SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Și-a atins potențialul maxim? Îl poate angaja pe Cahill full-time? » 5 întrebări despre Simona Halep înainte de Wimbledon

Articol de , - Publicat luni, 29 iunie 2015 00:00

Al treilea turneu de Mare Şlem al anului poate valida sau nu poziţia, forma, aşteptările puse în româncă, favorită numărul trei pe tabloul de la All England Club.

Azi, la Londra, porneşte la drum Wimbledonul, iar Simona Halep va juca primul meci marţi. Anul trecut, ea reuşea prin calificarea în semifinale cea mai bună performanţă a unei jucătoare din România la Londra. Piesă care completa puzzle-ul celui mai valoros sezon al carierei ei de pînă atunci.

Începutul lui 2015 promitea ca actualul să fie şi mai şi, însă eliminarea încă din turul al doilea la Roland Garros şi parcursul pe zgură au născut multe întrebări. Întrebări la care poate iarba londoneză va oferi răspunsurile lămuritoare.

1. Cît de bine se potriveşte jocul Simonei pe iarbă?
Atuurile ei de pe orice suprafaţă rămîn valabile şi pe iarbă. E rapidă pe teren, se deplasează cu uşurinţă atît pe linia de fund, cît şi în faţă. Atîta vreme cît are iniţiativa şi îşi deschide terenul, poate controla punctele. Statura ei îi permite mai uşor să gestioneze mingile joase pentru că săritura e mică pe iarbă. Punctul nevralgic rămîne serviciul, pe care l-a îmbunătăţit, dar al doilea este în continuare destul de fragil uneori, mai ales în momentele de presiune, cînd e mai mare probabilitatea de a apărea duble greşeli.

În continuare, problemele pot surveni pentru Simona în faţa jucătoarelor care lovesc tare şi care au un serviciu puternic, atuuri care pe iarbă se amplifică. Cu toate acestea, în 2014 Simona a reuşit să treacă în sferturi de finală de Sabine Lisicki, finalistă la Wimbledon în 2013 şi cea care deţine recordul de viteză la serviciu şi de cei mai mulţi aşi într-un meci.

Şi Simona crede că jocul ei e potrivit pentru această suprafaţă pe care se joacă doar cinci săptămîni pe an. "Îmi place să joc rapid, să stau aproape de linia de fund a terenului, să întîlnesc mingea devreme. Cred că sînt bine. Joc stilul meu, joc cu încredere. Mi-am îmbunătăţit serviciul şi asta mă poate ajuta pe iarbă", a spus ea.

2. Poate repeta Simona Halep parcursul de anul trecut de la Wimbledon?
Vine la Wimbledon după o perioadă tulbure, conform standardelor sale, cu punctul de jos al dezamăgirii atins la Roland Garros, acolo unde a părăsit turneul încă din turul al doilea. În plus, a renunţat la colaborarea cu Victor Ioniţă, una care părea de durată. Dar îl are în continuare alături pe Darren Cahill, dar şi pe Daniel Dobre.

Asta sugerează o criză, posibil repercutată asupra rezultatului de la Wimbledon. Cu încrederea zdruncinată de sezonul de zgură, chiar ea spunînd că are o perioadă mai dificilă, Simona este un pic ajutată însă de tragerea la sorţi. Aceasta i-ar permite cîteva victorii şi, în consecinţă, mai multă încredere pînă ar da de primul cap de serie, în turul al treilea, care ar fi Svetlana Kuzneţova. Chiar dacă nu va putea repeta, e foarte posibil să ajungă aproape de rezultatul reuşit anul trecut.

3. Şi-a atins Simona Halep potenţialul maxim?
E o întrebare care s-a tot rostit în ultima vreme, deşi nu e îndreptăţită de începutul de an pe care l-a avut Simona, atunci cînd a cucerit trei titluri, inclusiv pe cel mai preţios al carierei, la Indian Wells.

Pe de altă parte, o afirmaţie care se aude foarte des în lumea tenisului este aceea că întotdeauna e bine să ai loc pentru progres, iar Halep este în această situaţie, de a-şi lustrui jocul şi de a adăuga elemente suplimentare precum un joc mai complet la fileu, slice, scurtele. Exemplele sînt oferite de jucătoarele mari: defensiva Serenei Williams a ajuns să fie la un nivel înalt abia în ultimii ani, iar Maria Şarapova şi-a adăugat scurtele, executate chiar foarte bine, abia de un sezon-două.

E riscant să spui despre un jucător că nu poate mai mult cînd nici nu a împlinit 24 de ani, într-o perioadă în care performanţa înaltă se atinge la vîrste din ce în ce mai coapte. Cel mai recent exemplu fiind cel al lui Luciei Safarova, care la 28 a făcut prima finală de Mare Şlem la Roland Garros.

4. Îl poate angaja pe Darren Cahill full-time?
Nici o variantă nu poate fi exclusă, dar şansele sînt mici. De ce? Pentru că australianul are deja două contracte în derulare, cu ESPN, de comentator tv, şi cu adidas, în cadrul programului de dezvoltare a jucătorilor aflaţi sub contract cu firma gemană. Situaţia este diferită de cea a unui alt fost tehnician angajat de adidas, Sven Groeneveld, care nu avea decît varianta de a renunţa atîta vreme cît Maria Şarapova avea un alt sponsor de echipament.

Simona, care are şi ea contract pentru adidas, poate beneficia de îndrumarea australianului fără ca acesta să rupă contractul.
Dacă l-ar angaja, ar trebui să-i plătească un salariu de top, cifrat între 750.000 şi 1 milion de dolari. Pe de altă parte, Simona a început să adune bani serioşi din premii şi contracte de publicitate abia de un an şi jumătate.

5. Cum a influenţat ascensiunea rapidă a Simonei percepţia pe care lumea (fani, specialişti, adversare) o are despre ea?
Simona a ars în numai în doi ani şi jumătate etapele pe care unele jucătoare le-au traversat în mult mai multe sezoane, unele poate niciodată. 11 turnee cîştigate, finală de Mare Şlem, finală la Turneul Campioanelor şi locul doi în lume. Asta a urcat rapid şi pretenţiile celor care sînt aproape de fenomen, cerînd din ce în ce mai mult.

După toate acestea, urmarea ar fi cucerirea unui titlu de Mare Şlem sau chiar a mai multora şi urcarea pe primul loc în ierarhia mondială. Percepţia asupra ei e împărţită, vor fi în continuare persoane care o vor credita cu şanse la rezultate valoroase, dar sînt şi altele care se vor îndepărta din zona ei de susţinere, considerînd că timpul a expirat şi aşteptările lor au fost înşelate. Aceasta se aplică atît fanilor, specialiştilor, cît şi adversarelor.

8.796.734 $a cîștigat Simona Halep în carieră, dintre care 2.237.326 anul acesta

76de săptămîni consecutive, inclusiv cea de față, a petrecut românca în Top 10 WTA

15-9e bilanțul pe iarbă al lui Halep începînd din 2011, cele mai bune rezultate fiind semifinala de la Wimbledon 2014 și titlul cucerit la ‘s-Hertogenbosch 2013

Begu și Dulgheru joacă azi

Alexandra Dulgheru și Irina Begu evoluează chiar din prima zi a turneului de la Wimbledon. Piti o întîlnește în cea dintîi confruntare de la Londra pe Kristina Mladenovic din Franța. Partida este programată a doua pe Terenul 5. Irina se va duela cu Daria Gavrilova, din Australia, pe Terenul 6 în a patra confruntare de pe acest teren. La 13:30 încep să se joace primele partide. Și Florin Mergea debutează azi. El și Rohan Bopanna îi vor întîlni pe americanul Tim Smyczek și pe cehul Jiri Vesely. Celelalte trei românce care se mai află pe tabloul de simplu vor evolua mîine.

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
gizeh
gizeh  •  29 Iunie 2015, 14:46

Baftă , la Wimbledon fetelor noastre ! Gânduri bune.....nu bârfe și răutăți,....oameni netoți.

vladutz13
vladutz13  •  29 Iunie 2015, 11:13

Trebuie sa ne coboram asteptarile si sa ne bucuram de orice victorie... adica pe scurt, sa o tratam ca oricare alta jucatoare romana: Begu, Dulgheru, Niculescu.... o sa fim mai fericiti asa :)

blacksun_14
blacksun_14  •  29 Iunie 2015, 10:42

inca un articol plictitsitor si repetitiv cu halep.Mai bine ati face o analiza calumea asupra tabloului masculin, chiar si a celui de dublu masculin unde avem 2 echipe cu sanse reala la trofeu

Vezi toate comentariile (7)
Comentează