FOTBAL  »  Superliga  »  

Fidelitate

Articol de GSP - Publicat luni, 21 aprilie 2008 00:00

Cîteva declaraţii făcute rînd pe rînd în ultima săptămînă au surprins prin normalitatea lor. Căci de ceva timp anormalul apare ca o trăsătură a fotbalului românesc, ca un rid de expresie căpătat în timp, după ce s-a strîmbat prea mult la firescul şi la decenţa din afară.

Taher declară că intenţionează să îl readucă pe Răzvan Lucescu la Rapid. Paszkany i-a prelungit contractul lui Andone indiferent de îndeplinirea obiectivelor, iar unii dintre acţionarii lui Dinamo îl vor din nou pe Rednic pe banca tehnică. Conducătorii echipelor de club încearcă să înveţe o lecţie pe care Manchester o preda de 20 şi ceva de ani: fidelitatea faţă de antrenor.

Fotbalul românesc încearcă să se dezbare de un clişeu tocit precum mînerul unei valize de tablă. Nu, nu despre acel clişeu e vorba:-), ci la cel care atribuie meritele unei victorii fotbaliştilor, iar responsabilitatea înfrîngerii antrenorului. E un clişeu care reflectă o mentalitate şi care confirmă statutul delicat al antrenorilor.

Nici salariul, nici notorietatea nu îi privilegiază pe antrenori în comparaţie cu fotbaliştii, însă dezavantajul cel mai clar este cel legat de orizontul de aşteptare care însoţeşte orice numire în funcţie. Meseria unui antrenor presupune mersul la înălţime pe un fir care se întinde de la vestiar la terenul de joc, un fir subţiat de presiunea patronilor şi de exigenţa suporterilor. Iar pretenţia tuturor este ca acesta să nu facă paşi greşiţi.

Dorinţa explicită ca Andone, Rednic şi Lucescu Jr să continue sau se întoarcă la echipele pe care le-au construit pare a sugera asumarea perioadelor proaste prin care trece o echipă fără a le trece în contul celui care antrenează. O decizie care se poate dovedi înţeleaptă - experimentul portughez de la Tîrgu Jiu a demonstrat-o deja.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
 •  21 Aprilie 2008, 22:27

Ce ne plictisim cand in articole nu e vorba de chilotii lui Becali su de ochelarii lui Turcu/Mititelu! Foarte bun articolul. Arata ca exista nervi...aaaah normalitate. Timid, tinta tuturor caterinicilor, dar exista. Bravo pentru autoare!

 •  21 Aprilie 2008, 22:10

Mie mi-a placut. O penita tinara e binevenita.

 •  21 Aprilie 2008, 22:08

sună cam straniu alăturarea asta de cuvinte..normalitate şi Liga lui Mitică..dar dacă le-o spuneţi măcar o dată pe săptămână poate se contaminează.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează