FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ VS. FCSB

Becali se bate la titlu cu patronul fantomă » GSP îi conturează portretul șefului de la CFR Cluj + totul despre omul său de încredere, "Copilul minune"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 martie 2018 00:01

Clujul a ieșit din insolvență și a devenit favorită la titltu, o evoluție pe fast-forward finanțată de un tip despre care nici Google n-are multe informații, Neluțu Varga, despre care Becali a aflat doar că e poreclit ”Tati de la Diesel”.

CFR s-a transformat în zece luni dintr-un club aflat în insolvență în contracandidatul FCSB la câștigarea campionatului. E peste echipa lui Becali în clasament și a concurat cu Gigi și pe piața transferurilor. I-a luat recent pe Ioniță, pe Costache și pe Țucudean. Plătește salarii imense față de nivelul obișnuit din campionatul românesc.

Curg banii

Balde, un atacant care nici nu mai prinde un loc de titular, încasează 30.000 de euro pe lună. Costache, un copil al cărui talent e deocamdată mai degrabă bănuit decât demonstrat, a primit 25.000 de euro la semnătură și 10.000 de euro lunar ca să fie atras de la Dinamo. Unde s-au achitat oricum 700.000 de euro pentru transfer.

Și se plătiseră dinainte 5 milioane de euro pentru ieșirea din insolvență, produsă în mai 2017. Cine a finanțat schimbarea clubului într-un timp atât de scurt?
Patronul din realitate, pe care-l știu toate persoanele din fotbal care au avut de-a face cu CFR, e Nelu Varga, un afacerist din Cluj. Proprietarul din acte, acționar majoritar, e Marian Băgăcean. El a anunțat oficial că a preluat acțiunile de la Paszkany și a insistat că toate planurile, de la depășirea insolvenței la încercarea de a câștiga titlul, îi aparțin. De ce a apărut Băgăcean?

"N-are renume bun!"

Pentru că Varga ține neapărat să rămână discret. Există și oameni din Cluj cu cariere în fotbal care nu l-au întâlnit pe patronul de la CFR, nici nu știu cum arată. O căutare pe Google nu răspunde clar la întrebarea "Cine e Nelu Varga?". Au existat articole puține despre el, majoritatea în presa locală. Becali a spus de curând, ca și cum ar fi avut o revelație: "Gata, am aflat cine e patron la CFR! E Neluțu Varga, mi-a zis MM că-l știe!".

Șeful liderului din Liga 1 ar avea afaceri în construcții, cea mai importantă sursă a veniturilor lui. Porecla "Tati de la Diesel", pe care a aflat-o și Becali, provine din trecut, de când Neluțu conducea clubul Diesel, unul dintre cele mai vechi din Cluj. Varga nu a confirmat niciodată că el deține echipa din Gruia.

Discreția lui ar ascunde lucruri necurate, crede Becali. "Am înțeles că nu vrea să iasă în față pentru că nu are un renume prea bun", a spus stelistul la ProX. gazetadecluj.ro a scris săptămâna trecută că Varga ar fi implicat într-un dosar de la Înalta Curte alături de Viorel Hrebenciuc, un dosar în care e vorba despre retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure și de un prejudiciu pe care procurorii l-au calculat la 300 de milioane de euro! 

Niciunul nu e oficial

Duelul pentru titlu Becali-Varga e purtat din umbră. Sigur, Gigi nu e discret ca Neluțu, nu e discret chiar deloc, însă nici el nu apare în acte ca acționar la FCSB. Proprietarul oficial al clubului e Vasile Geambazi, un machedon înrudit cu Becali. La CFR e șef, oficial, Marian Băgăcean, un partener de afaceri al lui Varga, proprietarul de fapt. 

Lui Bucșaru i-a mers bine

Aproape toți patronii de cluburi de după Revoluție au intrat în fotbal și pentru publicitate personală, nu numai din pasiunea pentru acest sport. Becali, Porumboiu, Iancu, Borcea au fost nelipsiți ani de zile din ziare și de la televiziuni. Ca Varga, preocupat să rămână în umbră, a mai fost Dumitru Bucșaru, șeful Unirii Urziceni. Bucșaru a câștigat titlul cu Unirea în 2009 cu un stil apropiat de al lui Varga, atent să nu se discute despre el, a refuzat orice apariție în media. 

Petrescu nu-i confirmă discreția

Lui Varga nu-i convine comportamentul lui Dan Petrescu, devenit scandalagiul campionatului în ultima vreme. Dan va vedea din tribună derby-ul cu FCSB din cauza reacțiilor pe care le-a avut în jocul cu Poli Iași, meci în care l-a înjurat pe arbitru, a fost eliminat, apoi și-a împins un jucător, pe Alexandru Păun. "Nu-i place că Petrescu atrage așa atenția asupra echipei, însă e mulțumit de calitățile de antrenor ale lui Dan, așa că deocamdată nu intervine", explică surse din Gruia.

Varga se comportă diferit de Becali și în relația cu angajații, el nu a impus numele achizițiilor și nu-i dictează lui Petrescu formula de start sau schimbările. Gigi e unicul scouter și are drept de veto în privința tacticii. 

Doi supraviețuitori: Mureșan și Zamfir

Noul patron, Nelu Varga, a modificat conducerea după ce a preluat clubul. L-a dat afară pe Miriuță, căruia i-a plătit pe loc toate salariile, pentru ca tehnicianul demis, deși calificase echipa în play-off, să nu fie tentat să critice hotărârea clubului. L-a schimbat pe Miriuță cu Dan Petrescu, nașul lui Bogdan Mara, pe care deja îl angajase din finalul sezonului trecut ca manager sportiv. A mai fost adus Marius Bilașco, tot în departamentul de scouting, ca și Mara. Petrescu, Bilașco și Mara au colaborat la Urziceni, Dan ca antrenor și ceilalți doi din postura de jucători. A rămas Iuliu Mureșan, a cărui influență este însă diminuată mult față de perioada în care Paszkany era patron. Și a revenit Răzvan Zamfir, un fost impresar aflat în staff și în era Paszkany. Zamfir a lucrat și de data asta în campania de transferuri. A fost plecat pentru scurtă vreme la Bari, unde a lucrat ca asistent al directorului sportiv, și s-a întors după ce clubul din Puglia și-a schimbat proprietarul. 

Mâna dreaptă e "Copilul minune" :))
marian copilu.jpg

Omul de încredere în club al patronului CFR-ului e un alt personaj misterios, un anume Marian Copilu, care în trecut s-a ocupat de echipa de fotbal FC Caransebeş

Nu doar Nelu Varga, omul care conduce clubul, e extrem de scump la vedere, ci şi omul lui de încredere din interiorul clubului. Iuliu Mureşan e preşedinte în acte şi a rezistat în continuare doar fiindcă Arpad Paszkany a insistat la Varga, cu care a derulat afaceri importante, ca fostul său colaborator şi prieten să rămână într-o funcţie importantă.

Totuşi, altcineva e cel care ia toate deciziile în club şi e practic prelungirea ordinelor şi strategiilor lui Nelu Varga. Numele lui: Marian Copilu. Ca şi patronul său, nici el nu apare în faţa camerelor, la declaraţii sau în alte apariţii publice, dar inclusiv Dan Petrescu vorbeşte zilnic cu el, iar Bogdan Mara şi Marius Bilaşco trebuie să-i ceară aprobare în orice demers pe care îl fac în privinţa unui transfer de jucător sau alte chestiuni importante care privesc echipa.

Site-ul actualdecluj.ro scria anul trecut, sub semnătura lui Cătălin Suciu, că Marian Copil, care e alintat "Copilul minune" de apropiaţi, are deja în spate, în ciuda unei vârste extrem de fragede, o carieră importantă în business şi administraţie. A fost manager la "Copisa Constructor Pirenaica", o compania din Spania, care a obţinut licitaţia pentru realizarea centurii oraşului Caransebeş. De acest oraş se leagă şi primele conexiuni ale lui cu fotbalul, ar fi susţinut financiar şi s-ar fi ocupat de FC Caransebeş când formaţia a activat în liga secundă, într-un sezon în care clubul a fost depunctat cu nu mai puţin de 88 de puncte!

Marian Copilu nu apare în organigrama CFR-ului la secţiunea "conducere" pe site-ul oficial, dar el face parte din Consiliul de Administraţie al clubului, unde continuă să fie activ şi Iuliu Mureşan. 

Cetăţean de Onoare la Caransebeş

Copilu ar fi primit chiar şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Caransebeș în 2012, iar 7-zile.com dezvăluie şi ce merite i-au fost atribuite pentru ca edilii să-i poată acorda statutul respectiv: "Copilu este reprezentantul tinerei generaţii de succes de antreprenori din România, în domeniul construcţiilor. În ultimii 4 ani, compania pe care o coordonează a derulat opt proiecte de succes, printre care şoseaua de centură a Caransebeşului şi prima fază a Parcului Eolian Iberdrola din judeţul Constanţa, cel mai mare proiect de acest gen din lume. Marian Copilu a ajutat financiar în ultimul sezon şi echipa locală de fotbal, a susţinut financiar acordarea de burse elevilor olimpici din municipiul Caransebeş, prin intermediul Clubului Rotary, şi a oferit ajutor financiar la finalizarea Catedralei Episcopale din municipiul de pe Timiş şi Sebeş". 

"MM mi-a zis că Neluțu Varga e băiat deștept, eu nu-l cunosc. O să vedeți că dacă nu ia campionatul și nu se califică în grupele Champions League, se va retrage! Omul va trage linie la final. Zic și eu așa, dar nu-l știu, nu știu ce caracter are"
Gigi Becali, la ProX

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (27)
its1134
its1134  •  14 Martie 2018, 20:14
Postat de its1134 pe 14 Martie 2018, 20:13

Dacă mă uit la poza de pe GSP, pare că e MM Stoica după dușurile de la pârnaie. Be he he. Nu m-am putut abține. :D

E trist când tre' să fac eu glume din astea, pentru că ceferiștii sunt prea puțini și prea puțini în cap. :(

its1134
its1134  •  14 Martie 2018, 20:13

Dacă mă uit la poza de pe GSP, pare că e MM Stoica după dușurile de la pârnaie. Be he he. Nu m-am putut abține. :D

rin08
rin08  •  14 Martie 2018, 14:06

*** ASTIA CE I INTERESEAZA CINE I PATRON LA CFR

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează