3 comentarii. Scrie și tu!

A "fabricat" Mourinho probe ca să reducă taxele?

Documentele Football Leaks sugerează că, împreună cu avocații săi, actualul manager al lui Man. United a indus în eroare și Fiscul britanic (2009), și Fiscul spaniol (2014), falsificînd comisioane și costuri care erau deductibile de taxe

Articol de , ,
duminica, 04 decembrie 10:45

În urmă cu doi ani, în vara lui 2014, Jose Mourinho era în cantonament cu Chelsea, ascuns într-o pădure din Alpii austrieci. Vorbea de strategie, sisteme tactice, transferuri, jucători. De fotbal. După trei ani la Real Madrid, se întorsese la clubul londonez unde devenise faimos în lumea întreagă.



”Scrisoarea care i-⁠⁠a speriat de moarte”

În acele clipe, nu se gândea la contul de la Kantonalbank. Un act din 31 decembrie 2013 extras din dosarul Football Leaks preciza că, la acea bancă din St. Gall, Elveția, o companie-paravan din Insulele Virgine Britanice deținea banii lui. Cât exact?

11.979.657 €

Bani încasați din drepturile de imagine în perioada 2004-2013
Bani nedeclarați. Cu taxe zero!

Liniștea cantonamentului a fost spulberată. O scrisoare i-a alarmat pe avocații cu care lusitanul colabora, de la firma Senn Ferrero, și pe consilierii lui Jorge Mendes, impresarul său ce regizase împreună cu juristul Carlos Osorio întreaga structură-labirint cu centrul în paradisul fiscal caraibian pentru ca autoritățile să piardă urma milioanelor nedeclarate.

Scrisoarea era de la Agencia Tributaria, Fiscul din Madrid, ce anunța că e gata de audit pentru anii în care antrenorul pregătise Realul: 2010-2013. Mourinho își plătise mereu impozitul pe salariu, dar inspectorii iberici erau interesați de câștigurile suplimentare de la cluburi și de cele provenite din drepturile de imagine.

143 de milioane de €a strâns Jose Mourinho numai din salarii la Chelsea, de două ori, Inter Milano și Real Madrid

”Toți erau speriați de moarte. De ce? Pentru că era o problemă care te făcea să te scapi pe tine de frică”, avea să scrie mai târziu într-un e-mail un avocat care cunoștea foarte bine cazul.

Dacă întregul secret s-ar fi aflat, atunci Mourinho ar fi putut sfârși la închisoare. Și, alături de el, toți cei implicați.

”Trebuie deschisă o nouă anchetă”

Documente descoperite de consorțiul media European Investigative Collaborations sugerează că, în afara evaziunii, tehnicianul și sfătuitorii săi ar fi ”fabricat” și ar fi umflat artificial plăți de comisioane și costuri făcute la compania-paravan cu scopul de reduce substanțial taxele în timpul a două inspecții: și cea din Spania, din 2014, și cea precedentă, a Fiscului britanic, Her Majesty's Revenue and Customs (HMRC).

Comentând această situație, după ce a văzut detalii ale cazului, Dr. Albert Sanchez-Graells, lector important de la Universitatea Bristol care cunoștea foarte bine și sistemul juridic spaniol, a declarat:

”Este evident că trebuie deschisă o nouă anchetă pentru fraudă împotriva lui Mourinho. Și în Anglia, și în Spania. Echipa sa a încercat să inducă în eroare două investigații legate de structura offshore construită pentru a ține multe milioane departe de ochii autorităților”

Înapoi în timp. În 2004, când se pregătea să se lanseze în fotbalul mare, trecând de la Porto la Chelsea, Mourinho și-a transferat drepturile de imagine companiei Koper Services SA, din Insulele Virgine Britanice.

Axa Irlanda -⁠⁠ Caraibe -⁠⁠ Noua Zeelandă

Ulterior, au mai apărut două firme în Irlanda, Multi-Sports Image Management (MIM) și Polaris. Acestea, aflate într-o țară cu numai 12,5% taxă anuală pe venit pentru persoane juridice (cea mai mică în Europa), aveau rolul de a negocia toate contractele de publicitate pentru antrenorul lusitan. Primeau banii, își opreau comisioanele (6,5% din câștiguri MIM, 20% Polaris), apoi trimiteau cele mai importante sume la Koper. Cine era în spatele Koper? O fundație din Noua Zeelandă, Kvitaia Trust.

Pe niciuna din cele patru companii din axa Irlanda - Insulele Virgine Britanice - Noua Zeelandă nu era trecut numele lui Jose. Dar, pe certificatul de înregistrare al fundației Kvitaia Trust apăreau adevărații beneficiari, soția și cei doi copii ai lui Mourinho.
Când a plecat de la Chelsea, în septembrie 2007, clubul achitase banii către MIM:

1.515.000 de lire sterline(peste 1,8 milioane de euro) era suma din drepturile de imagine ale portughezului

Uluitor este că, dezvăluie Sunday Times analizând documente provenite de la Football Leaks, acești bani erau considerați parte din salariul de Chelsea. Așa au apreciat inspectorii Fiscului britanic (HMRC) doi ani mai târziu, în timpul auditului declanșat pentru drepturile de imagine ale cluburilor din Premier League.

Doar 19% taxe plătite din urmă. Nu 40%

Football Leaks indică faptul că atunci, în 2009, Mourinho a admis într-o declarație oficială la HMRC:

”Nu mi-am plătit taxele, eșuând în a-mi atinge toate obligațiile potrivit Legii Taxelor” Jose Mourinho

Totuși, Mourinho și echipa lui de avocați ar fi indus în eroare anchetatorii HMRC. Pretinzând că, pentru serviciile lor, MIM și Koper, companii care nu erau trecute pe numele său, au pretins comisioane și costuri deductibile fiscal. Comisioane și costuri umflate, așa cum sugerează documentele Football Leaks. Astfel a fost posibil ca antrenorul să plătească la finalul auditului o sumă mult mai mică decât s-ar fi așteptat:

288.300 de lire sterline(aproximativ 345.000 de euro) a achitat tehnicianul Fiscului britanic în 2009

Adică numai 19%. Și nu 40%, cît ar fi trebuit. A salvat peste 300.000 de lire. La fel de curios a fost că HMRC nu l-a amendat. Doar l-a obligat să plătească suma cerută.

1,3 milioane pentru serviciile companiei-⁠⁠paravan?

Același lucru au încercat să facă Mourinho și avocații săi și cinci ani mai târziu, când Agencia Tributaria din Madrid l-a investigat pentru perioada Real, 2010-2013. Au vrut să demonstreze că atât firma Koper, compania-paravan din Insulele Virgine Britanice, cât și MIM erau activități reale de business care exploatau oportunitățile comerciale pentru antrenor. Și pretindeau comisioane și costuri, din nou deductibile de taxe. Căutând să convingă autoritățile spaniole, pentru a evita taxele, că 1,3 milioane de euro (1,5 milioane de euro) erau banii oferiți de-a lungul timpului pentru serviciile acelor firme.

În cele din urmă, Mourinho tot a plătit. Pentru că inspectorii iberici s-au lămurit de evaziunea lăsată în urmă prin ”structura” Irlanda - Caraibe - Noua Zeelandă, chiar dacă nu au reușit să elucideze toate detaliile ”labirintului”. Și, în iunie 2015, portughezul a achitat pentru taxele ignorate 4,2 milioane de euro. Plus 1,6 milioane din penalizări și amendă.

Dar a reușit ceva. Cu mare noroc, a scăpat fără proces. 

17,63 milioane de€a câștigat anual Mourinho la Inter Milano din salariu și bonusuri

14,9 milioane de €a fost salariul anual primit de Mourinho la Real Madrid; care îi achita și 2,3 milioane de euro pentru drepturile de imagine

  •  Bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaborations

Comentarii (3 ) Adaugă comentariu

bumbabum  •  04 Decembrie 2016, 15:48

tu esti mai absurd decat tolereaza tastatura asta...si mai vrei sa-ti raspunda la aberatiile tale ?!? Nu au cum sa raspunda unuia ***...

putregaiu  •  04 Decembrie 2016, 11:53

Bă băieti moralisti, Ștucan si Jumătate, membrii in trupa commando de investigatii Der Spiegel! Nu ati raspuns la o intrebare ce am lansat-o pe mai multe articole. Voi, moraliștii, *** sa detonati scandalul exact in noaptea dinaintea el clasico? Ca cetatean UE, da, mi se pare corect ca bogatanii care se lafaie in contracte de zeci de milioane de euro sa plateasca taxe pe masura, iar in caz contrar sa fie anchetati si pedepsiti. Dar ca spectator de fotbal, faptul ca ati lansat scandalul exact in noaptea dinaintea derby-ului spaniol imi arata faptul ca si voi, echipa de investigatori moralisti, ***.

ovidiu_3003  •  04 Decembrie 2016, 11:47

Cel mai mare antrenor din lume ...nu face asemenea gainarii ...il lasa pe Mitica Dragomir ...

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase