GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  GALA GSP 2022

VIDEO // EXLCUSIV Interviu cu „Fotbalistul Străin al Anului 2022” » Andrea Compagno: „În tinerețe, am jucat pe 300 de euro, n-aveam bani de mâncare”

Andrea Compagno este Fotbalistul Străin al Anului 2022
Andrea Compagno este Fotbalistul Străin al Anului 2022

Articol de - Publicat joi, 17 noiembrie 2022 09:00 / Actualizat joi, 17 noiembrie 2022 09:36

Andrea Compagno (26 de ani) este Fotbalistul Străin al Anului 2022. Atacantul de la FCSB are o poveste incredibilă. A jucat pe un salariu din care abia își putea cumpăra de mâncare, însă e convins că atitudinea l-a adus în punctul actual, la o echipă de cupe europene.

Câștigătorii Galei GSP 2022:

GALA GSP 2022. Andrea Compagno, Fotbalistul Străin al Anului: „Suporterii români îmi dau multă energie”

- Felicitări pentru premiu, Andrea! A fost un 2022 de vis pentru tine, iar acum ai fost ales drept cel mai bun jucător străin din Liga 1. Cum primești premiul? 
- Mersi mult! A fost un an incredibil! Când am venit aici, aveam misiunea de a promova în Liga 1 cu FCU Craiova, o echipă mare. Speranțele erau să promovăm imediat, ceea ce s-a întâmplat. Apoi lucrurile au mers tot mai bine. Și pentru echipă, și pentru mine. Sezonul acesta a început din nou excelent, m-am transferat la Steaua, ceva incredibil. Acest premiu nu este doar meritul meu, aparține în mod egal colegilor de la FCU și FCSB. 

- Ai fost foarte regretat la Craiova, acum ești foarte iubit la FCSB. Ai lipici la suporteri în general. 
- Da, da, da! Sunt incredibili fanii din România. M-au surprins într-un mod plăcut, atât la FCU, când am venit, cât și acum, la Steaua. Cu Rapid a fost incredibil, un spectacol minunat. Pot spune că asta am remarcat prima dată în fotbalul românesc. 90% dintre echipe au suporteri pasionați. Asta îmi dă multă energie. E ceva frumos. În general, am păstrat o relație bună cu fanii. O aveam și la FCU, o am și aici. Mereu când marchez, merg să mă bucur cu ei. Îmi place asta.

Andrea Compagno, Fotbalistul Străin al Anului 2022: „După momentele grele mereu vine ceva frumos”

- Știai ceva despre români? 
- Nu știam mare lucru. Iar chestiunea legată de fani a fost cel mai surprinzător lucru. Din primul moment mi-am luat energia de la ei. Și în Liga 2 a fost așa, deși inițial știm că s-a jucat fără suporteri, din cauza pandemiei. Însă apoi a fost fantastic! Când am promovat, jucam cu stadioane pline. Incredibil! Sunt genul acela de jucător căruia îi place presiunea, îi place pasiunea suporterilor. Îmi place să mă împingă de la spate. 

- Culmea, pentru tine lucrurile au luat-o în sus după o accidentare! Cum ai reușit? 
- Al doilea an de la Craiova a fost cu acea accidentare. În primul an am stat cam două luni, apoi am avut acea problemă la ligamentele colaterale, am stat iar cam 2-3 luni, a fost greu. Dar cam așa a fost viața mea. După fiecare perioadă grea, am reușit să găsesc energie în plus. Așa a fost și în acest caz. 

- Ai mai avut momente grele în cariera ta? 
- Da, sigur! Toți jucătorii au. Au fost multe perioade când nu-mi mergea bine, nivelul la care jucam nu era prea mare. Salariul era și el mic. Aveam dificultăți chiar în a cumpăra mâncare. Dar mereu am găsit motivația să continui, niciodată nu mi-a fost frică după o perioadă grea. Știu că după momente grele vine mereu ceva frumos.

- Mă surprinde ideea cu salariul, pe câți bani ai jucat? 
- 300-400 de euro pe lună. Și stăteam și cu iubita! A fost foarte greu. OK, eram tineri, copii, dar eram departe de casă. Nu a fost deloc ușor. Dar într-o perioadă grea, dacă ai încredere și muncești, vine și răsplata, soarele.

Mereu am fost comparat cu Luca Toni. Poate ca stil de joc. Și el a jucat la Palermo, acolo de unde vin și eu. Sunt mai multe asemănări, el însă a fost un atacant uriaș al echipei noastre.
Andrea Compagno

24 de goluria marcat italianul în Liga 1 în doar 44 de meciuri

Andrea Compagno, Fotbalistul Străin al Anului 2022: „O să-i mulțumesc toată viața lui Adrian Mititelu!”

- Păi, și cum îți luai motivația după așa ceva? 
- Pentru mine a fost la fel. Și când aveam 400 de euro, și acum pasiunea mea a fost la fel. Nu a schimbat nimic în mine. Întotdeauna am avut atitudine. Am trăit mereu cu visul că pot juca la cel mai înalt nivel. Acum așa este la Steaua. Și sunt aici datorită acestei atitudini pe care o am. Sunt convins de asta. 

- Apropo, cum ai ajuns la FCSB? 
- A fost o surpriză să văd oferta. Nici nu credeam că domnul Mititelu o să renunțe la mine. E foarte ambițios, vrea să ducă echipa la cel mai înalt nivel. Însă a fost o afacere bună pentru toată lumea. Să știi că domnul Mititelu a avut mare încredere în mine, deși am venit din San Marino, unde nivelul nu e foarte mare. Dar a avut mare încredere în mine. M-a văzut, am venit gratis și a luat 1,5 milioane de euro pe mine. Toată viața mea o să-i mulțumesc! 

- Ce ți-a zis la plecare? 
- A fost ciudat, totul s-a întâmplat foarte repede. Dar am înțeles că m-a vândut cu inima strânsă. Ăsta e fotbalul. Toată viața mea eu o să-i mulțumesc pentru asta, iar el cred că o să aibă un gând bun pentru mine.

Andrea Compagno, Fotbalistul Străin al Anului 2022: „Din primul moment am vrut să învăț limba română”

Andrea Compagno are încredere în colegii săi și e convins că FCSB poate câștiga din nou titlul. Nu pune la suflet dojenile lui Gigi Becali și îi sfătuiește pe cei mai tineri din echipă să nu mai stea cu ochii la TV dacă presiunea îi apasă.

- Andrea, te-ai adaptat foarte ușor aici, vorbești limba bine. Cum ai reușit? 
- Iubita m-a ajutat mult. Plus că eu, în Italia, am jucat departe de casa mea, așa că mă adaptez ușor. Nu zic că e la fel, dar sunt obișnuit să plec de acasă. Sigur, când schimbi țara se schimbă multe. Colegii sunt altfel, cultura e diferită. Fotbalul e și el diferit. Însă am fost foarte decis să fac acest pas, această schimbare, de asta mi-a mers bine. 

- Limba cum ai învățat-o așa repede? 
- Din primul moment am vrut asta. Mi-am zis că eu trebuie să mă adaptez aici, nu ceilalți să se obișnuiască cu mine. Nu voiam să mi se explice în italiană sau engleză. OK, la început m-am folosit puțin de engleză, dar am vrut să învăț repede limba română. Acum cred că am un nivel bun, dar vreau să o știu și mai bine. Sunt totuși fericit dacă îmi zici că vorbesc așa bine. Ha, ha, ha! 

- Cum ți se pare nivelul de aici? 
- Mi-a plăcut mereu. E un nivel foarte bun, atât tehnic, cât și fizic.

Îmi place mult Inter din Italia. Și MM Stoica ține cu ei. Am găsit mulți interiști aici, la FCSB. Îmi place asta. Când joacă Inter, suntem mulți care ne uităm la TV.
Andrea Compagno

Andrea Compagno, Fotbalistul Străin al Anului 2022: „Presiunea e bună”

- Spui că-ți place presiunea, ai jucat la un club cu un patron impulsiv, acum ești la altul. Ți-a fost teamă de reacțiile lui Gigi Becali? 
- Niciodată. Frică, niciodată! Presiune e, dar, sincer, cred că presiunea e bună pentru fotbaliști. Te împinge să dai totul. La fiecare antrenament, meci. OK, uneori poți greși, alteori faci lucrurile bine. Importantă e atitudinea. La asta se uită și patronii, și suporterii. Nu suntem roboți, și la cel mai înalt nivel se greșește, dar cred că dacă ai atitudine bună, nu ai nicio problemă nici cu suporterii, nici cu patronul.

- Ce se întâmplă cu FCSB? Aveți meciuri foarte bune, dar și altele extrem de slabe. De ce? 
- Trebuie să scăpăm de lucrul ăsta! Abia am găsit o continuitate de rezultate, am avut 4 victorii la rând, apoi cu U Cluj am fost foarte slabi, iar cu Rapid din nou foarte buni. Sincer, eu sunt la început. E abia a 3-a lună la mine. OK, încep să-mi dau seama, dar trebuie să aflu mai multe despre colegii mei, despre caracterul lor, atitudinea lor. E puțin ciudat. După meciul cu Rapid, cred că toți am înțeles că aia trebuie să fie atitudinea! La fiecare meci să intrăm cum am făcut-o cu Rapid. Sper că așa o să fie. Am vorbit între noi, e un drum pe care trebuie să mergem. 

- Să fie problema tinereții lotului? 
- Poate fi. Dar explicația ține până la un punct. Când ai jucători născuți în 1998 sau 1999, adică 23 sau 24 de ani, în fotbal nu prea mai ești tânăr. Avem calitate, doar continuitate ne mai trebuie. N-are nicio importanță că pe hârtie suntem foarte buni. Clasamentul de azi nu spune asta. Clasamentul zice că suntem pe la locul 6-7. Trebuie să ne ridicăm! Sper ca Rapidul să fie restartul pentru noi. Calitate avem, e clar! Doar constanță în atitudine ne mai trebuie. Altfel te poate bate oricine.

N-am avut prea mult timp liber până acum. E normal să fie un program ocupat, suntem la FCSB, am jucat pe mai multe fronturi. Sper să am timp să descopăr Bucureștiul. E genul de oraș în care poți face ce vrei. Parcuri, mall-uri, orice găsești.
Andrea Compagno

12 goluriîn 16 meciuri de Liga 1 a înscris Andrea Compagno în acest sezon pentru FCSB și FCU

Andrea Compagno, Fotbalistul Străin al Anului 2022: „Dacă știi că te deranjează ce se scrie, nu mai urmări!”

- Se compară FCSB în vreun fel cu cluburile mari din Italia? Și acolo patronii sunt impulsivi, apar des în presă, ce crezi? 
- Da, și în Italia e așa. Aici e puțin diferit prin felul în care se discută despre echipă. Sincer, eu nu mă uit pe internet sau la TV. Știu că se vorbește și se scrie mult despre Steaua, despre ceea ce a zis patronul nostru. În fiecare oră apar 2-3 știri despre clubul nostru. Poate că jucătorii tineri se uită prea mult la asta. Stau cu gândul prea mult la asta, nu la ceea ce au de făcut pe teren. În Italia, patronul se duce și vorbește direct cu echipa. Dar, până la urmă, e frumos ca patronul să aibă o pasiune așa mare. 

- Adică îi sfătuiești pe cei mai tineri să nu se mai uite atât la TV, să facă ce au de făcut... 
- Da, da! Toată lumea știe cum e patronul nostru. Dacă știi că te deranjează asta sau articolele apărute, mai bine nu te uita! Cred că e important ca toată lumea să se gândească doar la ce are de făcut pe teren și la ce-i zic antrenorii sau colegii. OK, e bine să asculți ce zice patronul, dar nu să te deranjeze. 

- Despre tine s-au spus lucruri frumoase. Cei mai tineri au fost sfătuiți să stea pe lângă tine. Cum ți s-a părut? 
- Am văzut ce a zis Nicolae Dică. Îi mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Nu știu ce gândesc cei tineri, încerc însă să ajut pe toată lumea. Încerc să fiu un exemplu. Sunt atent, e adevărat, la ce mănânc, cât dorm, ce fac în afara terenului. La asta s-a referit, probabil, domnul Dică. Îi mulțumesc!

Am crescut în Palermo, unde e soare și mare. Am văzut fotbal de mic, tata a fost și el fotbalist și am mers peste tot după el. Eu și mama ne-am tot mutat. Tata a jucat în Serie B, a fost ușor să mă îndrăgostesc de fotbal.
Andrea Compagno

Andrea Compagno, Fotbalistul Străin al Anului 2022: „Vreau din nou pe primul loc!”

- Se vorbește și în Italia despre cifrele tale! 
- Am auzit, mi-a zis un jurnalist din Italia despre asta. Sincer, am descoperit că am cifre foarte bune abia când el mi-a zis! Eu mă gândesc doar la ce am de făcut cu echipa. Visul meu e să câștig titlul, nu cifrele individuale. Dau totul, îmi face plăcere că sunt în acel top, că primesc acest premiu de la voi, dar visul cel mare e victoria cu echipa. 

- Crezi că e posibil să ajungă un jucător din campionatul din România în naționala Italiei? 
- Nu știu! E visul meu, dar nu trebuie să mă gândesc la asta. Dau tot, acum Italia nu e la Mondiale, are doar niște amicale, poate oficialii se gândesc la cei mai tineri decât mine, să construiască o nouă echipă. Nu mă pot gândi la Mondiale. Tot ce mi-a venit în carieră a fost o surpriză, nu mă așteptam la nimic. Dar a venit ca o consecință a muncii mele. 

- Acesta ar fi visul suprem? 
- Sigur! E un vis totuși prea mare. Nu mă gândesc așa departe. 

- Sunteți un grup acum la FCSB?
- Mai uniți, da! Cred că lipsește încă ceva, dar ușor-ușor ne unim. E normal, când schimbi mulți jucători, nu găsești imediat totul perfect. Dar se schimbă treaba asta. E o familie unită. Iar acest meci cu Rapid ne-a unit și mai mult. E foarte important acest aspect, aș spune chiar fundamental. Sper să păstrăm atitudinea. Mă simt bine la FCSB, îmi doresc trofee, muncesc la asta. E visul meu, Steaua nu a câștigat de mulți ani titlul, sper să reușim asta. Vreau să o ducem pe FCSB din nou pe locul 1 în România!

Îi calc pe urme lui Piovaccari ca număr de goluri, însă Federico a ajuns în Champions League. E devreme să vorbesc acum de asta, deocamdată noi ne luptăm la play-off și trebuie să ne luptăm și pentru titlu
Andrea Compagno

Mai multe știri despre Gala GSP 2022:

Antrenorul Anului 2022 » Reacția lui Dan Petrescu, după ce a aflat că l-a egalat pe Mircea Lucescu: „Pff... Mi s-a făcut pielea de găină!”

Belodedici, legendă GSP, dezvăluie cum se menține într-o formă de excepție: „Am mâncat mult, mult pește”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (17)
1cesare
1cesare  •  18 Noiembrie 2022, 10:17

... "In bocca al lupo", Andrea!

sictir
sictir  •  17 Noiembrie 2022, 18:16
Postat de tivireli pe 17 Noiembrie 2022, 17:20

Cel tarziu in iunie 23, va primi o sansa pt squadra azzura. Veti vedea. Luca Toni nu era peste el nici tehnic nici ca daruire si juca in nationala.

:))))))))) ba, esti real?

tivireli
tivireli  •  17 Noiembrie 2022, 17:23
Postat de danielo pe 17 Noiembrie 2022, 10:56

Sa-i spuna cineva italianului pentru ce echipa evolueaza…se pare ca a fost indus in eroare de interistul MM.

Se pare ca tie trebuie sa-ti spuna cineva

Vezi toate comentariile (17)
Comentează