuvinte cu care să descriu prin ce am trecut pentru a ajunge aici, dacă îi spun această poveste cuiva din afară mă va crede nebună", a spus la conferința de presă campioana de la New York. Această poveste care și-a găsit happy-end-ul în viață, nu într-o soap opera.

"Încă nu-mi vine să cred, probabil o să am nevoie de câteva săptămâni, luni să realizez că sunt campioană la US Open. Mă simt că într-un vis și mi-e teamă că o să mă trezesc și că nimic nu e real"
Sloane Stephens

"Nu știu ce program voi avea pentru restul anului. Mi-am făcut atâtea griji că nu voi putea intra pe tablou la turnee, iar acum locul meu din clasament e mai înalt decât cel din clasamentul protejat. O să fiu din nou cap de serie la turnee, incredibil cum se pot schimba lucrurile într-un timp atât de scurt"
Sloane Stephens

"Nu am jucat cel mai bun tenis al meu, sunt foarte dezamăgită, dar dacă mi-ai fi spus în avionul care m-a dus spre a doua operație că voi avea un trofeu de finalistă de Mare Șlem cred că aș fi fost foarte fericită"
Madison Keys

"Faptul că am împărțit prima mea finală de Mare Șlem cu o prietenă foarte apropiată, aflată și ea în premieră într-o finală de Mare Șlem, e cu adevărat special"
Madison Keys

Conflict cu Serena

La câteva luni după ce învins-o pe Serena Williams la Australian Open 2013 în sferturi de finală, Sloane Stephens a acordat un interviu pentru ESPN în care s-a plâns de purtarea fostului lider mondial. "Nu a mai vorbit cu mine de atunci, am salutat-o, nu mi-a răspuns și acest lucru ar trebui să spună cine e de fapt, de la cuvinte frumoase înainte de meci mi-a dat unfollow pe Twitter. Toată lumea spune că e prietenoasă, dar nu e așa", spunea ea în 2013. Serena nu a comentat niciodată declarațiile lui Sloane, iar câteva zile mai târziu Stephens a spus că ea a crezut că vorbește off-the-record cu jurnalistul care o intervieva.

Omul cu încrederea

Cea mai lungă îmbrățișare de sâmbătă noaptea a fost cu antrenorul său Kamau Murray. Cei doi lucrează împreună de la finalul lui 2015. Cu un an înainte dea începe colaborarea, Kamau a trecut prin clipe teribile. Conducea și la un moment dat a rugat-o pe Taylor Townsend, cea pe care o pregătea atunci, să țină volanul pentru că nu-și mai simte partea stângă a corpului. A ajuns la spital și s-a dovedit a fi un atac ischemic tranzitoriu, unul care nu a lăsat sechele, dar a fost un semn de avertisment pentru american, care și-a schimbat dieta și a renunțat la job-ul de distribuitor de produse farmaceutice. "El m-a ajutat să cred în mine și să cred că pot să realizez lucruri mărețe", a spus Stephens pentru New York Times.

Parcursul lui Sloane Stephens la US Open

Turul 1 Roberta Vinci 47 WTA 7-5, 6-1
Turul 2 Dominika Cibulkova 10 WTA 6-2, 5-7, 6-3
Turul 3 Asleigh Barty 43 WTA 6-2, 6-4
Optimi de finală Julia Goerges 33 WTA 6-3, 3-6, 6-1
Sferturi de finală Anastasija Sevastova 17 WTA 6-3, 3-6, 7-5
Semifinale Venus Williams 9 WTA 6-1, 0-6, 7-5
Finală Madison Keys 16 WTA 6-3, 6-0

10 lovituri direct câștigătoare a adunat Sloane Stephens în meciul de sâmbătă noaptea, în timp ce Madison Keys a reușit 18

6 greșeli neforțatea comis Stephens în finală, în timp ce Madison Keys a ajuns la 30 

3.700.000 $a primit Sloane Stephens pentru cucerirea trofeului de la New York, o sumă aproape de câștigurile sale din toată cariera, care erau de 4,5 milioane de dolari

17 este locul pe care-l va ocupa Sloane Stephens începând de azi. Ea era pe locul 83 înainte de US Open și pe 950 de revenirea în circuit, în iulie

Câștigătoare turnee de Mare Șlem 2017

Australian Open Serena Williams (35 de ani)
Roland Garros Jelena Ostapenko (20 de ani)
Wimbledon Garbine Muguruza (23 de ani)
US Open Sloane Stephens (24 de ani)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
tihi
tihi  •  11 Septembrie 2017, 19:46
Postat de Viorel Vîrlănuță pe 11 Septembrie 2017, 09:54

Și dacă joacă de o mie de ori cu machidoanca noastră, Sloane nu câștigă nici un meci, doar norocul chior a propulsat-o în finală, pentru că a jucat în fața publicului și Sevastova a făcut niște greșeli copilărești marca Halep ! Păcat că Simona s-a înclinat în fața unei rusoaice drogate și plină de ifose care n-avea ce să mai caute pe terenul de tenis, altfel avea asigurat în palmares primul turneu de grand slam și devenea de departe nr. 1 mondial la ce jucătoare au ajuns să se califice în semifinale și finală !

Stephens este cu o clasa peste Halep !!!

tihi
tihi  •  11 Septembrie 2017, 19:43

La anul Sloane ajunge pe locul doi dupa Svitolina !!! Momentan bate pe oricine in frunte cu Halep!!

haleppomanagioaika
haleppomanagioaika  •  11 Septembrie 2017, 11:15
Postat de Viorel Vîrlănuță pe 11 Septembrie 2017, 09:54

Și dacă joacă de o mie de ori cu machidoanca noastră, Sloane nu câștigă nici un meci, doar norocul chior a propulsat-o în finală, pentru că a jucat în fața publicului și Sevastova a făcut niște greșeli copilărești marca Halep ! Păcat că Simona s-a înclinat în fața unei rusoaice drogate și plină de ifose care n-avea ce să mai caute pe terenul de tenis, altfel avea asigurat în palmares primul turneu de grand slam și devenea de departe nr. 1 mondial la ce jucătoare au ajuns să se califice în semifinale și finală !

vorbesti pe nas . ai luat foc de atata frustrare. haleapa a avut trofeul ingropat in nisip pe plaja din eforie ma dar ostapenko tot i la luat . asa ca esti *** . vorbeste ura si frustrarea din tine . ce mama de bataie ia dat sharapova . multumim ostapenko . multumim konta . multumim svitolina . multumim muguruza . 1-6 si 1-6 cu svitolina 1-6 si 0-6 cu muguruza 0-7 cu masha .ce mai poate fi de spus ? sa curga berea . la aproape 26 de ani babaciune de halep este pe minus . este cea mai slaba si mai antipatika jucatoare ever . problema ta este ca eu spun adevarul si vorbesc pe concret . tu acum neavand argumente poti sa o dai in diverse . si sa ocolesti acele infrangeri catastrofale . haleapa mai este si pitikoata . :))))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează