INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  “TRICOLORII” AU AVUT PARTE DE O PRIMIRE SPECIALĂ LA ST. GALL. AU TRECUT CU AVIONUL PE SUB UN “POD” DE APĂ, UN OBICEI ELVEŢIAN PENTRU “BAFTĂ!”

Stropiţi cu jeturi de noroc

Articol de , - Publicat marti, 03 iunie 2008 00:00

Nu mai e răbdare Ceasul ara­tă doar 9:00 dimineţa, dar hotărîm să plecăm deja la aeroportul Altenrhein. Ajungem! Aero­gara e micuţă: “Primim rar vizite specia­le. Asta e una dintre ele!”, spune şeful Sabaerd Bud.

Cînd UEFA face regula

Reprezentanţii UEFA sînt deja aici: un cameraman, un tehnician şi un reporter. C­i­nev­a îi conduce pe pistă pentru a-şi aran­ja ca­me­ra şi tot ce tre­buie. Îi în­­tre­­băm cum pu­­tem face şi noi asta. “Ofi­ţe­rul vostru de pre­să mi-a spus în ur­mă cu cîteva săp­tămîni că nu ve­­niţi la ae­ro­­port. Să ve­dem cum re­zol­văm”, ne co­­mu­nică Da­niel Maier. Revi­ne re­pe­de: “Ok. Veţi sta pe pistă cu noi”.

Poteca din văzduh

Emoţiile noastre cresc. E un lu­cru inedit, pe care trebuie să-l spe­culăm la maximum. În cît timp se aterizează?”, îl întrebăm pe Sabaerd Bud, directorul aerogării. “Vor sur­vo­la în cîteva minute St. Gall. Într-un sfert de oră îi vom avea la sol”. Ten­siu­nea creşte. România vine la Euro du­pă 8 ani. Se aprind luminile pis­tei. Sînt aproape. E 12:47 şi la ori­zont o luminiţă îşi face potecă prin văzduh. E 12:55 şi se vede prin hu­blouri cum “tricolorii” aplaudă ate­ri­zarea. Obicei vechi.

“Flori” de apă

Dintr-o dată, cînd botul avio­nului nimereşte între cele două maşini de pom­pieri, puse spe­cial acolo, tu­nu­rile lor cu apă fac o acoladă prin care trece uşor ae­ronava “tri­co­lorilor”. “A fost ide­ea mea. Poar­tă no­roc şi pentru noi sim­bolizează o pri­mire cu flori. O să fie cu noroc. O să vedeţi”, spu­ne Bud. Am­ba­­sa­do­­rul Ro­mâ­­niei în El­ve­ţia, Ionel Sava, a declarat la sport.ro că “asta e o meto­dă de dezinsec­ţie a avioane­lor” . S-a înşelat, fapt con­­­firmat chiar de un alt repre­zentat al amba­sa­dei române: “Aşa a fost pri­mi­tă şi «na­ţio­nala» Elveţiei aici”. Gata! Sca­ra se lipeşte de avi­on. Primii coboa­ră oficialii. Apoi Iovan, Piţurcă, Bol­dici, urmaţi de jucători, Raţ, Fl. Pe­tre, Chivu, Mutu şi ceilalţi. Aproape toţi poartă ochelari de soare. Nici unul nu e agi­tat. Sînt liniştiţi! Se urcă în auto­car pleacă spre Santis­park. Nu vorbesc, dar emoţiile lor sînt aproape pal­pa­bile. Se simt în aer. La “naţională” mi­roase a Euro şi a poftă teribilă de performanţă.

Televiziunea UEFA ţinută la porţi

De barajul forţelor de ordine instalat în jurul cantonamentului “naţionalei” României de la hotel San­tispark nu trece nici pasărea cerului fără acordul FRF. Dacă pentru presa din România e ceva obişnuit, acelaşi lucru întîmplîn­du-se şi la centrul de la Mogoşoaia, nu la fel a interpretat gestul şi echi­pa de filmare a UEFA, care şi-ar fi dorit să surprindă sosirea “tricolo­rilor” la “ Santispark”, dar n-a fost lăsată să intre. “Nu ni s-a mai în­tîm­plat aşa ceva, să fim ţinuţi pe la porţi. Nici o echipă calificată la Euro n-a procedat ca România” , a pre­cizat re­por­terul UEFA, care a obţinut, to­tuşi, promisiunea federalilor că va putea înregis­tra din canto­na­ment.

GSP.RO În varianta Euro

Pe durata CE, www.gsp.ro se îmbracă în haine de Euro. Există o secţiune specială dedicată evenimentului pe home, iar în partea superioară a paginii puteţi găsi configuraţia fiecărei grupe în parte. Fiecare grupă şi fiecare ţară participantă la acest Campionat European au pagina lor, în care sînt cele mai importante informaţii şi materiale legate de eveniment. Analize tactice, statistici şi cele mai interesante poveşti din istoria Campionatului European vor fi găzduite tot în cadrul acestor secţiuni. Intră pe www.gsp.ro pentru a fi la curent cu tot ce mişcă în Elveţia şi Austria!

“Vom face puncte, că or fi două, or fi şase, or fi cinci, eu sper şi cred că ne vom califica. Obiectivul nostru este să ieşim din grupe”
Mircea Sandu preşedinte FRF

“Dacă atacăm, nu avem nici o şansă la Euro. Grecia, printr-un joc defensiv bine pus la punct, a cîştigat în 2004”.
Ionuţ Lupescu director general FRF

Aşteptaţi cu talanga

“Naţionala” României a fost în­tîm­pi­nată la scara avionului de Chris­tian Mutschler, directorul de orga­ni­zare al turneului Euro 2008, partea din Elveţia. El i-a oferit preşe­din­te­lui FRF, Mircea Sandu, cîteva su­ve­ni­ruri şi a urat succes “tricolorilor”. Cel mai reprezentativ cadou făcut ro­mâ­­nilor a fost o talangă helvetă, pe care Naşu’ i-a dat-o directorului său general, Ionuţ Lupescu, iar acesta i-a pasat-o, mai departe, lui Florentin Petre.

“Comandantul” concentrat

Piţurcă şi a văzut, în sfîrşit, visul împlinit. A ajuns la primul său turneu final din cariera de antrenor. Ce-i drept, cu 8 ani mai tîrziu decît ar fi meritat, după ce a fost demis în ‘99, cînd calificase deja echipa la Euro 2000, după conflictul cu liderii “Generaţiei de aur”, Hagi, Gică Popescu şi Dan Petrescu. Dar asta e deja istorie! Doar prezentul contea­ză! Cum a coborît din avion, şi-a con­sultat ceasul (foto). Semn că are totul pregătit riguros. Apoi a supravegheat atent îmbarcarea “tricolorilor” în autocar. Înainte să urce lîngă “ tricolori”, i-a dat un ordin scurt ofiţerului de presă al FRF, Paul Zaharia: “Paul, îţi spun încă o dată: toate bagajale vin la hotel!”. El e comandantul!

Primiţi cu aplauze la Santispark

Autocarul “tricolorilor” a ajuns la ho­te­lul Santispark în jurul orei lo­ca­le 13:40. În spatele lui s-au închis por­ţi­le pentru jurnalişti, ţinuţi la dis­tanţă de un impresionant dispo­zi­tiv de for­ţe de ordine. Personalul stabili­men­tului din comuna Abtwil le-a făcut o primire călduroasă fotbaliştilor ro­mâni. Gazdele i-au aşteptat pe ro­mâni aliniate în dreptul intrării în ho­tel, echipate în tricouri albe im­pri­ma­te cu îndemnul «Hai România!» şi au însoţit cu aplau­ze drumul oaspeţilor de la autocar pînă la recepţie. Nu ştim cît de mult i-a impresionat pe “tricolori” primirea făcută, cert este că din frînturile surprinse prin fantele gardurilor, superstarul nostru Adrian Mutu a trecut impasibil vorbind la mobil. “Tricolorii” au primit ieri şi vizita ambasadorului României în Elveţia.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (16)
 •  04 Iunie 2008, 23:54

Uite ce a zis Marica ma : "Ne-au explicat oficialităţile că au dorit să ne ureze "bun venit!" într-un mod care semnifică belşug, bogăţie, fiindcă pentru această zonă ploaia e foarte importantă" ..Deci deea i-au stropit :) .nu va mai certati. HAI ROMANIA!

 •  04 Iunie 2008, 16:31

HAI ROMANIA!!!!! mai draga de (scara)richter daca nu stii pe unde zboara avioanele este f frig adica temperaturi mai mici de -65 grade celsius motiv pt care este inutila dezinfectarea. mai invata.

 •  03 Iunie 2008, 22:47

HAI ROMANIA ! TE ASTEPTAM ACASA IN IULIE :))

Vezi toate comentariile (16)
Comentează