FOTBAL  »  Superliga  »  POLITICUL ÎN FOTBAL

EXCLUSIV » PSD se bagă iar în fotbal » Începe revoluția! Cum dinamitează fotbalul românesc numirea lui Gică Popescu în Guvern

Articol de , - Publicat vineri, 12 ianuarie 2018 09:00

Mihai Tudose a anunțat la Antena 3 că l-a cooptat pe Popescu în echipa lui, în calitate de consilier. Gică, dușmanul lui Burleanu, devine asociat al Guvernului cu 4 luni înaintea alegerilor, încă un mesaj după ce Dragnea s-a implicat la Ligă.

Gică Popescu a devenit consilierul prim-ministrului. Cu patru luni înainte de alegerile pentru președinția FRF, Mihai Tudose l-a luat în echipa lui pe fostul mare internațional, actual mare dușman al lui Răzvan Burleanu.

Ce efect va avea anunțul, ce influență va produce în alegerile din mai? Oficial, Popescu merge la Guvern ca să se ocupe de organizarea Campionatului European din 2020, un turneu final din care țara noastră va găzdui patru meciuri.

Tudose a dezvăluit mutarea la Antena 3: "În 2013, România s-a bătut cu pumnii în piept că organizează o grupă de la CE de fotbal. Am bătut palma cu UEFA, am fost foarte mândri în momentul ăla. Nu s-a făcut nimic. Ne trebuiau patru stadioane. Am găsit oameni extraordinari, care se pricepeau să facă o bancă, o autostradă. Domnul Ciolacu a zis să luăm pe cineva care a făcut fotbal. Pe cineva care știe unde e UEFA. Soluția am discutat-o în decembrie, a cerut să vadă dosarul, să știe în ce se bagă. A zis da. De azi am un consilier nou, îl cheamă Gică Popescu".

De ce îl urăște

Noul consilier al prim-ministrului s-a pronunțat des împotriva lui Burleanu, președintele Federației. S-a referit mai mereu extrem de dur, nu doar critic față de Răzvan și de prestația lui din fruntea instituției.

"E un om fals, lipsit de idei proprii!", "Nu-și asumă nimic, el își asumă doar primele și diurnele pe care le încasează" sunt două dintre remarcele recente despre conducerea de la "Casa Fotbalului".

O clădire în care Gică trebuia să fie șef, după toate estimările, dacă nu ar fi fost condamnat pe 4 martie 2014, exact cu o zi înaintea alegerilor. Cu Popescu trimis la închisoare, Burleanu a devenit președinte.

Pe cine vrea "Baciul"?

Gică nu va mai candida de data asta, însă cuvântul lui rămâne greu, fiindcă are puterea să-l susțină pe unul dintre rivalii șefului actual în scrutinul programat pe 17 mai. El crede că oricine ar fi mai bun decât Burleanu, dar nu a ales oficial nici un concurent: "Vreau să mă convingă cineva cu programul, nu doar să-mi spună cât de slab e președintele de acum, că vedem toți că e slab!".

Acesta e contextul în care Tudose anunță că Popescu intră în echipa lui. Prim-ministrul l-a implicat și pe Hagi în povestea pe care a spus-o la Antena 3: "Sunt convins că și Gică Hagi va da o mână de ajutor. Când i-am chemat la Guvern, în decembrie, erau timorați. Le-am spus că nu e cazul, de fapt, noi ar trebui să fim timorați în fața lor!".

Îl imită pe Dragnea?

Tudose l-a asociat pe Popescu cu Guvernul cu patru luni înaintea alegerilor pentru președinția FRF. E, practic, încă un gest al PSD cu relevanță înaintea unor alegeri din fotbal. Cu o zi înainte să se voteze șeful LPF, Liviu Dragnea s-a pronunțat într-un interviu din Gazetă.

N-a invitat cluburile explicit să-l voteze pe Iorgulescu, dar a făcut o diferență clară între cei doi candidați: "Sunt prieten vechi cu Gino. Mă deranjează că Drăgoi se folosește de numele meu! Spun clar: nu îl susțin pe Sorin Drăgoi! Am fost colegi de facultate, dar de atunci nu cred că l-am mai văzut de două, trei ori. Cu Gino am o relație veche, ceea ce nu înseamnă că-l voi ajuta să câștige alegerile!".

Influențați sau nu de precizările lui Dragnea, conducătorii cluburilor din prima ligă au votat a doua zi și au produs un scor fără emoții: 13-1 pentru Iorgulescu. Pe Drăgoi l-a votat doar clubul lui, Poli Timișoara.

Tudose s-a pronunțat și el pro-Gică Popescu, deci în favoarea dușmanului oficial al lui Burleanu. Cine va profita la alegerile de pe 17 mai?

FRF s-a enervat deja

Efectul angajării lui Popescu la Guvern s-a simțit deja la Federație. Instituția a reacționat pe Facebook, prin directorul de comunicare Răzvan Mitroi: "Bună dimineața! S-a trezit și premierul că România are de organizat un Euro la fotbal în 2020! Drept pentru care și-a luat un consilier care «să știe unde e UEFA», pe Gică Popescu. Doar că la partea organizatorică și la infrastructură stăm bine. Altele sunt restanțele pentru Euro 2020. Așa că-i propun domnului Tudose să-și ia un consilier care să știe unde e Sibiul, ca să nu greșească autostrada plănuită să plece din Pitești, și unul care să știe unde e Otopeniul, ca să ducă metroul până la aeroport. Astea sunt angajamentele mari ale Guvernului față de UEFA! Altfel, e mișto să apari acum, în plin scandal la Guvern, cu «Generația de Aur» la braț!". 

"Pentru interesați: cele patru stadioane ce trebuie modernizate pentru EURO 2020 sunt în grafic, șantierele încep în martie. Este ceva întârziat stadionul Dinamo, pentru că acolo statul român i-a dat stadionul în concesiune «particulerului» Badea și omul nu vrea EURO la el în curte"
Răzvan Mitroi, director de comunicare FRF

3 ani și o lună  de închisoare a primit Gică Popescu în martie 2014 pentru evaziune fiscală și spălare de bani. A fost eliberat pe 4 noiembrie 2015

 

E cu Balaj? Sau îl așteaptă pe Lupescu?

Popescu a fost unul dintre liderii "Generației de Aur", dar nu face parte din grupul pentru alegerile FRF construit din majoritatea componenților echipei naționale din 1994. El e mai degrabă un contestatar al lui Florin Prunea, candidatul probabil al grupării pe care o conduce doctorul Pompiliu Popescu. Gică e supărat că nici Prunea nu l-a susținut pe el în 2014. Și bănuiește că fostul portar ar fi contribuit la condamnarea lui furnizând anumite informații despre transferurile anchetate de procurori.

Popescu a părut mai apropiat de Cristi Balaj, fostul arbitru ar fi interesat chiar să preia programul pe care Gică îl avea gata redactat în 2014. Toată opoziția din fotbal încă mai speră că va candida Ionuț Lupescu. El e șeful Comisiei Tehnice de la UEFA și nu pare hotărât să revină în România. Dacă va fi convins, el ar beneficia și de sprijinul lui Popescu.

"Cu Ionuț vorbesc des. El ar fi o variantă bună pentru FRF, doar că nu știu dacă o să candideze, mă gândesc că ar fi anunțat deja dacă ar fi avut de gând", a afirmat Gică spre finalul anului trecut. Ca președinte al FRF, Lupescu ar putea să capete un post chiar mai important la UEFA. Mircea Sandu ajunsese până în Comitetul Executiv. 

Nu e manager, nu l-a pus Burleanu

Din exprimarea primului ministru Tudose, "consilier delegat pentru organizarea sportului și pentru legătura cu UEFA", s-a înțeles și că Popescu ar urma să fie inclusiv manager de proiect desemnat și din partea FRF. Adică o poziție în care ar fi fost agreat de Răzvan Burleanu. Gică are de gând să discute luni despre noul lui job, dar a dezmințit categoric versiunea pe care o înțeleseseră și persoane din fotbal, a unui fel de pact între el și șeful actual al Federației: "Nu Burleanu, ci prim-ministrul m-a numit!". 

Comitetul interministerial s-a reunit doar o dată

Din momentul în care candidatura României de a organiza meciuri de la Euro 2020 a fost aprobată, a fost desemnat un Comitet interministerial de coordonare pentru organizarea partidelor de la turneul final continental. Un Comitet care este condus de MTS prin ministrul Marius Dunca. Din respectivul for mai fac parte reprezentanţi ai diverselor alte instituţii, precum Ministerul Dezvoltării, MAI, MAE, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, FRF, Primăria Bucureşti, Prefectura Bucureşti şi altele. Acest Comitet s-a reunit însă o singură dată în 2017, în iulie! În rest, deşi urma ca astfel de întâlniri să aibă loc cel puţin trimestrial, din cauza remanierilor guvernamentale, acestea au tot fost anulate. 

Situaţia celor 4 arene de antrenament care vor fi reconstruite pentru Euro 2020

Arcul de Triumf
- S-a finalizat studiul de fezabilitate
- Arena va avea 8.000-8.200 de locuri
- Timp estimativ de execuţie din momentul începerii lucrărilor: 14-16 luni

Steaua
- S-a finalizat studiul de fezabilitate
- Arena va avea 30.000-31.000 de locuri şi a fost desemnată ca stadion de rezervă pentru disputarea partidelor de la Euro 2020 care vor fi găzduite de România, în cazul unor evenimente de forţă majoră care nu ar permite ca acestea să se dispute pe Arena Naţională
- Timp estimativ de execuţie din mometul începerii lucrărilor: 20-22 de luni

Rapid
- La începutul lui februarie are termen să finalizeze planul de fezabilitate
- Arena va avea 14.500-15.000 de locuri
- Timp estimativ de execuţie din momentul începerii lucrărilor: 16-18 luni

Dinamo
- Este încă în faza aprobărilor pentru intrarea noii locaţii (vechiul Velodrom Dinamo) în lista sinteză de investiţii pe 2018 a Ministerului Dezvoltării
- Arena va avea 18.000-20.000 de locuri
- Timp estimativ de execuţie din momentul începerii lucrărilor: 18-20 de luni

După finalizarea planului de fezabilitate, acesta urmează să fie avizat de Compania Naţională de Investiţii, de Ministerul Dezvoltării şi de Consiliul Interministerial de aprobare a investiţiilor publice. După obţinerea acestor 3 avize, urmează să se dea o Hotărâre de Guvern de finanţare a lucrărilor, după care se intră în faza licitaţiilor pentru executarea acestora.

"Nu intru în detalii, vă spun doar că Euro se va juca și la București. Nu mi se pare un lucru rău că Gică e consilierul primului ministru, e foarte bine că se implică"
Ionuț Lupescu, la DigiSport

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
romulus65
romulus65  •  13 Ianuarie 2018, 09:09
Postat de tihi pe 12 Ianuarie 2018, 18:29

Daca intra in politica Popescu,nu are ce cauta la federatia de fotbal.Dincolo de faptul ca a fost condamnat,face si pacatul afilierii la actuala conducere a PSD.Indiferent de functie,daca devine consilier in guvernul Tudose,accepta sa lucreze pentru realizarea programului PSD.Sa plece definitiv din sport si din fotbal !

Daca ar fi fost prim-ministru Ciolos si l-ar fi numit pe Gica Popescu consilier atunci te mai scandalizai?

699077510215282
Tudor Chirea  •  13 Ianuarie 2018, 08:03

*** *** ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

liviuemil
liviuemil  •  12 Ianuarie 2018, 20:13

Rusine Gica! Nu mi-am inchipuit ca poti fi in barca .... comunistilor. Niciodata !!!!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează