SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ

Eliza Samara şi-a propus să ajungă în primele zece jucătoare ale lumii: “Ţinta este Top 10 mondial”

Eliza Samara pe malul Mării Negre arătând câte titluri naţionale a cucerit peste hotare // FOTO Ionuţ Coman
Eliza Samara pe malul Mării Negre arătând câte titluri naţionale a cucerit peste hotare // FOTO Ionuţ Coman

Articol de - Publicat sambata, 27 mai 2017 00:00

Constănţeanca Eliza Samara şi-a propus să ajungă în primele zece jucătoare ale lumii până la finalul acestui an.

Desemnată cea mai bună jucătoare de tenis de masă din România în ultimele şase sezoane, Eliza Samara a adunat 8 titluri de campioană în trei ţări de pe "bătrânul" continent, Italia, Turcia şi Franţa.

Ultimul, în urmă cu două săptămâni, cu Metz TT, unde a fost liderul echipei. De luni, constănţeanca în vârstă de 28 de ani va lupta la Campionatele Mondiale de la Dusseldorf (Germania).

- Eliza, primul sezon, primul titlu în Franţa.
- Am ales să merg la Metz, pentru că liga franceză este cea mai puternică din Europa. Doar Liga Campionilor o depăşeşte. Şi partea financiară a contat, pentru că se plăteşte bine. Presiunea de pe umerii mei a fost destul de mare, ţinând cont că am venit din postura de campioană europeană şi toată lumea se aştepta să câştig toate meciurile. În plus, când am semnat contractul, în echipă erau cinci jucătoare, însă una s-a accidentat, iar alta s-a retras. Drept urmare, am fost nevoită să joc în toate partidele, chiar şi cele mai uşoare, şi nu am mai avut timp să merg la turneele individuale.

- Aţi avut o concurenţă puternică?
- La jumătatea campionatului eram pe locul 2, dar a doua parte a sezonului a fost perfectă. Mi-am făcut treaba în disputele importante, iar echipa nu a pierdut niciun meci. Singurul punct în minus a fost accidentarea la genunchi, din cauza căreia a trebuit să mă operez şi am lipsit toată luna februarie.

- Încă un titlu peste hotare, după cele cucerite în Turcia.
- Au fost şase ani excelenţi la Fenerbahce. Am obţinut titlul în fiecare sezon, am câştigat Liga Campionilor, am jucat încă o finală în aceeaşi competiţie, plus două victorii în ETTU Cup. Campionatul turc nu se numără printre cele mai puternice, dar aveam un contract bun. Din păcate, în ultimul sezon am stat opt luni fără să-mi primesc salariul. În cele din urmă, ni s-au dat toţi banii, cu țârâita, dar nu mi s-a părut normal să treacă atât timp fără să se onoreze contractul.

- Prima ta experienţă peste hotare a fost însă în Italia.
- La doar 19 ani am plecat la ASTT SanDonatese, alături de Daniela Dodean. Încă din primul sezon, în 2009, am câştigat primul titlu din istoria clubului. Din păcate, a venit criza economică, au apărut problemele la salarii şi, după al doilea an, am mers în Turcia.

Pleacă în Polonia

- Ce va fi în sezonul următor?
- Schimb din nou campionatul. Am semnat pe doi ani cu Metz, dar în ianuarie am avut dreptul de a alege ce voi face la finalul sezonului. Am decis să plec în Polonia, la KTS Siarka ZOT Tarnobrzeg, echipă care a jucat finala Ligii Campionilor în acest an. Mă cunosc foarte bine cu viitoarele mele colege, sunt jucătoare experimentate, germanca Ying Han, locul 9 ITTF, poloneza Qian Li, locul 37 ITTF, şi Viktoria Pavlovich, locul 58 ITTF. Cu ultima am jucat timp de trei sezoane la Fenerbahce. Campionatul polonez nu este unul puternic, astfel că mă voi axa pe Liga Campionilor şi pe turneele mele individuale.

- Şi în plan financiar?
- Se plăteşte chiar mai bine decât în Franţa, infrastructura este excelentă, cu o sală superbă, mereu plină la meciuri. Sigur, echipa este dintr-un mic orăşel, dar nu voi sta acolo, ci doar voi merge la meciuri. Am fost adversare în Liga Campionilor şi am jucat de fiecare dată la Tarnobrzeg în perioada iernii. Îmi amintesc că se întuneca foarte devreme, în jur de ora 16.00, şi se lăsa liniştea peste oraş.

Planuri mari la Mondiale

- De luni, încep Campionatele Mondiale. Ce obiectiv ţi-ai stabilit?
- La simplu, nu mă mulţumesc doar să trec câteva tururi. Vreau să mă apropii de primele opt jucătoare din lume, chiar dacă va fi dificil, pentru că mă voi confrunta cu asiaticele. La fel şi la dublu, unde fac pereche cu Daniela Dodean, ne-am propus să prindem un sfert de finală. Tot în acest an sunt Campionatele Europene pe echipe, unde cred că a venit timpul să cucerim titlul. La ultimele ediţii, am luat de fiecare dată argintul şi trebuie să spargem ghinionul.

- Ce ţinte ai pe plan individual?
- Va fi o perioadă aglomerată şi nu cred că voi avea o vacanţă mai mare de zece zile. Sistemul de punctaj se schimbă, va fi la fel ca la tenis. Până acum, punctai în funcţie de locul ocupat de adversară în clasament. În noua situaţie, trebuie să joci cât mai multe turnee şi să ajungi în fazele superioare. Dacă nu, rişti să cobori mult în ierarhia mondială. Em am ajuns pe 31 ITTF din cauza operaţiei din ianuarie şi vreau să revin. Ţinta mea este să fiu în Top 10 mondial.

- Joci şi în Liga Asiatică.
- Până în decembrie, voi merge de şase ori în Singapore. Liga Asiatică este o competiţie mai degrabă demonstrativă, cu rol de a promova tenisul de masă. Au fost aleşi unii dintre cei mai buni jucători din lume, printre care primele două clasate în ierarhia mondială la feminin, chinezoaicele Ning Ding şi Shiwen Liu, dar şi două nume de legendă de la masculin, germanii Dimitrij Ovtcharov şi Timo Boll. Se joacă pe cronometru, iar meciul se opreşte după 21 de minute, indiferent cât este scorul. Nu-i o întrecere oficială, dar este o onoare să fii alături de cei mai buni din lume. În plus, şi recompensa financiară este generoasă.

"Sunt liniştită din punct de vedere financiar. Dacă nu-ţi chibzuieşti însă bine banii, rişti să pierzi tot ce ai muncit"
Eliza Samara

13este cel mai bun loc ocupat de Eliza Samara în ierarhia mondială, în septembrie 2014

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
mplttev
mplttev  •  02 Iunie 2017, 09:18

Și Ovidiu Ionescu a trecut mai departe și joacă acum cu numărul 1 mondial. Samara joacă cu ISHIKAWA numărul 6 mondial iar Dodean cu CHEN, numărul 5 mondial. Au rămas în competiție 2 românce și o nemțoaică, în rest numai asiatice.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close