INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  TURCIA

EXCLUSIV Reportaj GSP din Kayseri » Bani ca la Steaua, prime de vis! Șumudică lucrează în condiții de top: "Trăiesc un vis, asta simt!"

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 17 septembrie 2017 12:58

Kayserispor, echipa lui Marius Șumudică, are 12-13 milioane de euro pentru acest sezon, un buget comparabil cu al celui mai bogat club din România, şi plăteşte salarii şi bonusuri uriaşe.

Şumudică nu are, la Kayseri, vedete precum Eto'o, Nasri, Quaresma, Gomis, cum sunt la alte formații din Turcia. Însă şi clubul lui e foarte bogat, faţă de nivelul din campionatul românesc.

Pentru sezonul în curs are între 12 şi 13 milioane de euro, cam cât consumă FCSB, cel mai avut club din România. Kayseri e însă un fel de Chiajna ca statut în liga turcă, adică o echipă obişnuită cu a doua jumătate a clasamentului. Şi aflată departe de cei mai cheltuitori jucători din fotbalul turc.

Galatasaray a plătit 40 de milioane de euro doar pe achiziții în vara asta, bugetul total e peste suta de milioane. Şi a ieşit din Europa League încă din preliminarii, eliminată de suedezii de la Ostersund!

Prime între 7.000 și 10.000 de euro

Sumele uriaşe sunt cele care atrag numele mari în Turcia. La nivelul ei, Kayserispor şi l-a permis pe Asamoah Gyan, ex-Udinese, ex-Sunderland, fost golgeter al lui Olăroiu la Al Ain. Şi principalul marcator all-time al Ghanei. Şi pe Săpunaru, câştigător de Europa League cu Porto. Şi pe Ryan Mendes de la Toulouse, pe Kucer de la Şahtior.

Pe lângă salarii, de la 20.000 de euro pe lună în sus, turcii plătesc prime uriaşe. La Kayseri, fiecare victorie pe teren propriu e răsplătită cu 7.000 de euro de om. Un succes în deplasare valorează 10.000 de euro. Indiferent de adversar!

Explicaţia bonusurilor enorme? Liga vinde drepturile TV, plăteşte o tranşă către cluburi şi opreşte restul banilor pentru premieri pe parcursul campionatului. O victorie valorează 500.000 de euro, din care clubul achită mai departe prime pentru antrenor, staff şi jucători. Motiv pentru care fiecare meci e ca o bătălie. 7.000 de euro sunt bani chiar şi pentru starurile internaţionale care au ajuns în Turcia! Banii influențează stilul, jocul e mai dur decât în România.

"M-aţi omorât când am pierdut!"

Presa face parte din peisajul spectaculos din campionat. După 2-0 cu Antalyaspor, Şumudică vorbeşte în portugheză. Translatorul e un turc care a trăit şapte ani în Brazilia. E convenabil, pentru că în echipă e Boldrin, e Tiago Lopes, e Ryan Mendes. Cu toţii vorbitori de portugheză.

Chiar şi cu filtrul traducerii, antrenorul face glume pe care jurnaliştii le pricep şi zâmbesc sau râd de-a binelea, ca la un stand-up show. Şumi profită de moment ca să le amintească şi că l-au contestat de curând:

"Săpunaru a început ca rezervă jocul cu Antalya pentru că îi mai am pe Kana-Biyik şi pe Kucher, lotul a fost făcut pentru 3-5-2. Dar când am jucat aşa cu Galatasaray şi am pierdut cu 1-4 m-aţi omorât! Voi, ziariştii, m-aţi omorât! D-aia nu mai joc cu trei centrali, joc cu doi. Ziarele şi televiziunile sunt influente în Turcia. Bravo vouă!".

Cum face să nu-i supere

Datorită bugetului mare şi achiziţiilor, Şumi are un lot mai bun decât a avut la Astra. Din cauza lor, trebuie să jongleze cu numele importante din lot încât să nu supere prea tare pe nimeni.

Săpunaru nu poate să joace doar când se accidentează Kana-Biyik, Gyan va trebui să devină titular, om de bază la un moment dat, chiar dacă e concurent pe post cu Umut Bulut, căpitanul echipei.

Condițiile sunt foarte bune, clădirea în care se fac cantonamentele arată din afară ca un spital. Există câteva terenuri cu gazon excelent. Facilități cum în România doar FCSB poate să mai aibă în baza nouă din Berceni.

Pe lângă cantonamentul-spital se mai construiește un hotel de patru stele pentru jucători. Cluburile din Turcia nu doar aduc vedete, creează un întreg mediu, ca în fotbalul de top. Șefii de la Kayseri l-au adus pe Șumudică atrași de succesul pe care tehnicianul l-a obținut cu Astra și au ajuns acum să viseze că minunea de la Giurgiu poate fi repetată în centrul Anatoliei.

Marius simte că stresul ăsta e mai plăcut decât cel de care avea parte la Astra, unde salariile nu se plăteau cu lunile şi jucătorii lui se îmbrăcau în mijlocul iernii cu echipament de primăvară: "Trăiesc un vis, asta simt!". 

1.200.000 €a costat Fernando Boldrin, cumpărat de la FCSB. Brazilianul e cel mai scump transfer din istoria lui Kayserispor

Citește și: Șumudică e noul sultan al Turciei! Fanii îi pupă mâna, dar antrenorul e nemulțumit: "Dacă pierzi două meciuri, e grav"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (15)
ray51
ray51  •  18 Septembrie 2017, 09:05

Foarte bine Sumi. Fii un nebun frumos si fa-ti o bucurie: continua sa joci fotbal cu noua ta echipa si vei vedea ca rasplata adevarata, aceea provenita din munca cinstita, se va arata magulitor de indestulatoare. Succes! Gestioneaza elegant si lucid starile de euforie.

ares123
ares123  •  17 Septembrie 2017, 16:05
Postat de blatistu49 pe 17 Septembrie 2017, 14:22

pai pr ost i ca ca tine crezi ca eSTEAUA e gruparea infractionala albaneza FCSB Mogosoaia STEAUA e in Liga a4 a a fost luat sigla de lla interlopul albanez doar fraierii mai cred in Becalioti

O fi interlopul *** cum spui tu, dar in halul asta de *** cum te prezinti tu nu are cum sa fie.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

113057495799230
Dorin Dorin  •  17 Septembrie 2017, 16:03

bravo Sumi ! bine ca nu ai venit la fcsBerceni pentru ca dupa prima infrangere deja erai pe faras te facea albie el ciobandante ,mult succes acolo unde esti fratele meu alb !!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează