FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Cum era sabotat Mircea Lucescu de rivali în Divizia A: „Ienei era selecționer și dădea indicații adversarelor lui Dinamo! Nu inventez nimic” + ce a pățit în Bănie

Mircea Lucescu susține că Emeric Ienei (stânga) ar fi dat sfaturi rivalelor lui Dinamo din postura de selecționer al echipei naționale a României
Mircea Lucescu susține că Emeric Ienei (stânga) ar fi dat sfaturi rivalelor lui Dinamo din postura de selecționer al echipei naționale a României

Articol de , - Publicat joi, 14 mai 2020 01:20

Mircea Lucescu, 74 de ani, dezvăluie două episoade incredibile de la Oradea și din Bănie, când Steaua și Craiova au făcut totul posibil pentru a o sabota pe Dinamo.

- Domnule Lucescu, susţineţi că arbitrii greşeau împotriva lui Dinamo, credeţi că erau chestiuni premeditate? 
- Nu ştiu asta, dar ceea ce ştiu e că s-au comis nişte erori, întotdeauna în defavoarea noastră. Nu în favoarea noastră. Să mi se aducă un singur meci în care să mi se arate că am câştigat cu un arbitraj prietenos! Unul singur!

- Când Valentin apărea în tribună, credeţi că un arbitru se simţea ameninţat, fără să-i fi cerut nimic în mod direct? 
- Înţelegeţi-mă şi pe mine, relaţia mea cu Valentin din prezent nu-mi permite să mai vorbesc despre toate aceste lucruri. Au avut de suferit prea mult şi el, şi cei din familia lui ca să mai întorc şi eu nişte lucruri acum. Cert e că cineva a beneficiat de influenţa, de puterea, de absolut tot ce însemna el atunci. Plus că ei au spus-o, cei de la Steaua, că se simţeau protejaţi de Valentin! O astfel de echipă altfel e motivată, încărcată, atunci când se simte protejată. Bravo lor pentru ce au câştigat. Totuși, trebuie pus stop atunci când se ajunge să se acuze partea adversă!

"Valentin a fost un element pozitiv, repet, că alţii au beneficiat de influenţa lui la toatele nivelurile, asta e altă poveste. De fapt, unchi-său, Ilie, era cel care făcea, iar Ilie Ceauşescu era împins mereu de Vadim Tudor, care era permanent în spatele lui şi instiga"

- Tocmai, Tudorel Stoica susţine că rolul lui Valentin era să o protejeze pe Steaua de intervenţiile şi abuzurile pe care Dinamo le făcea cu şi asupra arbitrilor! 
- Voi mă provocaţi să spun anumite lucruri. Păi, ne-am dus să jucăm un meci la Oradea, iar portarul lor a ieşit la mijlocul terenului şi a intrat direct cu crampoanele în burta lui Cămătaru. La pauză, Ienei, care era selecţioner, a intrat în cabina Bihorului, ca să le dea indicaţii jucătorilor. Antrenorul naţionalei! Unde eu trimiteam 5-6 jucători de la Dinamo. La acel meci venise şi Valentin!

- Spera să vă pună piedică. Aţi câştigat acel meci? 
- Da, 2-0! Singura formație care a reuşit să ne bată a fost Craiova, dar şi atunci... S-au întâmplat nişte lucruri incredibile. Incredibile!

Mircea Lucescu: „Au urmărit să pierdem la masa verde cu Craiova”

- Ce anume? 
- Înaintea acelei partide din Bănie, Miliţia ne anunţase că urmau să fie nişte manifestări la hotelul unde urma să ne cazăm, la Jiul, ca să nu lase jucătorii să se odihnească. Şi am luat hotărârea să nu mai plecăm cu o zi înainte, ci să ajungem cu avionul în ziua partidei. Ne-am dus la aeroport, am urcat în avion, dar ni s-a zis că aeroportul din Craiova e închis. Că e ceaţă. La Bucureşti era soare, frumos. Atenţie, aeroportul din Craiova fiind aeroport militar! Cu noi era şi echipa de tineret, care urma să joace în deschidere. Apoi mi-am dat seama ce ar fi urmat să se întâmple, am fi pierdut meciul cu 0-3 dacă nu ajungeam în Craiova.

- Şi ce aţi făcut? 
- Am dat jos echipa imediat şi am ordonat să plecăm de urgenţă cu autocarul. Când am ajuns, soare, frumos la Craiova, iar aeroportul nu era închis. Am ajuns la stadion cu 45 de minute înainte de meci!

"Rivalitatea politică, din cauza fotbalului, ajunsese la un nivel de neconceput"

- V-au minţit, practic! 
- La astfel de situaţii se ajunsese! Am fost inspirat să-mi dau seama ce se petrece şi să decid să plecăm cu autocarul, altfel pierdeam cu 0-3. Bine, meciul l-am pierdut oricum, 1-0 pentru Craiova, în fața a 50.000 de spectatori, dar nici încălzirea nu am făcut-o aşa cum trebuie. Dinamo crescuse atât de mult încât era nevoie de astfel de lucruri. Eu nu inventez nimic, jucătorii acelor vremuri trăiesc, vorbiţi şi puteţi verifica dacă eu mint cu ceva! Dinamo la acea oră nu mai putea să fie bătută decât dacă se întâmpla ceva! În sfârşit...

"Craiova aia din '89 a bătut-o și pe Steaua după ce ne învinsese pe noi. Cârțu construise acolo o trupă nouă, foarte bună"

Mircea Lucescu: "Steaua - Dinamo din anii '80 era o confruntare între ministere. Rivalitatea înseamnă și lovituri sub centură"

Citește și alte știri despre Mircea Lucescu: 

RETRO GSP. Ziua în care toată România a plâns pentru Craiova. „Vinovat e Mircea Lucescu, el i-a îndopat pe jucători cu stimulente!”

Mircea Lucescu: „După coronavirus, vom merge toți la psihiatrie” + „Haideți să evităm cea mai mare rușine posibilă în fotbal”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (36)
kamouniyak
kamouniyak  •  28 Iulie 2020, 02:56
Postat de George Burcasimi pe 14 Mai 2020, 19:51

P.S. In acel an ( 1987) Poli Timioara a retrogradat ,pierzand unele meciuri voit ,caci erau santajati unii conducatori ai lui Poli ,ca vor fi arestati daca nu retrogradeaza .A avut si Lucescu o parte de vina la aceea retrogradare,iar acum face pe ingerasul. Ce tupeu are .Si stiu mai multe lucruri din fotbalul romanesc ,dar nu mai are sa dezgropam mortii ! ( desi era necesar dupa revolutie ) .

Aberezi. Nu a vorbit Lucescu cu nimeni sa retrogradeze Timisoara. Aveti o ura nefondata pe el din cauza asta

kamouniyak
kamouniyak  •  28 Iulie 2020, 02:55
Postat de iobag pe 14 Mai 2020, 13:25

Asta nu e cu toate tiglele pe casa. In 89 la Craiova vreo 50000 de oameni l-au fluierat si striga tot stadionul hotii, cam atat de furat era.

El a spus altceva, nu ca nu l-au fluierat. Ca doar nu vroiai sa-l pupe adversarii. Oamenii de atunci recunisc: ca sa-i bata au umblat cu minciuni ca e aeroportul inchis ca sa vina obositi cu autocarul. Daca nu ai nimic de comentat sau de recunoscut, mai bine te abtii. Adevarul nu e de contestat

kamouniyak
kamouniyak  •  28 Iulie 2020, 02:51
Postat de ciuke pe 14 Mai 2020, 13:38

Izabela, Klein, Rednic, Andone au venit la Dinamo. Corvinul nu a performat in cupele europene, dovada sta Gabor. In campionatul din Ucraina exista 2 echipe mari si late: Dynamo Kiev si Shakhtar Donetsk, echipe cu bugete de peste 30 mil euro si patronat influent. Performanta a venit ca un lucru firesc.

Tantalaule, Sahtior nu exista pana sa vina el. El a facut-o sa fie la nivel de Dynamo Kiev.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează