SPORTURI  »  TENIS  »  WTA ROMA

Vremuri dificile » Irina Begu a fost eliminată în primul tur la Roma: rezultate modeste în acest sezon pe zgură

Irina Begu nu-și găsește ritmul în 2017
Irina Begu nu-și găsește ritmul în 2017

Articol de - Publicat miercuri, 17 mai 2017 00:00

Irina Begu a pierdut ieri în primul tur, 4-6, 4-6 în fața Anastasijei Sevastova, în turneul unde ajungea anul trecut în semifinale.

2017 continuă să fie un an de zbatere pentru Irina. Ce se întâmplă?, întrebarea vine firesc, dar răspunsul nu e atât de simplu. Înscrisă într-un proces de recuperare a încrederii, românca nu primește un traseu drept, doar ascendent.

E nevoie de ocoluri și pași înapoi până la stabilirea traiectoriei corecte. Până atunci, Begu suferă și încearcă. Așa cum s-a întâmplat ieri, în primul tur de la Roma.

A întâlnit acolo o adversară dificilă, pe Anastasija Sevastova, recent semifinalistă la Madrid, unde a pierdut la viitoarea învingătoare, Simona Halep.

O jucătoare care și-a stabilizat jocul, a atins săptămâna aceasta cel mai bun loc al carierei, 18, și de acum vine înarmată cu mult mai multă siguranță la fiecare meci.

Fie el din turul 1, fie din fazele înaintate ale unui turneu. Exact opusul Irinei de acum. Mai mult, ele avuseseră deja o înfruntare anul acesta, la Dubai, câștigată de letonă cu 6-1, 7-5.

Fluctuații și risc

Meciul de ieri n-a fost nici el unul liniar. Multe break-uri în primul set, chiar a condus românca, 2-1, și a urmat la serviciu, apoi a revenit de la 2-4, însă poate neîncrederea în joc pornește chiar de la fluctuațiile primei lovituri.

La retur, ea găsește mai bine căile de a-și agresa adversara, cu mingi lungi, puternice, trimise aproape de linii. Pe propriul serviciu însă, erorile parcă se văd mai mari și contează mai mult. De asemenea, riscul asumat nu e întotdeauna răsplătit, câțiva centimetri în plus și punctul e la adversară.

În setul al doilea, echilibrul a fost mai evident tocmai pentru că Begu și-a ținut mai des serviciul. A avut șansă de 5-4, dar acolo a cedat, după ce salvase două mingi de break.

Semn că, pe undeva, apasă o povară. Învinsă cu 6-4, 6-4 din turul inaugural, Irina are un rezultat în contrast cu cel de anul trecut. În 2016, ajungea până în semifinale la Roma, cel mai bun rezultat al ei într-un concurs de categorie Premier 5.

Parisul în vizor

Va pierde puncte, va aluneca în clasament, însă nu e prima dată când se va vedea nevoită să se restarteze. A mai făcut-o cu succes după accidentări sau perioade mai puțin fericite.

Și anul acesta semnele bune există: meciul câștigat entuziasmant în Cupa Fed, la Mamaia, victoriile de luptă obținute la Charleston, Istanbul și Madrid.

Reglajele nu sunt încă făcute la fix, dar poate că va reuși acest lucru chiar la Roland Garros, acolo unde contează cel mai mult. Și unde are din nou de apărat puncte, după optimile de finală reușite în 2016.

Irina Begu pe zgură

2016 2017
Charleston sferturi  Charleston sferturi 
- Istanbul semifinale
Rabat turul 1 Rabat turul 1
Madrid sferturi  Madrid optimi
Roma semifinale  Roma turul 1
Roland Garros optimi ?

10-14este raportul victorii/înfrângeri al Irinei Begu în acest sezon, acesta îmbunătățindu-se odată cu venirea turneelor de zgură

2-9este bilanțul pe hard în 2017

8-5este cel pe zgură din acest an

Pierde și Niculescu

Ieri, tot în turul 1, Monica Niculescu a întâlnit-o pentru prima dată pe zgură pe Kiki Bertens, semifinalista de la Roland Garros 2016. Cele două se mai înfruntaseră de două ori în circuitul WTA, însă pe hard, iar românca reușise să câștige de fiecare dată.

La Roma însă s-au schimbat lucrurile, chiar dacă Monica a început foarte bine meciul, luând setul întâi cu 6-2. Slice-ul ei de forehand a deranjat-o pe adversară, Bertens nu și-a găsit deloc ritmul pe forehand, greșind în serie.

Apoi însă, intrată mai bine în meci, olandeza a început să-și impună loviturile puternice, nelăsându-i opțiuni româncei. La final a fost 2-6, 6-2, 6-1 în favoarea olandezei, care avansează în runda a doua. Niculescu se oprise și anul trecut în turul 1 la Roma.

Simona intră azi

Recenta învingătoare de la Madrid, Simona Halep, a ajuns de duminică la Roma, însă va juca azi primul ei meci.

Favorită 6 în turneul italian, ea a avut primul tur liber și o va întâlni în cel secund pe Laura Siegemund.

Cele două au avut o confruntare recentă în semifinalele de la Stuttgart, câștigată de germancă, 6-4, 7-5, și încă una anul trecut, tot la Stuttgart, care i-a revenit aceleiași jucătoare, 6-1, 6-2 în turul al doilea.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ray51
ray51  •  17 Mai 2017, 09:15

Regret. Sper sa nu fi prevestit clacajul romancelor la Roma...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează