INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  AJAX-MANCHESTER UNITED, MIERCURI, 21:45, PROTV, DOLCE 1

Ajax înfruntă o echipă la care salariul unui singur jucător e mai mare decât toate salariile fotbaliștilor și antrenorilor olandezi la un loc!

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 23 mai 2017 12:02

Diferența financiară e enormă între echipele din finala Europa League. Numai Ibrahimovici câștigă anual 22 de milioane de euro la Manchester, în timp ce întregul buget de salarii al lui Ajax este 21 de milioane.

"Dacă acest meci ar fi avut loc în 1995, atunci Ajax și United ar fi plecat de pe aceleași poziții. Dar azi e altceva", spune Marc Overmars, un star al "lăncierilor" care cucereau Liga Campionilor în urmă cu 22 de ani. Și care au jucat ultima lor finală continentală în 1996.

Un "11" de 19 milioane. United? 318!

Acum, la Stockholm, înaintea celei mai importante partide din Europa League, diferența e enormă între cele două cluburi. "Da, știu, noi suntem David și ne batem cu Goliat!", se amuză Overmars, actualul director tehnic al roș-albilor.

Olandezii au buget anual de salarii 21 de milioane de euro pentru toți jucătorii și antrenorii, în timp ce numai Ibrahimovici câștigă 22 de milioane pe sezon la o grupare cu o medie a salariilor de 6,6 milioane, cea mai mare din Premier League.

United are un buget total de jumătate de miliard, de peste 7 ori mai mult decât adversarii, care au investit 19 milioane pentru primul "11". Manchester? 318!

"Ce mândru ar fi Johan dacă ne-ar vedea azi!"

Și totuși, Overmars nu se teme nicio clipă. "De fiecare dată când ne întâlnim cu alte cluburi importante, directorii lor cad de pe scaun când aud cât cheltuim.

Dar, chiar și cu investiții atât de mici, avem performanțele unui Mercedes", afirmă fostul internațional, care își amintește cum a pornit "revoluția de catifea, cum a descris-o Johan Cruyff.

El ne-a cerut să preluăm Ajaxul și să construim o nouă echipă, care să poată înfrunta pe oricine fără frică, ca pe vremea noastră, deși realizam că e aproape imposibil, la cât de tare s-a schimbat lumea. S-a întâmplat în urmă cu patru ani și jumătate.

La început, am fost eu, Van der Sar, Frank de Boer și Jonk. Toți am vrut să câștigăm ceea ce am obținut pe teren. După patru titluri consecutive, De Boer a plecat, însă proiectul a continuat.

Ne-am stabilit ca primă țintă Europa League, pentru că diferența financiară față de Champions League e mult prea mare. Și iată că am reușit! E fantastic. Ce mândru ar fi Johan dacă ne-ar vedea azi!".

"Ești mai deștept decât adversarii? Asta e cheia!"

Overmars e fericit că Ajax 2017 e și mai tânăr decât Ajax 1995. Atunci, media de vârstă a celor 13 jucători care au disputat acel 1-0 cu Milan arbitrat de Ion Crăciunescu era 23,8 ani. Acum, e cu aproape doi ani mai mică!

"Dacă i-ați observa la antrenament. Unii sunt încă la școală! Dar fotbalul lor e uluitor", spune oficialul batav, care nu a uitat că "Iniesta era și el un copil când juca alături de noi la Barcelona. Pe teren, nu contează vârsta. Ești suficient de deștept? Ești mai deștept decât adversarii? Asta e cheia!".

"E adeptul filosofiei lui Cruyff"

Cel ce dirijează acest grup de tineri nărăvași este Peter Bosz, 53 de ani, tehnicianul care nici nu jucase, nici nu antrenase vreodată la Ajax. Însă "știam că e omul nostru. Când trăia, Johan discuta constant cu el, Peter a fost mereu un adept al ideilor și filosofiei lui Cruyff. Și nu ne-a dezamăgit".

Nu a cucerit titlul în Olanda la primul sezon, locul 2, după Feyenoord. Totuși, poate cuceri primul trofeu european al "lăncierilor" în acest secol. După 22 de ani. 

"Cum ar fi fost să-l fi avut pe Johan Cruyff la Stockholm! Ar fi adorat această echipă, pentru că e construită și joacă exact așa cum a dorit el" Marc Overmars, director tehnic Ajax

"De fiecare dată când ne întâlnim cu alte cluburi importante, directorii lor cad de pe scaun când aud cât cheltuim. Dar, chiar și cu investiții atât de mici, avem performanțele unui Mercedes" Marc Overmars, director tehnic Ajax

"Sperăm să păstrăm această echipă neschimbată doi, trei ani. Eriksen a rămas patru ani la noi! Ar fi fantastic. Dar e natural să vrei să evoluezi, să joci într-o ligă mai puternică" Marc Overmars, director tehnic Ajax

104.100.000 €este cota lotului lui Ajax, cu 364,9 milioane mai mică decât cea a lui Man. United

22,1 ani este media de vârstă a primului "11" ce va fi folosit de Ajax în finala Europa League

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (1)
spinoza
spinoza  •  23 Mai 2017, 13:43

Hai Ajax! Olandezii vor fi candva campionii lumii la fotbal, datorita "spiritului Cruyff".

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close