SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL MEXICULUI

Careu de titluri » Lewis Hamilton a devenit primul pilot britanic cu 4 titluri mondiale!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 29 octombrie 2017 23:15

Lewis Hamilton și-a asigurat primul loc în acest sezon, a patra sa victorie generală, după o cursă care a pornit cu o ciocnire.

Trei mașini țâșnesc odată auzit semnalul de start și primele secunde aduc necazuri pentru Vettel și Hamilton. Cei doi s-au ciocnit, britanicul imediat a strigat prin radio că are pană, germanul trebuie să intre la boxe cu aripa deranjată, în timp ce Verstappen se strecoară în față! Intrigă izbucnită ca un evantai încă de la început, oare ce mai urma? "M-a lovit intenționat?", e curios Hamilton, dar provocarea cea mai mare rămânea tot pentru Vettel. El avea nevoie să încheie cursa pe unul dintre primele două locuri pentru a-l împiedica pe britanic să pună mâna pe un nou titlu mondial încă de azi. Indiferent de locul pe care avea să-l ocupe. 

Lewis Hamilton și-a asigurat primul loc în acest sezon, a patra sa victorie generală, după o cursă care a pornit cu o ciocnire.

Trei mașini țâșnesc odată auzit semnalul de start și primele secunde aduc necazuri pentru Vettel și Hamilton. Cei doi s-au ciocnit, britanicul imediat a strigat prin radio că are pană, germanul trebuie să intre la boxe cu aripa deranjată, în timp ce Verstappen se strecoară în față! Intrigă izbucnită ca un evantai încă de la început, oare ce mai urma? "M-a lovit intenționat?", e curios Hamilton, dar provocarea cea mai mare rămânea tot pentru Vettel. El avea nevoie să încheie cursa pe unul dintre primele două locuri pentru a-l împiedica pe britanic să pună mâna pe un nou titlu mondial încă de azi. Indiferent de locul pe care avea să-l ocupe. 

Max zboară, ceilalți avansează

La turul al 10-lea, cei doi se zbăteau spre coada cursei, Vettel pe 16, Hamilton pe 19. Între timp, Ricciardo și Hulkenberg, copie la indigo după Austin, își încheiaseră deja evoluția în câte un puseu de frustrare. Li s-a alăturat și Hartley, care s-a extras cu bine din mașina cuprinsă de flăcări. Iar Vettel mai are un clinci cu Massa, se plânge că a fost scos în afară, dar i se replică scurt să rămână concentrat. "Sunt concentrat", replică el, la fel de țâfnos. Curând vine și un anunț din partea stewarzilor: nu vor investiga incidentul de la primul viraj dintre cei trei. 

Tururile trec, germanul avansează loc după loc, temeinic, organizat, ajunge pe 7, apoi pe 6, iar Hamilton, încă în spate, visează la un loc în puncte. Chestiune de orgoliu: nu vrea titlul cu numărul 4 cu 0 în dreptul său în Mexic. În frunte, Verstappen savurează cursa cu un entuziasm aproape copilăros. I se transmite să încetinească. "Îmi pare rău", răspunde chicotind. Apasă aproape insesizabil frâna și continuă să conducă autoritar. 

"Mamma mia, cam mult"

Duelul la distanță pentru titlu, respectiv pentru amânarea cuceririi lui curge și el frenetic. E o densitate mare a cursei, britanicul urcă în puncte, Vettel urcă la rândul lui, își fixează ochii spre podium, e pe 4, dar la 24 de secunde în urma coechipierului Raikkonen. "Ah, mamma mia, e un pic cam mult", exclamă.

Mai sunt câteva tururi, Hamilton și Alonso au o mică bătălie a orgoliilor pentru locul 9, câștigă britanicul. "Credeți că a ieșit de pe pistă la depășire"", își întreabă ibericul echipa. "A fost o cursă bună și corectă", vine răspunsul, corect și el. Fără camere pe el, Verstappen câștigă cursa, a treia victorie din cariera puștiului olandez. Vettel încheie pe 4. Iar Lewis Hamilton, cu un loc 9 care arată ciudat în linia sa de clasament din 2017, își adjudecă un nou titlu mondial! Al patrulea. Felicitările curg, britanicul se cocoață pe mașină, agitând steagul național. Nu a fost cea mai plăcută cursă pentru el, dar rezultatul final e cel mai dulce. În fața microfonului ținut de David Coulthard, cu părul zburlit ascuns repede sub șapcă, vocea lui Lewis se frânge un pic. E vremea mulțumirilor. Și a bucuriei nestăvilite.

"Am încercat cât am putut de mult să revin să revin în cursă. Mulțumesc familiei mele, echipei, fanilor pentru sprijin. În inima mea nu am cedat niciodată"
Lewis Hamilton

"N-a fost cursa pe care ți-ai dorit-o, dar cui îi pasă?"
Toto Wolff

"Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc. De patru ori mulțumesc"
Niki Lauda

4 titluri are acum Hamilton, egalându-l pe Sebastian Vettel, dar în urma lui Michael Schumacher, 7, și a lui Juan Manuel Fangio, 5

"Când eram copil, visam mereu să fiu în Formula 1. Niciodată n-am pierdut acel vis, chiar și când oamenii mi-au zis că e imposibil. Acum am al patrulea titlu de campion mondial și sunt dovada faptului că, dacă îți urmezi visurile, se pot împlini.

Le sunt recunoscător tuturor celor 1,500 de oameni din echipa mea, care au visul de a face cea mai bună mașină de F1 și muncesc neobosiți să transforme acest vis în realitate. Nu aș putea fi aici fără fanii mei. M-ați susținut în momentele grele și ați împărțit cu mine momente fericite ca acesta. Sincer, vă mulțumesc. Creștem împreună și abia aștept să văd ce ne aduce viitorul", a scris Hamilton pe Facebook. 

 

As a kid, I always dreamt of being in Formula 1. I never lost sight of that dream, even when people said it would be...

Posted by Lewis Hamilton on Sunday, 29 October 2017

Clasamente

Clasament cursă

  1. Verstappen 1:36:26.552s
    2. Bottas +19.678s
    3. Räikkönen +54.007s
    4. Vettel +70.078s;
    5. Ocon +1 tur;
    6. Stroll +1 tur;
    7. Perez +1 tur;
    8. Magnussen +1 tur;
    9. Hamilton +1 tur;
    10. Alonso +1 tur;
    11. Massa +1 tur;
    12. Vandoorne +1 tur;
    13. Gasly +1 tur;
    14. Wehrlein +2 tururi;
    15. Grosjean +2 tururi;
    Abandonuri: Hulkenberg, Ricciardo, Hartley, Ericsson, Sainz

PILOȚI

1. Hamilton 333
2. Vettel 277 
3. Bottas 262
4. Ricciardo 192
5. Räikkönen 178
6. Verstappen 148
7. Perez 92 
8. Ocon 83 
9. Sainz 54
10. Stroll 40 

ECHIPE

1. Mercedes 595p
2. Ferrari 455p
3. Red Bull 340p
4. Force India 175p
5. Williams 76p
6. Toro Rosso 53p
7. Renault 48p
8. Haas 47p
9. McLaren 24p
10. Sauber 5p

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
1325245327494140
Cristi Cri  •  30 Octombrie 2017, 00:27

Blondul Hamilton, englez pursange. Englejii astia sunt niste gentelmani.

1638805399689278
Viorel Vîrlănuță  •  30 Octombrie 2017, 00:10

Doar tu ai văzut cele două infracțiuni la Vettel ! probabil te-ai uitat pe alt program ! Degeaba îl feliciți pe Hamilton, dacă privești F1 imparțial, atunci trebuie să accepți că Hamilton a făcut 50 de puncte în plus pe ghinionul lui Vettel, nu pe meritul lui de mare pilot F1 !!! După cele două curse care au mai rămas de disputat dacă Hamilton se distanțează și mai mult, atunci jos pălăria, îl felicit și eu dar dacă mai rămân doar vreo 40 de puncte, atunci cred că a câștigat un titlu norocos !!!

1638805399689278
Viorel Vîrlănuță  •  30 Octombrie 2017, 00:01

Îmi pare nespus de rău de Vettel ! anul ăsta a pierdut 25 de puncte pe propria greșeală când și-a băgat coada dracul de Verstappen, apoi încă vreo 25 de puncte din cauza proastei gestiuni de la Ferrari care n-au reușit să descopere și să remedieze o problemă mecanică și uite așa cu încă 14 puncte în minus pentru Hamilton dacă Vettel nu avea ghinion în cele două curse în care a abandonat, iar Hamilton era cel mult la egalitate cu Vettel în ultimele două curse rămase ! Nu cred că Hamilton este un pilot mai bun ca Vettel , doar mașina superioară din toate punctele de vedere față de Ferrari și strategia realistă a echipei Mercedes a făcut diferența ! La anul cred că ambii piloți vor fi net depășiți de noul copil teribil al F1 Max Verstappen și dacă Red Bull îi va oferi o mașină fiabilă chiar mai slabă motoristic , față de Mercedes și Ferrari, acesta îi va umili și cred că va câștiga titlul, este prea bun față de toți piloții actuali, poate doar Fernando Alonso să fie la același nivel, dar dacă nu i se oferă o mașină mai bună, nu se poate lupta cu primele 3 echipe din F1 !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează