Ați bea lapte de gândaci? O companie sud-africană vinde deja un astfel de produs

Articol de GSP miercuri, 30 mai 07:13

De la migdale la soia, cânepă sau alune, laptele nu mai este produs doar de la vaci, capre sau oi. Totuşi, laptele de vacă rămâne de departe una dintre cele mai mari afaceri din întreaga lume. Pe măsură ce populația globală crește și sustenabilitatea este din ce în ce mai pusă la îndoială, oamenii de ştiinţă caută în altă parte sursele alimentare tradiționale. Producerea cantității de lapte suficientă este extrem de costisitoare și necesită foarte multe terenuri cultivate cu nutreț pentru animale.



Acesta este motivul pentru care oamenii s-au gândit să ia lapte de la... gândaci, pentru că este ieftin și nu ocupă mult spațiu. Gourmet Grubb, o companie din Africa de Sud vinde deja un lapte special făcut din... gândaci, numit entolapte, despre care spune că este un superaliment. Compania spune acest produs că este un aliment sustenabil, hrănitor, delicios, care nu conține lactoză, fiind o bună alternativă a viitorului.

Acest entolapte a intrat pe piață în urmă cu doi ani fiind poreclit laptele gândacilor, care era obținut din gândacii vivipari Diploptera punctata. Această specie neobișnuită de gândaci nu depune ouă ci își nasc puii. Laptele acestora este un clistal de proteine, grăsimi și zaharuri care au o importanță deosebită în dezvoltarea puilor. Un studiu efectuat în 2016 a descoperit că acest lapte are o valoare energetică de trei ori mai mare decât laptele de vacă.

Oamenii de ştiinţă din India, care au efectuat studiul, spun că acest fel de lapte nu se va putea găsi prea curând în magazine, pentru că numele e respingător şi nu este clar dacă este sigur pentru consumul uman.