SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Wimbledon se apropie de start! 10 momente legendare în istoria turneului

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Articol de Tibi DemeterJURNALISPORT - Publicat vineri, 23 iunie 2017 22:47

Tenisul mondial se pregătește în aceste zile de starul ediției cu numărul 131 de la Wimbledon, cel mai vechi turneu de tenis din istorie.

Cel de-al treilea Grand Slam al anului debutează oficial pe 3 iulie și este transmis în România de Eurosport.

Wimbledon a avut mereu parte de momente memorabile. Iată-le pe cele mai importante dintre ele, via BBC.

Tenisul mondial se pregătește în aceste zile de starul ediției cu numărul 131 de la Wimbledon, cel mai vechi turneu de tenis din istorie.

Cel de-al treilea Grand Slam al anului debutează oficial pe 3 iulie și este transmis în România de Eurosport.

Wimbledon a avut mereu parte de momente memorabile. Iată-le pe cele mai importante dintre ele, via BBC.

1975: Arthur Ashe l-a învins pe Jimmy Connors în finală

În urmă cu 42 de ani, americanul Arthur Ashe a fost primul tenismen de culoare care a câștigat titlul la Wimbledon în proba de simplu.

Ashe, 31 de ani la vremea respectivă, i-a luat primul set conaționalului său după doar 19 minute, reușind să obțină și al doilea act cu 6-1, dar Connors a încercat o revenire în setul al treilea, pe care l-a câștigat, însă a fost învins în cele din urmă în patru seturi.

1977: Virginia Wade câștigă primul Wimbledon, după 16 încercări

Virginia Wade, reprezentata gazdelor, obținea cel de-al treilea Grand Slam al carierei cu trei zile înaintea împlinii celor 32 de ani, la a 16-a participare, după o finală în care a trecut de Betty Stove în trei seturi.

Wade a primit titlul de la Regina Elisabeta a II-a, deoarece se afla în anul în care a fost organizat Jubileul de argint.

1980: Borg vs. McEnroe

Bjorn Borg și John McEnroe au oferit un tie-break de neuitat în cel de-al patrulea set al finalei. Pe parcursul a 22 de minute, McEnroe a salvat cinci minci de meci și a reușit să câștige setul. Borg a câștigat în cele din urmă turneu cu 1-6, 7-5, 6-3, 6-7(16-18), 8-6 și a obținut al cincelea succes consecutiv.

În următorul an, McEnroe a oprit seria de 41 de victorii consecutive a suedezului și a obținut victoria în patru seturi.

1985: Boris Becker câștiga primul titlu la Wimbledon la doar 17 ani

Boris Becker reușea să se impună la ediția din 1985 la doar 17 ani și a devenit cel mai tânăr tenismen care a câștigat la Londra. Germanul l-a învins pe Kevin Curren în patru seturi, 6-3, 6-7, 7-6, 6-4. A fost primul din cele șase titluri de Grand Slam din carieră și primul din cele trei de la All England Club.

1990: Martina Navratilova câștiga al nouălea trofeu la Wimbledon

Martina Navratilova este una dintre cele mai bune jucătoare la Wimbledon din istorie. Cehoaica a obținut cel de-al nouălea titlu în 1990, după o victorie împotriva Zinei Garrsion, 6-4, 6-1.

2001: Goran Ivanisevic devenea primul jucător care câștigă Wimbledon din postura de Wildcard

Ivanisevic și Pat Rafter s-au întâlnit în finala disputată într-o zi de luni, datorită ploii care a întârziat întreg turneul. Croatul care l-a învins în semifinală pe reprezentantul gazdelor Tim Henman, a reușit să ducă minunea până la capăt, după o finală în cinci seturi, 6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 9-7, fiind primul jucător din istorie care a câștigat la Wimbledon din postura unui jucător care a primit un wildcard.

2002: Serena vs. Venus

Serena și Venus Williams ofereau prima finală dintre cele două la Wimbledon. Surorile s-au întâlnit cu un an în urmă în semifinala turneului, învingătoare fiind Venus, dar lucrurile s-au schimbat în 2002.

Serena a trecut de Venus în două seturi, 7-6, 6-3, cucerind primul din cele șapte titluri la Wimbledon.

2008: Rafa Nadal și Roger Federer au oferit cea mai lungă finală la masculin

În urmă cu nouă ani, Rafael Nadal și Roger Federer au oferit cea mai lungă finală de la Wimbledon, dar și una dintre cele mai frumoase lupte.

Într-o zi afectată de ploaie, spaniolul a ratat două mingi de meci în setul al patrulea, dar a reușit să se impună în cele din urmă cu 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7. Partida dintre cei doi a durat patru ore și 48 de minute, fiind cea mai lungă finală de la Wimbledon.

2010: John Isner și Nicolas Mahut au oferit cel mai lung meci din istorie

Isner și Mahut s-au duelat în primul tur, pe terenul 18, într-o partidă care a început la 18:13, marți, 22 iunie, și care s-a încheiat trei zile mai târziu, după 11 ore și cinci minute de stat pe teren, când Isner s-a impus cu 70-68 în decisiv.

2013: Andy Murray, primul britanic care se impune la Wimbledon după 77 de ani

Scoțianul s-a impus în fața numărului unu mondial, Novak Djokovic, în trei seturi, 6-4, 7-5, 6-4, și a adus bucuria oamenilor de pe terenul central.

Fii parte din redacția noastră! Participă la Jurnalisport – proiect inovativ GSP, susținut de Google. Aici ai toate detaliile!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează