FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

În Adunarea Generală FRF, în care au trecut lejer toate propunerile federale sensibile, președintele Burleanu a lansat un discurs agresiv la adresa criticilor săi: ”Talibanizare, troglodiți, trompete”

Articol de - Publicat duminica, 28 mai 2017 00:00

Mașina de vot federală calcă totul în picioare. Din acest punct de vedere, absolut nicio diferență între atmosfera de congres din vremea lui Mircea Sandu și cea cultivată de Răzvan Burleanu.

Iar Adunarea Generală FRF de ieri a măturat în cale după vrerea actualei administrații, care a reușit să treacă fluierând temele aruncate la înaintare de șefii de la Casa Fotbalului: principiul solidarității, care ar urma să ducă spre cluburile din ligile doi și trei un procent de 5% din drepturile TV ale L1, obligativitatea de a avea 2 ani din ultimii 5 petrecuți în fotbalul românesc pentru a candida la alegerile din 2018, modificarea structurii Comitetului Executiv.

Prunea: "Vom lua calea instanței"

Evident, războiul banilor a aprins imediat spiritele. Cluburile de Liga 1 au fost zdrobite de masa fotbalului mic: doar 10 voturi împotrivă și o abținere (FC Botoșani) s-au strâns la subiectul solidarității financiare. Din 205 mâini ridicate! Comitetul Executiv ar urma acum să înceapă tratative cu LPF pentru captarea procentelor visate, care, în cifre reale, ar însemna circa 1,3 milioane euro pentru L2 și L3.
"Nu vor fi negocieri. Subiectul va lua calea instanței, care va adopta o decizie. Avem un contract din care ne încasăm banii pentru echipele de liga întâi, acolo vor continua să se ducă sumele! Nu ne poate obliga nimeni să dăm vreun ban", a punctat Florin Prunea, membru în CEx și președinte la Poli Iași.

"E dreptul lor să meargă în instanță, dar șansele să câștige sunt inexistente. Majoritatea absolută a adoptat o decizie pe mai multe paliere, așa că acelea vor fi hotărârile care se vor pune în aplicare", a replicat Burleanu.

Ironii la adresa cluburilor din L1

Iar sub umbrela asigurată de fotbalul mic, de cel feminin și de futsal, șeful FRF n-a ezitat să folosească și un vocabular agresiv la adresa criticilor. Așa că din discursul lui n-a lipsit formula unui 3T brutal: talibanizare, troglodiți, trompete! Cu fraza specială pe care a apăsat în timpul discursului: "Nu trebuie să ne talibanizăm pe ideea că fotbalul e al celor care vin din fotbal". Plus o luare peste picior a celor care au fost împotriva solidarității financiare: "11 voturi contra! Felicitări! Aţi făcut o echipă!".

Lupta lui Burleanu cu miturile

Mit 1. "FRF a greșit, fiindcă Daum n-a mai antrenat nicio echipă naţională. Fals! După această logică, Angelo Niculescu n-ar fi putut califica naționala la Mondialul din '70 și nici Mircea Lucescu la Europeanul din '84. Pentru că nici ei nu mai pregătiseră înainte o reprezentativă"

Mit 2. "FRF a greșit, pentru că Daum n-a mai antrenat pe nimeni de doi ani. Fals! Antrenorul Germaniei, Joachim Low, nu antrenase nici el ca "principal" vreme de doi ani și a adus titlul mondial"

Mit 3. "Fotbalul moare acum în România. Fals! Este consecinţa unui deşert lăsat de nişte conducători cu profil de grup infracţional organizat, puşi pe căpătuială. Acum renasc cluburile. Nu putem muta munţii într-o zi"

2e numărul reprezentanților pe care L1 îi va avea în Comitetul Executiv: prima divizie pierde un loc, în timp ce AJF-urile și cluburile de juniori au mai obținut o poziție suplimentară

"În perspectiva unei eventuale candidaturi, situația lui Marica și Chivu e acoperită de paragraful celor doi ani din ultimii cinci de activitate. Nu cunosc situația lui Lupescu, dar noua prevedere de statut nu face referire și la activitatea în structurile UEFA"
Răzvan Burleanu, președinte FRF

"Nu credeam să mai trăiesc vremurile în care să aud un discurs de plenară"
Florin Prunea, membru CEx

"Am ridicat mereu cartonașul roșu pentru că s-au votat la pachet lucrurile de pe ordinea de zi. Salut, de exemplu, prezența încă unui loc pentru AJF în Comitetul Executiv, dar nu pot fi de acord cu finanțarea Centrelor de Excelență fără CIS, cu barierele pentru candidatură ori cu afilierea definitivă a unor cluburi, fără niciun fel de restricții"
Cristi Balaj, președinte AJF Maramureș

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
mircea1957
mircea1957  •  28 Mai 2017, 23:35

Sunt tare curios cum Burleanu va reusi sa impuna taxa de 5%? Sunt tare curios cum va putea sa intervina intr-un contraxt comercial in care nu este parte? Decizia CEx este din start nula si neavenita. O aberatie Burlaneasca. Adica, inca una! Mai mult, prevederea acesta este o vorba. Cum o aplica daca un club nu vrea? O prevedere legislativa trebuie intotdeauna dublata de o penalitate daca este incalcata. In cazul in care nu exista, devine numai o prevedere de imagine caci va fi incalcata tot timpul. In cazul in care va incerca sa dubleze prevederea cu o penalitate, va fi tras la raspundere penal de abuz. Asta-i motivul pentru care nu a dublat prevederea cu o penalitate. Este numai imagine si pregatirea urmatoarelor alegeri. Ma mir ca reprezentantii cluburilor ligilor inferioare, oameni maturi, nu si-au dat seama ca sunt dusi cu presul! Nu o sa vada niciodata firimiturile promise de Burleanu! Legal, nu este posibil!

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  28 Mai 2017, 20:29

Da domnule Burleanu aveti dreptate, cluburile din liga1 ar trebui sa contribuie la supravietuirea cluburilor din ligile inferioare nu cu 5% ci cu 10% oricum sumele in discutie fiind modice pentru liga1 dar importante pentru echipele beneficiare . Aceasta reglementare e benefica si pe viitor va avea efecte certe.

crimson.veritas
crimson.veritas  •  28 Mai 2017, 15:48

Nu mi se pare normal ... ca adunarile generale ale FRF sa decida vizavi de ... destinatia banilor din drepturile TV! Aici vorbim de drepturi comerciale ale cluburilor ... pot sa vina 'cei multi' si sa zica ... ca nu 5% ci 95% din drepturile TV se duca la echipe din ligi inferioare? Raspuns corect ... DA! Asta nu este o chestiune ... deci ... care ar trebui sa aparina ca decizie ... adunarii generale a FRF ... tine de bugetul cluburilor si de bucatatria interna a LPF! Burleanu este de inteles ... ca si mentorul sau ... el gandeste pur electoral (si asta este cel mai important pas ... pentru a-si asigura un al 2-lea mandat ... si Basescu dupa ce a fraieri cativa prosti sa-l voteze prima data ... al 2-lea mandat l-a fraudat cu ajutorul Camarilei pe care si-o instituise ... Coldea, Macovei, Kovesi) ... dar regulamentele care da dreptul FRF sa se joace cum vrea cu veniturile cluburilor profesioniste ... este dmdv ... in afara legii (Legea Societatilor Comercial ... 31/1990) ... si este doar o chestiune de timp ... pana cand cluburile vor avea castig de cauza la instantele de drept comun. Alternativa este si mult mai sumbra ... cluburile vor iesi de sub tutela FRF si isi vor infiinta o federatie privata, cu o liga privata ... asa cum exista proiecte in dtand-by in toate ligile importante din Europa ... si doar se asteapata ... ca Federatile ... sa sara calul ... asa cum a sarit Burleanu ... acum! Eu cred ca asta va fi viitorul ... e doar o chestinue de timp! ...:))

Vezi toate comentariile (11)
Comentează