SPORTURI  »  TENIS  »  CARTE

Timidul care a devenit ”The Coach” » Mouratoglou despre copilăria plină de provocări şi experienţele din tenis: ”Cu Serena mi-am propus să scriem istorie”

Serena Williams și Patrick Mouratoglou în timpul unui antrenament la Australian Open 2015 // FOTO Guliver/GettyImages +3   FOTO
Serena Williams și Patrick Mouratoglou în timpul unui antrenament la Australian Open 2015 // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat marti, 30 mai 2017 00:00

Patrick Mouratoglou, antrenorul alături de care Serena Williams a cucerit zece trofee de Mare Șlem, a scris o carte în care își povestește copilăria plină de provocări, dar și experiențele legate de tenis.

Patrick Mouratoglou, 46 de ani, este una dintre cele mai cunoscute figuri ale tenisului actual. Alături de Serena Williams, el a reușit să scrie istorie, așa cum și-a propus la începutul colaborării lor, în 2012, când cariera ei părea în impas.  

Dar viața fiului de industriaș grec și mamă franțuzoaică nu a început atunci, iar drumul său a fost unul lung și plin de obstacole. De aceea a pus toată experiența sa în filele unei cărți numite "The Coach", care a apărut în 2015 și care anul acesta a fost tradusă și în România de editura Publica. De ce a simțit nevoia să facă  acest lucru?

"Am scris cartea după ce editura Flammarion, cea mai mare din Franța,  mi-a propus. S-au gândit că e o idee bună să-mi împărtășesc experiențele de viață, cum am devenit  dintr-un copil foarte slab, fragil, timid, bolnăvicios și firav ceea ce sunt astăzi, cum mi-am atins toate visurile și cum i-am inspirat pe unii dintre cei mai buni jucători de tenis. Au crezut că această călătorie a mea va fi interesantă și motivațională pentru alți oameni", spune personajul principal al cărții.

Una în care se conturează faptul că un "coach" este mai mult decât un antrenor și în care sunt multe surprize, lecții și experiențe. Despre ele, dar și despre tenis, în rândurile care urmează.

- Domnule Mouratoglou, pentru cine este această carte? Pentru jucătorii de tenis, antrenori, fani sau pentru oricine poate înțelege și empatiza cu ce povești se găsesc în ea?
- Am simțit multă presiune atunci când o scriam, dar am fost bucuros să descriu drumul meu, spunându-le tuturor că pot face ca visele lor să devină realitate. De asemenea, cred că sunt multe lecții de antrenorat, așa că ea poate fi utilă acelora care vor să fie mai buni în această meserie. E interesantă pentru ca jucătorii să înțeleagă și să citească despre cum pot să atingă nivelul de sus al jocului lor și ce dificultăți pot să apară în calea lor. Oricine iubește tenisul  ar trebui să găsească un interes major în ea, la fel ca și orice om ce vrea să găsească o inspirație care să-l facă să-și împlinească visele.

- Ați lucrat cu adolescenți, cu tineri în diferite etape de dezvoltare, cu campioni. Unde a fost provocarea mai mare, în formarea unui jucător tânăr sau în schimbarea carierei unui jucător consacrat?
- Oricare dintre aceste situații este o provocare. Eu fac același lucru, fie că este vorba despre un jucător tânăr sau despre un campion. Abilitățile lor sunt diferite, la fel și mentalitatea, dar în orice caz, treaba mea este să le optimizez potențialul, să-i ajut să-și atingă obiectivele. Probabil e mai dificil cu un campion, pentru că nu mai poți să faci schimbări majore. Au rutinele lor, care au funcționat foarte bine mulți ani. Au, de asemenea, multe certitudini privind multe subiecte. Marja în care lucrezi pentru a face schimbări sau îmbunătățiri e foarte mică. Pe de altă parte, schimbările mici pot face diferențe imense.

- Dar cu jucătorii tineri cum e?
- Cu ei pot face schimbări majore, iar spațiul pentru progres este imens. Trebuie doar să ai răbdare pentru că trebuie să treacă mult timp pentru ca lucrurile să iasă așa cum îți dorești.  În ambele situații, ai parte de recompense și îmi place la nebunie să-i urmăresc pe tinerii de la Academia mea alături de antrenorii lor care fac orice pentru a-i ajuta să-și îndeplinească visele.

Când creierul și inima lucrează împreună

- În exemplele pe care le dați în carte vorbiți foarte mult de familia jucătorilor și despre influența acesteia asupra sportivilor.
- Pentru a avea succes în tenis ai nevoie de susținere necondiționată. În general, doar părinții pot oferi un astfel de suport. E o ocupație dificilă, care presupune o călătorie foarte lungă pentru a ajunge la succes. O mulțime de înfrângeri și dezamăgiri pe parcurs. Când jucătorii au alături de ei părinți care-i susțin, stabilitatea și încrederea care vin de la ei aduc un avantaj important. De aceea sunt atât de mulți părinți în circuit. Dar pentru a avea cele mai mari șanse de a ajunge la succes, părinții trebuie să aibă încredere în profesioniștii care sunt în jurul băiatului sau fetei lor și acest lucru e cel mai dificil pentru ei.

- Un coach și un jucător trec prin multe experiențe împreună. Cum faceți să lăsați deoparte lucrurile personale și cum puteți fi obiectiv și să luați cele mai bune decizii?
- E o întrebare importantă. Ca antrenor trebuie să te simți 100 la sută responsabil, să dai tot ce poți ca să-ți ajuți jucătorul să aibă succes, să-ți iubești jucătorul, dar și să păstrezi și o anumită distanță, să îndepărtezi emoțiile, să vezi totul limpede și să iei deciziile corecte. Mereu spun că "Sentimentele sunt cei mai proști sfătuitori". Trebuie să gândești cu creierul, nu cu inima, dar trebuie să-ți folosești inima ca să-l asculți și să-l înțelegi pe jucătorul tău. Unul dintre aspectele importante este să conștientizezi emoțiile prin care treci și niciodată să nu iei o decizie când nivelul emoțional e ridicat, să te întrebi mereu "Ce vreau pentru jucătorul meu?", "Care este obiectivul meu?". Aceste întrebări vor evita deciziile luate sub influența puternică a emoțiilor.

"Îmi va lipsi Serena, dar ea va reveni și mai motivată"

- În carte spuneți că alături de Serena v-ați propus să scrieți istorie. Totuși, care trofeu de Mare Șlem v-a făcut să simțiți că acest obiectiv a fost atins?
- Nu de un trofeu sunt cel mai mândru din toată colaborarea mea cu Serena, ci de faptul că a reușit să revină pe prima poziție în ierarhia mondială și a izbutit să se mențină acolo timp de trei ani și jumătate, un lucru pe care nu-l reușise în trecut. Cea mai lungă perioadă fiind de doar un an.

- Cum ați caracteriza în câteva cuvinte tot ce ați realizat alături de Serena? Cum vă simțiți acum, mai ales că este primul turneu de Mare Șlem fără ea după atâția ani împreună?
- Niciodată nu mă uit înapoi la ce am realizat. Mi se pare mai interesant să mă concentrez pe ce vreau să realizez în continuare și cum o să fac acest lucru decât să privesc în urmă. Sunt împăcat cu tot ce mi se întâmplă. Aceasta este viața și există mereu ceva pozitiv de extras din toate întâmplările care vin. O să am mai mult timp pentru TV și îmi place la nebunie. Evident că îmi va lipsi să fiu alături de ea, că nu voi mai vâna titlul, dar ea va reveni și mai motivată și e un lucru pe care îl aștept cu nerăbdare.

Mesaj pentru un copil și Chopin

- Urmărindu-vă acum e greu de crezut că ați fost copilul pe care-l descrieți la începutul cărții, dacă l-ați putea reîntâlni pe acel copil acum ce i-ați spune?
  -I-aș spune: "Crezi că nu valorezi nimic. Crezi că nu ești interesant. Crezi că ești urât, fragil și bolnăvicios. Aceasta este percepția ta, dar nu este realitatea. Felul în care te vezi te face fragil și te face să nu fii în stare să progresezi, dar asta se va schimba. Eu te văd ca pe o persoană incredibilă. Ești foarte creativ, amuzant și puternic. Oamenii nu te cunosc, dar dacă te-ar cunoaște, te-ar iubi și ar învăța să te aprecieze. Toate visurile tale sunt realizabile pentru că ești tot ce crezi că nu ești. Știu că nu mă crezi, dar noi vom reuși să te facem să-ți schimbi părerea despre tine și vei realiza cât de uimitor ești odată cu lucrurile pe care le vei îndeplini".

- În carte spuneți că vă luptați mereu cu defectele. Cu ce defecte vă luptați acum?
- Nu mă lupt cu mine. Mă lupt să realizez ce mi-am propus.  E inspirațional și palpitant. Am defecte la fel ca toți oamenii, le accept pe ale mele, dar încerc să îmbunătățesc acest aspect și orice ocazie ivită în viață îți dă posibilitatea să faci acest lucru. Cred că sunt mai bun ca acum un an și că voi fi și mai bun peste un an. Despre aceasta este viața.

- Sunt multe citate în carte, de ce ați ales să le utilizați? Care este favoritul?
- Îmi plac citatele. Cred că sunt foarte inspiraționale. Aleg să le folosesc de multe ori pentru că sunt multe foarte bune și în multe situații ele spun adevărul. Cel mai mult îmi place. "Când oamenii nu te ascultă, lasă dificultățile să-i învețe ", ceea ce înseamnă că o lecție bună e mai potrivită decât un sfat.

- Una dintre imaginile care mi-au rămas în minte este cu tatăl dumneavoastră cântând la pian, ce vă  place să ascultați cântat de el?
- Tata cântă mereu muzică clasică, iar mie îmi plac Nocturnele și Preludiile de Chopin.

"Simona merită un trofeu de Mare Șlem"

În cartea sa Mouratoglou spune că este un fin observator și că are fișe despre fiecare jucător. Ce a observat și scris în notițele sale despre Simona Halep?

"Probabil am scris multe lucruri pe care le țin doar pentru mine. Dar pot spune că e o jucătoare nemaipomenită și că merită să câștige un trofeu de Mare Șlem. Sper că o va face în timpul în care Serena e însărcinată, ca să pot să mă bucur pentru ea, pentru că Serena se va întoarce, și atunci numai pe ea o voi susține", a răspuns el.

Nimeni nu a crezut în proiectul său

Patrick Mouratoglou deține o Academie de Tenis pe care a fondat-o în 1996 și unde s-au antrenat multe nume mari în tot acest timp.

"În 1996, pe atunci nimeni nu mă știa în lumea tenisului. Mergeam la fiecare agent și îl rugam să mă ajute, îmi aduc aminte cum le spuneam că "Academia mea va deveni numărul unu în Europa. Ajută-mă acum și te voi ține minte!".  Știu că aveam încredere în mine și aveam țeluri înalte ca de obicei. Ce e amuzant e că în acea vreme nimeni altcineva nu credea că voi reuși", a povestit el.

Cifrele care spun adevărul

Pe lângă antrenorul Serenei Williams și deținătorul Academiei Mouratoglou, francezul lucrează cu Eurosport din 2009, unde de câțiva ani are emisiunea "The Coach", una bazată pe date statistice.

"Cifrele sunt viitorul sportului și al antrenoratului. Ele ne spun adevărul. Nu există distorsiuni  provocate de emoții sau de concepțiile noastre despre tenis. Cifrele sunt cifre și ele nu pot fi contestate. Într-o zi, datele statistice vor fi un mod de a antrena oamenii. Astăzi, ne ajută să fim mai preciși în ceea ce privește jocul de tenis",  a subliniat el.

"Experiența mă face să devin mai bun"

Mouratoglou visa să devină jucător, dar până la urmă și-a atins visele din postura de "coach", o meserie pe care a învățat-o din cărți și pe care a furat-o de la alții.

"Am citit multe cărți la început pentru că nu știam nimic. Dar nimic nu poate fi înlocuit de experiență. Cel mai bun mod de a avansa  este să trăiești multe experiențe și să ai atitudinea corectă când treci prin ele", a explicat el.

Cum face să evolueze? "Mereu învăț ceva nou, eu cred că fiecare înfrângere se întâmplă pentru că nu am făcut lucrurile corecte din punctul de vedere al pregătirii. Mereu mă chestionez: "Ce aș fi putut să fac diferit pentru ca rezultatul să nu fie unul negativ?" .

"Cel mai important este să înveți să-ți pui întrebări când treci printr-o experiență neplăcută. Și fiecare meci pierdut este un rezultat nesatisfăcător, așa că sunt multe ocazii pentru a învăța"
Patrick Mouratoglou

"Coach-ul  trebuie să fie un generalist înconjurat de specialiști. Dar el trebuie să fie bun la analizarea tuturor situațiilor care se ivesc, să ia decizii și să fie puternic din punct de vedere mental. În jurul lui trebuie să existe un antrenor de fitness, un fizioterapeut. De asemenea, mai pot fi un agent, un părinte și un hitting partner"
Patrick Mouratoglou

"Patrick nu este doar un coach mare, ci unul fenomenal. Indiferent de jucători, cu toții se simt îngroziți de ideea că urmează să înfrunte un adversar  antrenat de Mouratoglou"
Serena Williams

Jucători cu care a lucrat Patrick Mouratoglou:

  • Marcos Baghdatis (1999-2006)
  • Anastasia Pavliucenkova (2007-2009)
  • Aravane Rezai (2009-2010)
  • Yanina Wickmayer (2009-2012)
  • Laura Robson(2010-2011)
  • Jeremy Chardy (2012)
  • Grigor Dimitrov (2012)
  • Serena Williams (din 2012)

Titlu: Coach-ul
Autor: Patrick Mouratoglou
Editura: Publica, 232 de pagini
Traducere: Valentin Protopopescu
Preţ: 31,20 lei
Disponibilitate: în librării şi prin librării online

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează