SPORTURI  »  VOLEI  »  LIGA CAMPIONILOR

Liga doar pentru onoare » Anul trecut, CVM Tomis Constanţa a primit 23.000 de euro în cupele europene! Taxa de înscriere în Ligă e însă de 25.000!

Articol de - Publicat luni, 22 decembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 22 decembrie 2014 14:45

CVM Tomis Constanţa străluceşte în Europa, dar nu dă lovitura pe plan financiar, explică directorul executiv Serhan Cadâr


Lansat în urmă cu peste un deceniu, noul format al Ligii Campionilor a părut un tărîm interzis pentru echipele din voleiul masculin românesc. CVM Tomis a făcut un prim pas în sezonul trecut, cînd a reuşit să prindă locul al 3-lea în grupă şi a mers mai departe, în Cupa CEV, unde a fost la un pas de finală. Cu lecţia învăţată, elevii lui Martin Stoev au depăşit toate aşteptările în actuala ediţie, adunînd patru victorii în tot atîtea partide şi fiind la un pas să meargă în play-off de pe primul loc în grupă.

Participare cu taxă
În afară de criteriul sportiv, participantele în Liga Campionilor sînt obligate să îndeplinească numeroase condiţii. "Trebuie achitată o taxă de participare de 25.000 de euro. Apoi, sala de joc se încadrează în anumite dimensiuni. Din această cauză, a noastră nu va putea găzdui niciodată un Final Four. Suprafaţa de joc e sintetică şi costă 20.000 de euro. În plus, eşti obligat să ai o prezenţă de cel puţin 1.000 de spectatori la fiecare joc de pe teren propriu. În caz contrar, federaţia europeană îţi dă o amendă de cîteva sute de euro. Tot noi trebuie să asigurăm transportul arbitrilor din ţara lor pînă la Constanţa şi înapoi plus cazare, dar şi transportul echipei adverse de la cel mai apropiat aeroport", dezvăluie directorul executiv al CVM Tomis, Serhan Cadâr.

Fără drepturi de televizare
Tot ceea ce se întîmplă şi se produce în sala de joc e aprobat în detaliu de federaţia europeană, mai ales partea legată de sponsorizare şi publicitate. Plus drepturile de televizare, care sînt cedate de cluburi fără să primească vreun euro. "Pe suprafaţa de joc, eşti obligat să pui unele reclame. De exemplu, la Constanţa sînt trei de la CEV şi două ale noastre. La fiecare joc, asigurăm aproape 50 de mingi. Per total, organizarea unui meci pe teren propriu ne costă în jur de 5.000 de euro. Mai rău e în deplasare. Dacă ai ghinionul să pleci în Rusia sau Elveţia, ajungi şi la cheltuieli de 25.000 de euro", adaugă oficialul constănţean.

Buget de un milion de euro
Pentru actualul sezon, CVM Tomis dispune de un milion de euro, bani care vin de la sponsori şi cu sprijinul autorităţilor locale. "Sîntem un club privat, nu unul departamental sau de utilitate publică. Accesăm fonduri doar în condiţiile Legii 350 şi participăm cu proiectele noastre la licitaţii pentru a ne completa bugetul. În această sumă, sînt incluse şi cheltuielile pentru centrul de copii şi juniori", dezvăluie Cadâr.

Diferenţa faţă de echipele de Top din Liga Campionilor este însă uriaşă. "Kazynski, Juantorena şi Raphael, jucători de la Halbank Ankara, echipă pe care am învins-o în sezonul trecut, au salariul pe o lună cît avem noi pentru întreg clubul, şi echipă, şi staff administrativ. Bugetele echipelor de top se duc la peste 10 milioane de euro", spune zîmbind Cadâr.

Premii de mii de euro
Ca şi la fotbal, performanţele din Ligă sînt răsplătite. Diferenţa este însă uluitoare. "Pentru un meci cîştigat, primeşti 4.000 de euro, pentru unul pierdut 2.600 de euro. Anul trecut, am avut trei victorii şi trei înfrîngeri, am mers apoi în Cupa CEV, aşa că am primit 23.000 de euro. Am mai pus 2.000 de euro şi am plătit taxa de participare pentru acest an. Pentru cîştigarea trofeului, se primesc 10.000 de euro, iar dacă faci o mică analiză, nici măcar campioana nu-şi poate acoperi cheltuielile. De aceea, participarea în Liga Campionilor reprezintă doar o onoare şi şansa de a te afirma pe parte sportivă, iar ceea ce a reuşit CVM Tomis în acest sezon este uriaş", a declarat, mîndru, Serhan Cadâr.


2.500 de euro este contractul mediu lunar al jucătorilor de la CVM Tomis

În Top 10 din Europa
Graţie rezultatelor obţinute în ultimii ani, în special de CVM Tomis, România a urcat între primele 10 ţări în clasamentul european al coefiecienţilor din voleiul masculin. În aceste condiţii, în actuala ediţie a cupelor europene, am avut dreptul să înscriem o echipă în Liga Campionilor, CVM Tomis Constanţa, două în Cupa CEV, CSM U. Craiova şi Dinamo Bucureşti, alte două în Cupa Challenge, Unirea Dej şi CSVM Zalău. Ultima nu s-a înscris însă în competiţie din cauza problemelor financiare. În schimb, Rusia, Polonia şi Italia au cîte trei reprezentante în Liga Campionilor.

"Jucătorii străini nu au voie să semneze contracte pe mai mult de un sezon. Ca să rămână, trebuie să le dai cît cer sau mai mult decît oferă alţii"
Serhan Cadâr, director executiv CVM Tomis

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close