SPORTURI  »  TENIS  »  COMPARAȚIE

Va reuși Ostapenko să confirme sau va fi doar One Slam Wonder? 7 jucătoare cu primul și deocamdată singurul trofeu de Mare Șlem în ultimii 10 ani

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat miercuri, 14 iunie 2017 12:08

Jelena Ostapenko a câștigat la 20 de ani și două zile primul trofeu de Mare Șlem. Va reuși letona să confirme trofeul? Sau va păți ca alte jucătoare care au rămas cu o unică strălucire?

În tenisul feminin în ultimii ani, pe lângă Serena Williams, cele care au reușit să pună mână pe un trofeu de Mare Șlem au fost jucătoare cu un trecut solid în circuitul profesionist și care lăsaseră de multă vreme adolescența în urmă.

Înaintea lui Ostapenko doar două jucătoare născute după 1990 se impuseseră în competițiile spre care se îndreaptă cei mai mulți ochi pentru că acolo sunt cele mai mari premii și aduc prestigiu. Deși Rafael Nadal e de altă părere. "Pentru fiecare săptămână e o altă poveste, în fiecare săptămână e un alt turneu și îmi place să joc tenis de fiecare dată. Dacă ne gândim doar la turneele de Mare Șlem, ceilalți jucători din circuit vor fi foarte frustrați. Pentru că în ultimii ani nu știu câți jucători de tenis au ajuns la trofee de Mare Șlem. Și sunt o mulțime dintre ei care au cariere minunate fără a avea un turneu de Mare Șlem câștigat, așa că nu ne putem concentra doar pe aceste patru competiții", a spus el. Dar sunt vorbe spuse de la nivelul a 15 trofee cucerite.

Exemple recente

Cu toate acestea, despre cele patru se vorbește cel mai mult, iar reușita letonei a entuziasmat, deși mai puțin pe români.

Președintele Federație Franceze de Tenis spunea zilele trecute: "Faptul că Ostapenko a câștigat aduce un val de prospețime, ea a vrut să câștige toate punctele pentru a pune mână pe trofeu. E o provocare pentru organizatori să-i facă pe spectatori să vină la meciurile fetelor, iar faptul că Jelena a câștigat e un lucru pozitiv. E greu să-i convingi pe oameni să se atașeze și să se uite la tenisul feminin".

Problema este dacă Jelena Ostapenko va reuși să confirme victoria de la Paris sau dacă va rămâne cu acest trofeu. Realizarea ei la doar 20 de ani și două zile îi lasă mult timp de confirmare, dar pentru alte jucătoare ea n-a mai venit niciodată.

Garbine Muguruza încă o caută. Spaniola, după ce a ajuns în finală la Wimbledon în 2015, a reușit la 22 de ani și 240 de zile să se impună la Roland Garros, iar de atunci jocul ei a avut de suferit. Nici Garbine nu avea prea multe trofee WTA în palmares când a câștigat anul trecut, doar două, însă finala de pe iarbă o propunea la succes. Mai tânără decât ea atunci când a cucerit primul trofeu de Grand Slam a fost Petra Kvitova, care s-a impus la Wimbledon prima oară la 21 de ani și 116 zile. Dar cea mai tânără câștigătoare din ultimii ani a fost Ana Ivanovici, care a ridicat cupa de la Roland Garros la 20 de ani și 214 zile. Și care apoi nu a mai reușit să mai repete performanța la niciun alt turneu. Coincidență sau nu, între cele două semifinale de anul acesta, la Paris, sârboaica a fost celebrată, ea decizând anul trecut să se retragă din tenis.

Ultimele adolecente

În ultimii ani au contat mai mult experiența și abnegația de a crede că e posibil decât prospețimea și tinerețea. Angelique Kerber a devenit campioană de Mare Șlem la 28 de ani și 12 zile. Ca să nu mai vorbim de Flavia Pennetta, care a câștigat primul trofeu de Mare Șlem la 33 de ani și 199 de zile. Și singurul, fiindcă imediat și-a anunțat retragerea.

Primul trofeul al Serenei Williams a venit la vârsta de 17 ani și 350 de zile, în 1999 la US Open. Finalul anilor 80 și anii 90 au fost ai puștoaicelor minune. Monica Seles, Arantxa Sanchez Vicario, Steffi Graf, Martina Hingis, Iva Majoli. Toate au confirmat și cu alte trofee, mai puțin iva Majoli, care nu mai reușit doar un sfert de finală mai târziu. Ultimele adolescente care au reușit să se impună au fost Maria Șarapova la Wimbledon 2004, pe când avea doar 17 ani și 75 de zile, și Svetlana Kuznețova, care la 19 ani și 75 se zile a câștigat la US Open 2004. Care va fi drumul Jelenei Ostapenko? Va reuși să treacă de euforia și de împlinirea unui vis la o vârstă fragedă sau va rămâne acolo pentru toată cariera?

"Trebuie să mai lucrez la jocul meu, să devin și mai bună. Voi munci mult pentru a urca în clasament și poate să mai câștig și alte trofee"

"Țelul meu este să câștig toate trofeele de Mare Șlem. Mă bucur că mi-am împlinit un vis și e clar că trebuie să muncesc în continuare la fel de mult.

Trebuie să mai lucrez la jocul meu, să devin și mai bună. Voi munci mult pentru a urca în clasament și poate să mai câștig și alte trofee.

Țelul meu este să câștig toate trofeele de Mare Șlem. Mă bucur că mi-am împlinit un vis și e clar că trebuie să muncesc în continuare la fel de mult" Jelena Ostapenko

Jucătoare cu primul și deocamdată singurul trofeu de Mare Șlem în ultimii zece ani

  • 2008 Ana Ivanovici (r) Roland Garros
  • 2010 Francesca Schiavone Roland Garros
  • 2011 Samantha Stosur US Open
  • 2013 Marion Bartoli (r) Wimbledon
  • 2015 Flavia Pennetta (r) US Open
  • 2016 Garbine Muguruza Roland Garros
  • 2017 Jelena Ostapenko Roland Garros
    (r)-jucătoare care s-au retras

Cazul Guga

Gustavo Kuerten, de 3 ori campion la Roland Garros, a cucerit primul său titlu în 1997, pe când era numărul 66 mondial. Cu două săptămâni înaintea turneului de la Paris, se impunea într-un challenger pe zgură în țara sa, la Curitiba, învingându-l în ultimul act pe românul Răzvan Sabău. Roland Garros-ul a fost însă întâiul turneu câștigat de el, apoi reușind, până în 2004, să pună măcar un trofeu în vitrină în fiecare sezon. Situația lui seamănă cu a Jelenei Ostapenko. Sau invers. "Cred că sunt similitudini, cu atât mai mult cu cât eu m-am născut în ziua în care el câștiga prima dată la Paris. Așa că poate e ceva norocos", a spus letona după victoria sa. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
1819121944979915
Costel Preoteasa  •  14 Iunie 2017, 16:34

Ca va reusi sau nu important e ca a luat un Roland Garros ! Proasta satului nu a luat nimic !

gumbo
gumbo  •  14 Iunie 2017, 14:08
Postat de genius pe 14 Iunie 2017, 13:18

Fara suparare, dar chiar esti un looser, un neica nimeni! Invata frate sa te exprimi, in scris, romaneste nimic mai mult!!! Generatie de ratati...

A looser is a loser who can't spell "loser".

genius
genius  •  14 Iunie 2017, 13:22
Postat de wowmashha pe 14 Iunie 2017, 13:11

Slab mai esti mai omule .si vb f serios .majoritatea userilor fac misto de tine .comentezi de mult paici insa nu s.a prins nimic de tine .tu faci un com ca sa zic asa un pseudocomentariu .vrei sa faci lumea sa inteleaga ceva pe cand esenta e alta .te asemeni cu halep la caracter .degeaba a castigat ostapenko un mare slem :)))) adika cum ar veni cam tot a ta halep e mai buna ca nush ce loc conjunctural ocupa nu ? Pe flancuri asa .mai voalat daca ostapenko mai castiga inca un grand slem si inca unul si inca unul cam tot degeaba daca nu sta in top 10 sau 5 .dupa mintea ta tot halep e mai buna :))))) ha ha ha .halep se chinuie de ani de zile ma tampule ajutata .sprijinita .umflata .protejata si tot pe minus este .ostapenko in schimb prima finala primul trofeu la doar 20 de ani .bine acu sincer vorbind ostapenko a avut si marele noroc sa dea in finala peste una f slaba .a intalnit cam cea mai slaba adversara cu putinta .daca cauti in primele 100 nu ai cumsa gasesti alta mai pocnit.oare.:)))))) ostapenko 18 milioane de romani te adora .

Si inca ceva...chiar esti cu probleme de personalitate, sa nu zic altceva!!!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează