SPORTURI  »  VOLEI  »  ARCADA GALAȚI

Acuzații de pe bancă » Martin Stoev a plecat de la Galați și dă vina pe unul din patroni: ”Se amestecă în decizii și are un jucător favorit”

Martin Stoev a venit prima dată în România la Tomis Constanța, în 2011 // FOTO sportpictures.eu
Martin Stoev a venit prima dată în România la Tomis Constanța, în 2011 // FOTO sportpictures.eu

Articol de , - Publicat joi, 02 martie 2017 00:00

Antrenorul Martin Stoev a plecat precipitat de la Arcada Galați. El spune că unul dintre patroni, Spiru Mantu, se amestecă în decizii și are un jucător favorit.

Doar 3 luni și jumătate a stat antrenorul bulgar Martin Stoev pe banca echipei Arcada Galați. La o zi după etapa a 19-a, desfășurată pe 26 februarie, el a părăsit clubul moldav, furios și nemulțumit.

Apoi, și-a dezvăluit motivele într-un interviu acordat lui Ivo Tasov, în Meridian Match. "Paharul s-a umplut după înfrângerea de la Ploiești, 2-3. Dar probleme au fost încă de când am ajuns la Galați. Mi-am dat seama imediat că fiecare făcea ce voia acolo și că nu exista niciun control asupra jucătorilor", a spus Stoev.

El descrie situația de la club drept "stranie". Înaintea sosirii sale, când echipa juca în deplasare, pregătirea pentru meci consta în aceea că "jucătorii fugeau din hotel, mergeau în alt oraș, se întâlneau cu prietenii. A doua zi se întorceau să joace".

Stoev îl acuză pe vicepeședintele Florin Păcuraru că primea bani de la unii jucători pentru ca aceștia să devină titulari. Al treilea motiv, cel mai puternic în viziunea bulgarului, e însă relația prea strânsă pe care unul dintre patroni, Spiru Mantu, o are cu anumiți voleibaliști și în special cu macedoneanul Filip Despotovski, căpitanul echipei.

"Stăteau pe canapea, vorbeau..."

"De două ori pe săptămână luau prânzul împreună", adaugă antrenorul. "Și încă un lucru destul de ciudat. Se vorbește că ar fi obișnuit să stea amândoi pe canapea, discutând despre volei și uitându-se la televizor. Vă dați seama despre ce e vorba? Înțeleg asta la voleiul feminin, dar la cel masculin...". Stoev precizează că de la această apropiere patron-jucător i s-au tras problemele.

Tehnicianul nu l-a mai folosit titular pe Despotovski deoarece îl adusese la echipă pe compatriotul său, Andrei Jekov, component al "naționalei" vecine. Mantu l-ar fi sunat pe președintele clubului, Mirel Zaharescu, spunându-i să-i transmită lui Stoev că trebuie să joace macedoneanul, nu bulgarul.

Altădată, cel sunat a fost statisticianul Marius Pop, cu care antrenorul a lucrat 3 ani și la Tomis Constanța. Și prima, și a doua oară, Stoev a eludat ordinele lui Mantu.

A treia oară, săptămâna trecută, la Ploiești, acesta a coborât lângă bancă. "A început să țipe: Eu sunt patronul și vei face ce îți spun. L-am ascultat, am pierdut cu 2-3 și apoi am plecat", a povestit bulgarul în interviu.

"Îi schimba ciorapii"

Stoev adaugă că Mantu, în vârstă de 65 de ani, venea o dată pe săptămână să se antreneze alături de echipă. "Își alegea alți cinci pe lângă el și juca coordonator. Am văzut însă o scenă incredibilă în vestiar: team managerul Marius Pârvu îl încălța și descălța pe șef, îi schimba ciorapii. Acestea sunt condițiile în care trebuia să muncesc".

Bulgarul spune că se va întoarce la clubul nou înființat VK Slivnișki Gheroi, din Slivnița, al cărui președinte este și unde tatăl lui, Stoian, este antrenor. "Pas cu pas, poate urcăm în Superligă. Poate munca mea va servi la ceva", a încheiat el.

Cadouri, nu bani

Stoev spune că Spiru Mantu are mulți bani, dar că nu oferă salarii pe măsură jucătorilor. "Preferă să le dea cadouri. Eu nu vreau să primesc telefoane în dar, vreau ca sportivii să se simtă bine. I-am și spus: "Un jucător bun costă 50.000-60.000 de euro pe an. De ce m-ai chemat? Ca să ieșim campioni. Lasă-mă atunci să fac după cum cred eu". Îmi fac mai bine treaba decât și-o face el, ca patron. În țara lui am medalie de aur, el nu", a punctat Martin.

"Cu metoda lui, Mantu n-a făcut nimic. Eu, cu a mea, am reușit trei titluri cu Constanța și două Cupe ale României"
Martin Stoev

CV Martin Stoev

  • Născut pe 3 decembrie 1971, la Sofia
  • Component al "naționalei" Bulgariei, cu peste 200 de selecții
  • Campion mondial de tineret în 1991, declarat jucătorul turneului
  • A jucat în Bulgaria, Italia, Grecia, Serbia, Tunisia și Cipru
  • Ca antrenor, a preluat "naționala" în 2005, ducând-o la bronz mondial în 2006
  • A antrenat pe Levski, Halkbank (Tur), Tomis (Rom) și Arcadia (Rom)

Mirel Zaharescu: ”Astea sunt răutăți bulgare!”

Președintele de la Arcada Galați, Mirel Zaharescu, spune că antrenorul Stoev l-a anunțat că pleacă înainte ca echipa să piardă meciul cu Ploieștiul.

mirel zaharescu

Acuzațiile făcute de Martin Stoev în presa bulgară, mai ales în legătură cu patronul echipei, Spiru Mantu, au fost comentate de președintele de la Arcada, Mirel Zaharescu.

- Domnule Zaharescu, de ce a plecat Martin Stoev de la echipă?
- Înaintea jocului pierdut cu Tricolorul Ploiești, domnul Stoev a venit la mine și mi-a spus că vrea să plece, indiferent de rezultat.

- Avea probleme acasă, în Bulgaria, sau de ce?
- Mi-a spus că lotul echipei nu e conform cu ceea ce și-a propus el, că nu e sigur dacă poate să îndeplinească obiectivul echipei.

- V-ați propus să câștigați campionatul?
- Nu e un obiectiv scris, dar bineînțeles că ne dorim. Dânsul a fost mulțumit când a preluat echipa, dar apoi dintr-odată s-a schimbat. Nu mi se pare corect ca atunci când a dat de greu, au venit două înfrângeri, să plece!

- Martin Stoev spune că patronul Mantu îi impunea jucători în echipă, îi spunea cine să joace, iar preferatul era Filip Despotovski.
- Sunt răutăți tipic bulgărești. Domnul Mantu e cel care l-a dorit la echipă pe Stoev, pentru că era un antrenor cu nume și speram să poată ține în frâu un lot cu vedete. Dar nu a reușit.

- Mai acuză tehnicianul bulgar că domnul Mantu și Despotoveski erau foarte apropiați, că vedeau meciurile împreună, că stăteau pe canapea împreună...
- Hai, domne, fiți serioși! Vorbea mai mult cu Despotovski dintre jucători pentru că e căpitanul echipei. Eu nu i-am văzut niciodată în afara terenului de sport.

- Face domnul Mantu antrenamente cu echipa, se bagă și dânsul la pregătire?
- O dată pe săptămână vine și dumnealui și undeva în colțul sălii, împreună cu câte un jucător, bate și dânsul mingea. Fără a perturba însă pregătirea formației. S-a mai băgat și în teren când programul era mai lejer. Dar nu văd ce e rău în asta!

Cine e Arcada?

Arcada Galați e un nume nou în voleiul românesc. A promovat în 2013 și de atunci a jucat din ce în ce mai bine. După locul 7 în 2014, a urmat locul 5 în 2015 și podiumul, locul 3, sezonul trecut.

Echipa a participat în CEV Cup, a doua competiție ca valoare, dar a pierdut după primul tur cu Vojvodina Novi Sad. În actualul sezon Arcada a început excelent, a fost mult timp pe primul loc, dar a căzut acum pe locul 3 după două înfrângeri consecutive. Echipa are în componență 7 străini: 3 sârbi și câte un bulgar, macedonean, rus și brazilian.

Martin Stoev a preluat echipa din etapa a 8-a înlocuindu-l pe Neculai Harabagiu, care a devenit secund.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează