SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

Unde a dispărut Andy? » Murray s-a impus la Valencia, dar e în plin picaj: momentele unui sezon catastrofal

Articol de - Publicat luni, 27 octombrie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 31 octombrie 2014 14:49

După două sezoane excelente, Andy Murray e în plin picaj: a ajuns pe locul 8 ATP şi a cucerit doar trei trofee în acest sezon!

Andy Murray s-a impus în turneul de la Valencia în urma unei finale cu Tommy Robredo. A fost doar cel de-al treilea său titlu ATP din acest sezon, dar primul obţinut într-un turneu de 500 de puncte.

Precedentele două succese, la Shenzen (China) şi Viena i-au adus şi mai puţine satisfacţii: ambele erau turnee mici, în care a primit doar cîte 250 de puncte.

Sînt performanţele unui sezon cenuşiu făcut de Andy Murray. După doi ani în care a reuşit să profite de absenţa lui Rafael Nadal din circuit, să îl eclipseze pe Roger Federer şi să se transforme în cel mai periculos rival al lui Novak Djoovici din circuitul ATP, britanicul e în plin picaj!

Clipe de glorie
Pentru Andy, probabil cele mai reuşite sezoane au fost cele din 2012 şi 2013. În fiecare an a reuşit să cîştige cîte un turneu de Grand Slem, mai întîi la US Open, apoi la Wimbledon. O altă bornă importantă a fost şi medalia de aur obţinută la Jocurile Olimpice din 2012. La toate astea se mai adună o finală pierdută în 2013 la Australian Open, turneu la care mai atinsese de două ori aceeaşi fază, însă fără victorie: în 2010 şi 2011.

Toate aceste perfomanţe l-au propulsat pînă pe locul doi în clasamentul ATP, profitînd şi de un concurs de întîmplări: accidentările îndelungate ale lui Rafael Nadal, precum şi forma slabă a lui Roger Federer. Britanicul devenea unul dintre cei mai periculoşi adversari care ameninţa fotoliul de lider în clasamentul ATP, deţinut de Novak Djokovici.

Palid în turneele de Mare Slem
La doar 27 de ani, Murray ar putea avea capacitatea să urce şi mai sus. Din nefericire, actualul sezon a dovedit exact contrariul: a coborît tot mai mult în clasamentul ATP.

Un principal motiv al acestui picaj îl reprezintă evoluţiile din turneele de Grand Slam. Cea mai bună performanţă din acest an au fost semifinalele de la Roland Garros, de unde a fost eliminat, însă, de Rafael Nadal. În rest, nu a reuşit să treacă de sferturi, fiind eliminat la Australian Open, Wimbledon şi US Open de Roger Federer, Grigor Dimitrov şi Novak Djokovici.

Nici în turneele de Masters nu a avut evoluţii prea strălucite: cel mai sus a reuşit să ajungă în sferturile turneelor din Miami, Roma, Toronto şi Cincinnati. În rest, eliminări din tururile trei şi patru.

Înfrîngeri pe linie cu rivalii
Practic, de fiecare dată cînd a dat de un adversar mai puternic, Murray a clacat. Lucru demonstrat şi de bilanţul meciurilor jucate cu principalii săi rivali din acest sezon. Din şapte meciuri jucate cu Novak Djokovici, Rafael Nadal şi Roger Federer, Andy nu a reuşit să cîştige niciunul! Sîrbul l-a învins de trei ori, în timp ce spaniolul şi elveţianul au cîştigat cîte două meciuri. Iar aceste rezultate au contat enorm în clasamentul ATP. Murray a picat pe 8 şi speră ca în 2015 să îşi relanseze cariera.

E în top 5 la cîştiguri all-time
În ciuda unui sezon şters, Murray se menţine pe locul cinci în topul cîştigurilor provenite din tenis. A strîns pînă acum peste 33 de milioane de dolari şi e deasupra unor jucători legendari precum Boris Becker, Andre Agassi sau Ivan Lendl. Deasupra lui sînt doar Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovici şi Pete Sampras.

Urmează Paris
Cîştigător la Valencia, pentru Andy Murray urmează turneul de la Paris. Ultima şansă să cîştige un Masters în acest sezon. În 2013 nu a fost prezent la acest turenu, astfel că, indiferent de rezultat, britanicul va avea numai de cîştigat, neavînd niciun punct de apărat.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează