SPORTURI  »  VOLEI  »  SUSPENDARE

EXCLUSIV GSP Pariurile negre lovesc din nou! Au fost suspendați de forul internațional pentru că au pariat împotriva echipei lor! Federația română a ținut totul ascuns!

Articol de - Publicat miercuri, 01 noiembrie 2017 09:00

O contestație depusă de ACS Zalău împotriva CSA Steaua scoate la iveală un fapt ascuns de Federația Română de Volei: 3 voleibaliști români sunt suspendați de forul internațional pentru ”joc și manipulare a rezultatelor”.

Un card bancar folosit pentru a juca la pariuri înseamnă că nu ești singurul care știe ce faci. Cu ajutorul unui soft oferit de CIO, Federația Internațională de Volei este alertată atunci când numele unui jucător aflat în baza sa de date pariază. Și cât și ce anume pariază.

Așa au fost prinși în fapt trei voleibaliști români care au pariat și pe care forul internațional i-a suspendat. "Am primit luna trecută un document de la federația internațională prin care am fost înștiințați că Alexandru Muscină, Alexandru Cerșemba și Andrei Ursache sunt suspendați provizoriu pentru joc și manipulare de rezultat", a declarat ieri, pentru Gazetă, Gheorghe Vișan, președintele FR Volei. "Mai știm că decizia definitivă întârzie din cauză că un membru al comisiei, care era din Insulele Caraibe, este dat dispărut în furtuna Irma și trebuie înlocuit", a mai precizat șeful voleiului românesc.

Au pariat împotriva echipei lor în Cupa CEV

De ce sunt acuzați cei 3 jucători?! Se pare că Muscină și Cerșemba, legitimați în acel moment la Arcada Galați, din prima ligă națională, au jucat la pariuri împotriva echipei lor înaintea meciului cu Vojvodina Novi Sad, partidă contând în CEV Challenge Cup desfășurată în Serbia, pe 4 ianuarie. Și pe care gălățenii au pierdut-o apoi cu 0-3. Două săptămâni mai târziu, la Galați, înaintea disputării returului cu sârbii, supervizorul partidei i-a anunțat pe reprezentanții clubului român că doi jucători sunt anchetați pentru suspiciunea de trucare de meciuri, fără să-i nominalizeze însă. Arcada Galați a câștigat partida cu 3-2, dar a pierdut calificarea.

Al treilea jucător suspendat, Andrei Ursache, legitimat la VCM Piatra-Neamț, a pariat și el, la îndemnul celor doi prieteni ai săi. În februarie, Muscină s-a transferat la CSA Steaua, iar cerșemba, la Piatra Neamț.

Riscă suspendarea pe viață

"Dacă decizia rămâne definitivă, cei trei riscă una dintre cele mai drastice sancțiuni din sport, mai dură și decât în fotbal", a declarat un angajat al FRV. Pentru trucare de meciuri, Regulamentul FIVB prevede o amendă între 50.000 și 150.000 de euro și suspendare pe cel puțin cinci ani. "Și dacă ar primi o amendă la limita inferioară, tot nu vor putea să plătească toți banii, așa că mai mult ca sigur cei trei sportivi nu vor mai putea juca niciodată volei", a explicat sursa FRV.
Gazeta a încercat ieri să obțină și punctul de vedere al voleibaliștilor, dar nu a priemit niciun răspuns.

Campionii contestă meciul cu Steaua

FRV nu a făcut public scandalul și probabil că nu ar fi anunțat nimic, niciodată, dacă nu ar fi apărut luni o contestație a echipei ACS Municipal Zalău făcută după meciul din week-end-ul trecut, disputat la București, cu CSA Steaua. Campioana en titre solicită penalizarea echipei gazdă prin pierderea meciului cu 0-3. Motivele invocate sunt următoarele: neasigurarea asistenței medicale, incompatibilitatea celor doi arbitri, Benone Vișan și Alexandru Prodana, care domiciliază în același oraș cu echipa gazdă, respectiv București, și faptul că jucătorul Muscină Alexandru, aflat în stare de suspendare, a participat la încălzire în echipamentul și cu însemnele echipei Steaua. "Am trimis inclusiv înregistrare video și foto cu Muscină la fileu", a declarat Marian Constantin, antrenorul celor de la Zalău.

FRV: "Muscină a ieșit la timp de pe teren"

"Am verificat cele reclamate și cei de la Zalău nu au dreptate deoarece Muscină a ieșit de pe teren în momentul în care au început cele 17 minute oficiale de încălzire la fileu", a afirmat președintele Vișan. Acesta susține că și incompatibilitatea celor doi arbitri reclamată de echipa campioană nu se confirmă. "Bucureștiul e un oraș cu mai multe echipe de volei și un arbitru care locuiește aici nu poate fi considerat ca fiind fan doar al uneia. Și după vizionare am constatat că a existat o singură greșeală de arbitraj", a precizat Vișan. 

"Alexandru Muscină ne-a informat verbal despre suspendarea primită, iar campionatul național începuse de două zile. Este un jucător important pentru noi și atâta vreme cât nu e o decizie definitivă, el trebuie să se antreneze"
George Grigorie, antrenor CSA Steaua

"Ursache și Cerșemba sunt jucătorii noștrii și susțin că au pariat după ce casa s-a închis și că nu poate fi considerat un pariu valabil. Asta e tot ce pot să spun"
Constantin Niță, directorul VCM Piatra-Neamț

Voleibaliști condamnați în Coreea

Un scandal imens privind meciuri trucate a avut loc în Coreea de Sud, în urmă cu 5 ani. 20 de persoane, printre care 7 jucători de baseball și 3 de volei, au fost condamnate la un an de închisoare și amenzi între 3.000 și 55.000 de dolari. Sportivii au primit însă închisoare cu suspendare, în timp ce pariorii, zece la număr, au fost nevoiți să execute pedeapsa. 

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
inssane
inssane  •  01 Noiembrie 2017, 14:47

Da pe ala care nu a jucat de ce l-au suspendat?? Scria in toate ziarele ca merg cu rezervele..mi se pare exagerat!! De restu no comment..sa pariezi impotriva echipei ..grav

vladutz13
vladutz13  •  01 Noiembrie 2017, 11:31

Mi se pare normala suspendarea pe viata, serios.... nu numai ca au pariat, au facut-o impotriva propriei echipe si nu oriunde, nu in campionat, ci intr-un meci international. Adio. Cat despre sistemul federatiei... va dati seama ca de acum incolo o sa-si puna rude/prieteni sa parieze si gata...

martinpen
martinpen  •  01 Noiembrie 2017, 11:16
Postat de lapusneanul pe 01 Noiembrie 2017, 10:20

apropo de coreea, dar ni de sud, de nord...de ce s-o fi numind ...republica populara DEMOCRATA coreeana cand e condusa de un dictator ? :)

Cine spune ca e dictator ? Altii din afara tarii... Pentru ei, e conducator bun...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close