FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Explicația uneia dintre cele mai controversate situații din fotbalul românesc » GSP prezintă motivul pentru care Securitatea i-a blocat lui Balaci tratamentul care i-ar fi salvat cariera!

Articol de GSP - Publicat luni, 26 septembrie 2016 00:19

Accidentarea lui Ilie Balaci rămâne un episod controversat al fotbalului românesc.

În martie 2014, chiar el povestea cu amărăciune pentru Gazetă: "Ştefan Andrei, ministrul de externe, îmi găsise o clinică la Koln! N-am putut, nu mi-au dat pașaportul. Pe vremea aia, nu țineai pașaportul la tine, el rămânea la Miliție la Craiova sau la Consiliul Național de Educație Fizică și Sport. Am încercat de "n"-șpe ori, m-am rugat și la Miliție, nu m-a ajutat nimeni. Dacă, Doamne, ferește!, și-ar fi rupt piciorul Hagi, Valentin Ceaușescu l-ar fi trimis pe Gică oriunde în Europa".

În spatele declarației se ascunde, însă, o poveste complexă.

Pe 21 februarie 1984, în minutul 69 al meciului pe care Universitatea Craiova îl susţinea în campionat la Baia Mare, Balaci a suferit o accidentare gravă în urma unui atac al lui Grigore Arezanov. Verdictul a fost dur: ruptură de ligamente. Nenorocirea a venit într-un moment în care olteanul era la apogeul carierei.

La scurtă vreme după accidentarea suferită la Baia Mare, Ilie Balaci s-a transformat în "obiectivul Iordan", nume de cod dat de Securitate. În arhivele CNSAS - Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securităţii, se găsesc mai multe rapoarte de supraveghere al căror subiect este Ilie Balaci.

Din acestea reiese clar motivul pentru care "Prințul din Bănie" n-a putut beneficia de un transfer care i-ar fi salvat cariera!

În ediția tipărită de azi și în cea digitală puteți găsi toate detaliile, plus transcrierile înregistrărilor telefonice care i-au pecetluit destinul unuia dintre cei mai mari fotbaliști români, inclusiv o convorbire-cheie cu Mircea Lucescu!

Alte subiecte exclusiv print:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (15)
martinpen
martinpen  •  26 Septembrie 2016, 08:49

Pai daca in 2014 povestea pentru Gazeta, ce v-a venit sa scrieti dupa 2 ani ce va povestea Balaci in 2014 ? Asta da ziar, da stirile dupa 2 ani...

claudiu.h12
claudiu.h12  •  26 Septembrie 2016, 08:19

Prima pagina a unui site ce se vrea cel mai cel in materie se sport. Incultura si cenzura la putere...

427951077389201
Mihai Tanase  •  26 Septembrie 2016, 08:02

Din tot articolul n-am retinut decat poza , pentru care va multumesc .In partea dreapta se vede fostul jucator al Sportului Studentesc, format la Steaua , Ion (Nelutu)Munteanu , zis Aschia , Aschiuta sau Cabrini .Un are fotbalist uitat de multa lume , care a si decedat intre timp .Am fost candva , pe la 16-17 ani , colegi si prieteni .Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca !

Vezi toate comentariile (15)
Comentează