INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  OLANDA - ROMÂNIA

Am murit în grupa morţii

Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 iunie 2008 00:00

Prea mult în spate, prea puţin în faţă. Am uitat că esenţa fotbalului e atacul.

Un ochi în tribuna portocalie, care cîntă Verdi. Marşul glo­riei, al lui Wilhelm de Orania. Un ochi în tribuna galbenă, care-şi sparge plămînii, încercînd, vreo 6.000-7.000, să ţină piept unei oşti olandeze de trei ori mai nume­roa­se. Apoi un ochi pe monitoarele pe care vin imagini de la Zurich. În fine, împotriva oricărei anatomii, încă un ochi pe terenul din Berna.

Rezervele Olandei au combinat mult. Noi am aşteptat în terenul propriu. Am ieşit rar din redută. Chivu a irosit o lovitură liberă (9), Bănel a dat o centrare de tîmplar fruntaş (16), apoi moara de vînt olandeză a continuat să macine. O echipă al cărei căpitan a ajuns Heitinga, adică un nimeni solemn faţă de Van Nistelrooy, Sneijder şi celelalte vedete de pe bancă. Titularii priveau calm zbuciumul secundanţilor. Dar cine n-ar vrea să aibă o garnitură secundă cu oameni ca Van Persie şi Robben?

Ocaziile rezerviştilor

Românii au auzit veştile de la Zurich. 1-0 pentru Italia, Franţa în 10. O ipostază în care remiza devenea o palidă consolare. După penaltyul lui Pirlo, de dincolo, ne-am dus mai sus. Cu Mutu dînd periculos prin faţa porţii, cu Codrea finalizînd peste poartă cea mai biună acţiune a noastră din prima repriză, plecată de la Mutu, via Raţ. Însă olandezii, aşa secunzi cum erau, tot ne-au pus priobleme. Huntelaar şi Robben (33 şi 35) au ratat două ocazii mari, iar Lobonţ, imediat după pauză, a salvat din picioarele lui Van Persie.

Tranşee

În loc să ne ducem noi peste ei, au venit ei peste noi. Am primit gol de la Huntelaar (54), - unde erai, Tamaş?- şi tot în tranşee am stat. Piţurcă spumega pe margine, arăta insistent terenul advers. Venea cu Daniel în locul lui Marius Niculae, dar noi stăteam tot acolo, în ţarcul nostru, de parcă mamele noastre, atunci cînd ne-au făcut, se apărau.

Corul galben

Veşti proaste de la ochiul fixat pe Zurich. 2-0 pentru Italia şi depindeam doar de noi. Aveam doar un orizont galben, către peluza cu românii care văzînd că echipa nu poate, a început să cînte imnul. Un cor de 7.000 de oameni, cerînd celor 11 albi de pe teren imperioasa deşteptare.

Nisipul din clepsidră era tot mai puţin, şi gîtul ei, parcă tot mai larg. Tribuna îl cerea pe Marica, Piţurcă i-l oferea pe Dică! Sacrificat, Codrea. În numele unei ofensive româneşti pe care o tribună de la Berna şi o ţară de acasă le-au aşteptat în zadar. Iar olandezii ne-au mai lovit odată, prin Van Persie.

DRAGOMIR: “ATÎT AM PUTUT!”

Preşedintele LPF, Dumtiru Dragomir (foto) e de părere că diferenţa de valoare şi-a spus cuvîntul în meciul de aseară. “Asta ne e valoarea! Atît am putut! Diferenţa dintre cele două echipe este prea mare. Olanda este o putere fotbalistică” , a spus Dragomir la sport.ro. Acesta a punctat: “Dacă Mutu nu ar fi ratat acel 11 metri cu Italia puteam ajunge unde n-am fost niciodată, pentru că Spania nu ne-ar fi bătut! Dar să fim mulţumiţi cu cele două puncte! ”. Dragomir nu aruncă însă vina pe «Briliant»: “E greu pentru Mutu pentru că e luat tot timpul în primire de doi-trei adversari. E cel mai bun jucător al nostru, dar trebuie să fie bine servit de coechipieri”.

“Vroiam să văd şi eu o talpă, să muşcăm dintr-o portocală, o atitudine, ceva. Să văd răutate! Cînd ne-a văzut Olanda aşa...”
CORNEL DINU fost internaţional

“Nu am reuşit să le luăm mingea olandezilor. Este maximum ce am făcut la acest Campionat European, nu am putut mai mult”
GEORGE COPOS acţionar Rapid

“În preliminarii, românii ne-au învins, însă noi dispunem de 23 de jucători de aceeaşi valoare, dovadă a forţei noastre”
MARCO VAN BASTEN selecţioner Olanda

“Nu am evoluat cu echipa secundă. Avem 23 de jucători la fel de valoroşi. A fost o seară frumoasă, care poate fi însă îmbunătăţită”
ROBIN VAN PERSIE atacant Olanda

“Am văzut o echipă a României prea crispată. Mi-e ciudă că nu sîntem ca turcii sau croaţii. Această calificare s-a pierdut cu Italia. Nici olandezii n-au forţat prea mult în prima repriză, dar nu puteau să şi-o bage singuri în poartă”
VIOREL MOLDOVAN fost internaţional

“Mă aşteptam la mai mult după Italia, mai ales că totul depindea de noi. Sînt dezamăgit, pentru că am crezut în această echipă. Ar fi trebuit să fim mai curajoşi, dar ne-am mulţumit cu puţin. I-am lăsat pe olandezi să construiască prea mult”
DORINEL MUNTEANU fost internaţional

“Mă aşteptam la o echipă mai ofensivă. Este clar că ne-a depăşit importanţa meciului”
EMERIC IENEI fost selecţioner

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (199)
 •  19 Iunie 2008, 13:31

A murit cineva in "Grupa mortii"?S-a facut cineva de ras?aaaaaa.......da...FRANTA...care a luat batie de la toti,si de la noi chiar daca nu pe tabela,dar am fost mai buni ca ei.Asa ca cine nu e mandru de ce a facut romanii acolo nu e roman.HAI ROMANIA...

 •  19 Iunie 2008, 00:31

Trebuia sa le dam 2,3 pe putin....Marica si Mutu au dat aproape toate golurile in calificari si retardatul asta pe unul nul baga deloc si pe ala lalt il pune mijlocasi stanga mai avea putin sil puna langa lobont ..oricum sincer am fost multumit doar de 4 jucatori Mutu,Goian,LOBONT si Tamas sunt singuri care merita sa joace la echipa NATIONALA..........

 •  19 Iunie 2008, 00:27

de_miro taci dracu din gura cu steau ta inafara de goian restul sunt niste jeguri care nu au ce cauta la echipa nationala...Sunt plin de draci sincer avem jucatori dar degeaba ca nu avem antrenor 1-0 pt olanda italia conducea si cizma aia de piturca scoate atacant si baga mijlocasi asa ceva nu se poate ce dracu lo tot chema pe latura aia de nicolita ca aia de la steaua nu stiu cum sa scape de el si asta il baga titular si pe,daniel niculae zici ca este o balerina la cat de relaxata a jucat oland

Vezi toate comentariile (199)
Comentează