INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  OPINIE

Theodor Jumătate despre secretul "eliberării" lui Raţ » De ce fundaşul lui PAOK e golgeterul tuturor stranierilor de la "naţională"

Articol de - Publicat joi, 23 octombrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 23 octombrie 2014 16:21

Avem un “tricolor” care joacă prea bine şi înscrie prea mult la club. Mai mult decît orice stranier de la “naţională”, mai mult decît a făcut-o în toată cariera. Şi are 33 de ani
Beep. Alt mesaj pe celular. E tot de la Iorgos, un prieten grec, ziarist. Din vară, de cînd a semnat Raţ cu PAOK, nu mă iartă o clipă. Îi place cum joacă Răzvan şi mă asaltează cu SMS-urile. Îmi spune că fanii alb-negrilor s-au cam îndoit de el în momentul transferului, mulţi au crezut că e vreo "babă" pierdută printre măslini la sfîrşit de carieră, dar după patru luni toţi îi sînt la picioare. Unde-l văd, pe stadion sau pe stradă, îi strigă: "You are PAOK! Parte din familia noastră". Pentru ei, fundaşul stînga model Speedy Gonzales e MVP-ul acestui start de sezon, nu doar la meciurile cu OFI şi Atromitos.

I-a cucerit cu energia lui interminabilă, mai ceva ca iepuraşul Duracell, cu centrările lui milimetrice şi, mai ales, cu golurile lui. Da, nici nouă nu ne vine să credem, probabil nici lui, are trei goluri în primele şase etape, cum nu i s-a întîmplat niciodată în 16 ani de fotbal. La Şahtior, marcase de şapte ori în zece ani! Acum, e al doilea golgeter al "vulturilor".

Mă gîndesc rapid la toţi stranierii chemaţi de Piţurcă pentru Ungaria şi Finlanda. Nici unul nu are atîtea reuşite la club. Nici cei al căror rol în echipă e să atace, să înscrie. Stancu, Torje, Maxim, îl iau şi pe Marica, deşi el n-a fost convocat. Maximum două goluri fiecare. El are trei.

Secretul lui Raţ? Eliberarea. La 33 de ani şi 100 de selecţii la "naţională", se simte bine în pielea lui. Ştie ce poate, se antrenează cu plăcere şi joacă din pasiune. Iar antrenorul Anastasiadis i-a deschis calea: "Ai calităţi extraordinare pentru faza ofensivă. Acolo vreau să te văd, la finalizare!". L-a transformat într-o aripă veritabilă şi i-a dat libertate, l-a lăsat să zboare. Sprintează şi centrează (are şi 4 pase decisive). Sau sprintează şi marchează. Acesta e Răzvan Raţ versiunea toamnă 2014.

Căpitanul "tricolorilor" e liniştit şi concentrat numai la ce trebuie să facă şi pentru că nu stă cu mintea la bani. Ştie că salariul, 500.000 de euro, intră sigur în cont la Salonic. Patronul lui PAOK, Ivan Savvidis, businessman şi politician ruso-elen multimilionar apropiat de Putin, avînd cea mai mare companie producătoare de tutun din Rusia (Donskoy Tabak a înregistrat în 2013 vînzări de un miliard de dolari), e printre puţinii care plătesc totul la timp în sportul grec.

Şi de aceea poate, o ofertă de la Al Ittihad nu îl atrage: "Sînt fericit aici, nu ştiu nimic de Al Ittihad". Motiv pentru ultraşii lui PAOK să se ataşeze şi mai mult de el. Mesajul lor: "Eşti unul de-ai noştri, Răzvan! Eşti cel mai bun exemplu. Joacă la PAOK ultimii ani ai carierei! Nu vei fi mai iubit în altă parte". Cu asemenea fani, ar fi o mare greşeală să abandoneze Grecia, ţara unde a descoperit o nouă perspectivă asupra fotbalului.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
goghe
goghe  •  24 Octombrie 2014, 17:30
Postat de marius.ad pe 23 Octombrie 2014, 17:55

Hai ma ca avea clauza la meciuri,ce dreacu,o dai parca zici ca ai descoperit busola !L-au tras pe linie moarta,daca era indispensabil il jucau in continuare,doar ca au facut niste transferuri,au adus alti jucatori.S-a lacomit la bani plecand din Spania,unde,asa nepriceput cum sunt,stiu sigur ca nu se joaca fotbalul din Grecia,care e la pamant in afara de Olympiakos si pe undeva PAOK astia.

Eu n-am zis ca super fundas - dar in Anglia a facut treaba. Daca nu avea clauzele de meciuri probabil era si acum acolo. A avut contract 1+1, dar cu clauzele alea - nici tu, nici eu nu il tineam! De ce sa ii dau banii aia lui Rat care mai joaca 1-2 ani la nivelul ala, cind pot sa ii dau lui Cresswell la fel si are 24 de ani?!

goghe
goghe  •  24 Octombrie 2014, 17:22
Postat de thedronius pe 24 Octombrie 2014, 00:11

Cam asa e, uite unde e in clasament West Ham United post-Rat :)

West Ham este pe 4 acum pentru ca a jucat cu ambele echipe de pe ultimele locuri si cu a 5 din coada. A cistigat un singur meci cu echipe din jumatatea superioara (super meci e drept cu Liverpool) in rest nu a facut nimic spectaculos. Uita-te macar sa vezi contextul.

thedronius
thedronius  •  24 Octombrie 2014, 00:11
Postat de marius.ad pe 23 Octombrie 2014, 17:55

Hai ma ca avea clauza la meciuri,ce dreacu,o dai parca zici ca ai descoperit busola !L-au tras pe linie moarta,daca era indispensabil il jucau in continuare,doar ca au facut niste transferuri,au adus alti jucatori.S-a lacomit la bani plecand din Spania,unde,asa nepriceput cum sunt,stiu sigur ca nu se joaca fotbalul din Grecia,care e la pamant in afara de Olympiakos si pe undeva PAOK astia.

Cam asa e, uite unde e in clasament West Ham United post-Rat :)

Vezi toate comentariile (10)
Comentează