SPORTURI  »  TENIS  »  POVEȘTI DE SUCCES

Wonderwomen » 6 sfert-finaliste de la US Open au în spate momente teribile, care le-au întors viața pe dos

Anastasija Sevastova
foto: Reuters
Anastasija Sevastova foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 05 septembrie 2017 18:07

Șase dintre jucătoarele care au ajuns în sferturi de finală la US Open au în spate momente în care accidentările și momentele teribile le-au întors viața cu susul în jos.

Tenisul oferă momente sclipitoare, bani și glorie. Aceasta fiind partea luminoasă. Partea întunecată vine atunci când corpul începe să-i trădeze pe jucători, când accidentările îi țin departe de activitatea căreia i-au dedicat mulți ani. În sferturile de finală de la US Open s-au calificat jucătoare care au traversat astfel de momentele, unele chiar s-au gândit serios să renunțe, iar altele chiar au făcut-o pentru o perioadă. Tenisul însă le-a adus înapoi, iar acum se bucură de ce au realizat.

Kaia Kanepi

2017 09 04t210349z 1551188322 nocid rtrmadp 3 tennis u s open

Fostul număr 15 WTA, actual 418, a ajuns pe tabloul principal după ce a jucat în calificări. Ea a lipsit timp de doi ani din cauza virusului Epstein-Barr și a fasciitei plantare care i-a afectat ambele picioare. "Nu credeam că o să revin la tenis. Pentru trei luni nici măcar nu m-am tratat, pentru că nu-mi păsa. Apoi m-am gândit că m-am săturat să mă trezesc în fiecare dimineață cu dureri, am început să fac tot felul de tratamente și în decembrie anul trecut m-am antrenat alături de un aruncător de disc, doar de amuzament. Nu eram sigură dacă vreau să revin. Prin ianuarie-februarie am zis ca dacă sunt pregătită fizic de ce să nu încerc", a povestit ea pentru WTA.

În iunie a reușit să câștige un challenger. "Când am jucat primul meu meci l-am câștigat într-o oră, a doua zi mă simțeam destul de rău, dar până la urmă îți revii", a adăugat ea. Ce i-a lipsit în perioada în care a dus o viață normală? "Adrenalina de la turnee, victoriile și acel sentiment pe care-l ai când joci bine". Kanepi este la al șasea sfert de finală al carierei și o întâlnește pe Madison Keys.

Madison Keys

2017 09 05t022831z 751526914 rc1c7f767120 rtrmadp 3 tennis usopen

Americanca în vârstă de 22 de ani a suferit o operație la încheietura mâini stângi la finalul lui 2016 și a jucat primul meci al sezonului în martie, la Indian Wells. După Roland Garros a trecut printr-o altă operație, pentru îndepărtarea unor țesuturi moarte și pentru a elibera un nerv. "Anul 2016 a fost unul extraordinar pentru mine, dar a trebuit să îndur multă durere. Pe final de sezon, la Beijing, cum terminam un meci imediat începeam să plâng", a povestit ea.

Pentru că și-a grăbit revenirea, durerile au reapărut. "S-au intensificat la Roland Garros, iar la o lovitură m-a durut atât de tare încât mental am cedat. Am jucat pe durere de la US Open 2015 și în acel moment mi-am dat seama că nu mă interesează ce trebuie făcut, dar trebuie să scap de aceste dureri". Chiar dacă la început doctorii i-au spus că durerile sunt din cauza primei operații, după a doua s-au mirat cum de a putut juca cele trei luni din 2017.

Timp de zece zile a trebuit să stea pe canapea, să nu facă prea multă mișcare, pentru că exista o posibilitate ca stomacul ei să de umple cu lichid. Chiar și așa, Madison a participat la Wimbledon, iar în sezonul de hard nord-american a câștigat la Stanford. "Faptul că sunt din nou în a doua săptămână a unui turneu de Mare Șlem înseamnă enorm pentru mine, mai ales că nu am avut un an ușor"

Venus Williams

2017 09 01t211837z 105624036 rc19f54a3000 rtrmadp 3 tennis usopen

Americanca în vârstă de 37 de ani este singura jucătoare din circuit care a bifat două finale de Mare Șlem în 2017. Le-a pierdut pe amândouă, la Australian Open la Serena și la Wimbledon la Garbine Muguruza. Venus se luptă în fiecare zi cu sindromul Sjögrens, o boală autoimună care dă dureri de articulații și oboseala cronică. Ea a fost diagnosticată cu această afecțiune în 2011. După ce la început a vorbit despre problemele prin care trece și felul în care a fost nevoită să-și schimbe viața pentru a putea trăi cu această boală, acum ea refuză să mai detalieze problemele sale medicale.

Petra Kvitova

2017 09 01t164536z 1493432788 nocid rtrmadp 3 tennis u s open

Cehoaica este pentru prima oară în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Șlem, după ce la finalul lui 2016 un hoț a intrat în casa sa și a atacat-o, provocându-i răni teribile la mâna stângă. Un eveniment care a lăsat urme adânci. "Uneori simt că lucrurile sunt la fel ca înainte. Mai ales când sunt pe teren, în preajma altor jucători, în preajma oamenilor... Sunt foarte recunoscătoare că pot face parte din nou din lumea tenisului. Viața în afara terenului însă e un pic ciudată, dar cred că pe zi ce trece încep să-mi revin și sper ca într-o zi să fiu din nou cum eram înainte", a spus cehoaica la o conferință de presă la New York.

Anastasija Sevastova

2017 09 03t211541z 845886323 rc1b9000fcd0 rtrmadp 3 tennis usopen

Letona care a învins-o în optimi de finală pe Maria Șarapova la US Open a renunțat la tenis din cauza numeroaselor accidentări, în special la spate. "Timp de trei ani m-am confruntat cu o mulțime de probleme, nu mai pot continua acest sport complex la cel mai înalt nivel. Mereu voi fi recunoscătoare pentru ce am primit de la el", scria într-un comunicat jucătoarea care avea atunci 23 de ani. A început să studieze economia, în 2015 a revenit la tenis, rezultatele au convins-o să rămână, iar acum este la al doilea sfert de finală în turneele de Mare Șlem, după ce în 2016 ajunsese până în această fază tot la US Open.

Sloane Stephens

2017 09 02t030520z 1706507670 nocid rtrmadp 3 tennis u s open

În urmă cu un an, Sloane Stephens se retrăgea de la US Open din cauza unei fracturi de stres la piciorul drept. În ianuarie 2017 s-a operat și a revenit în circuit la Wimbledon, iar acum este în primul sfert de finală la US Open. "Sunt foarte fericită pentru că atunci când am revenit în circuit nu mă așteptam la prea multe lucruri. Îmi doream doar să joc și să mă bucur de tenis". Cea mai dificilă parte din tot procesul de vindecare? "Faptul că timp de 16 sau 18 săptămâni nu am putut să merg. Apoi a trebuit să fac multă recuperare, multă pregătire fizică pe care altfel nu aș fi făcut-o". N-a stat departe de tenis, a lucrat pentru Tennis Channel și acest lucru a ajutat-o. "Am fost supărată că m-am accidentat, dar în același timp am avut timp să fac unele lucruri pe care n-aș fi putut să le fac atunci când jucam tenis".

Și pe tabloul masculin sunt asemenea povești. Rafael Nadal, Roger Federer, Juan Martin de Potro, Sam Querrey, Kevin Aderson, Pablo Carreno Busta au trecut prin momente dificile și au reușit să se ridice și să revină mai puternici.

Sferturi de finală

Miercuri

  • Karolina Pliskova-CoCo Vandeweghe
  • Madison Keys-Kaia Kanepi

Marți

  • Venus Williams-Petra Kvitova
  • Sloane Stephens-Anastasia Sevastova

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
mishu_74
mishu_74  •  06 Septembrie 2017, 17:21
Postat de anne1970_ar pe 05 Septembrie 2017, 21:51

Halep poate sa ia exemplu de la Sevastova. A invatat sa-si foloseasca neuronul. Daca ne amintim , pana acum era clienta Simonei, dar a evoluat f mult. Neuronul, neuronul, asta e cauza.

iar vorbim fara sa gandim putin? e 5-3 pt Halep in meciurile directe cu Seva, iar ultimile patru au fost castigate de Halep. putin efort nu strica, inainte sa lovim tastatura aia. :))

tihi
tihi  •  06 Septembrie 2017, 10:11
Postat de anne1970_ar pe 05 Septembrie 2017, 21:51

Halep poate sa ia exemplu de la Sevastova. A invatat sa-si foloseasca neuronul. Daca ne amintim , pana acum era clienta Simonei, dar a evoluat f mult. Neuronul, neuronul, asta e cauza.

Helep poate sa invete de la toate jucatoarele din primele zece,indiferent de clasament.Ea cu noroc se mentine pe locul 2...acum a scapat si de Svitolina,dar a mai ramas Venus si Pliskova+ Muguruza,care a depasit deja,deci locul 4 cred ca putem contabiliza.Incet cu incetul tot va ajunge Halep pe locul ei meritat in WTA!

tihi
tihi  •  06 Septembrie 2017, 10:07
Postat de catalynn pe 05 Septembrie 2017, 18:58

Tihi, unde esti bre, ca n-o vad in poze pe Svitolina, aia care o dadea jos pe Simonica de pe locul 2 :-)))))) Ramene cum am stabilit: Simonica trece pe #1 in China, sa moara de ciuda ciuda si inima rea toti rusofilii in frunte cu tine si WowMasha :-)))))

Sint prezent: eu vad,ca Venus si Pliskova inca poate si vor impinge pe locul 4 pe Halep!!Svitolina mai are timp...am descris trei variante,a mai ramas doua...care este problema ??Svitolina,dincolo de clasament,tinand cont si de jocul la US Open, momentan chiar este mai buna ca Halep !!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează