SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL EMIRATULUI ABU DHABI

Duo Mercedes » Bottas a câștigat Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 26 noiembrie 2017 20:56

Valtteri Bottas s-a impus duminică într-o cursă controlată cap-coadă, Lewis Hamilton, campionul mondial, l-a urmat.

Sezonul 2017 își aflase campionul mondial după cursa din Mexic, Hamilton asigurându-și acolo al patrulea titlu al carierei. Duminică însă, la ultimul Mare Premiu al acestei ediții, sub cerul colorat dramatic, în portocaliu aprins, apoi albastru-cerneală, de la Abu Dhabi, intriga a lipsit.

Chiar și în spațiul limitat al celor 55 de tururi. Toți cei de sus voiau să încheie într-o notă înaltă. Hamilton și Vettel vizau victoria pentru a țin caldă rivalitatea lor pe durata celor 3 luni și ceva de pauză, însă nu erau singurii mânați de ambiții. Și coechipierul britanicului, Bottas, a dorit să șteargă impresia tulbure a jumătății secunde de sezon.

Plecat din pole position pentru a patra oară în carieră, finlandezul a evitat surpriza neplăcută experimentată în Brazilia, când a fost întrecut la prima turnantă de Vettel. De data aceasta, a rămas ferm pe poziție de la începutul și până la finalul cursei. Avea 2,5 secunde în față când a făcut singura sa oprire la boxe, iar Hamilton, oricât s-a străduit, nu a avut destulă vigoare pentru a-l întrece. A rămas în apropierea lui, la 1,5 secunde, dar atât.

"E o victorie foarte importantă pentru mine", a spus Bottas. "Destul de dificil startul în partea a doua a sezonului, dar am lucrat din greu la toate capitolele și am îmbunătățit. Nu puteam fi mai fericit decât să închei astfel sezonul. Am controlat cursa, asta mi-a dat o senzație plăcută".

Ferrari în linia de doua

Bottas ar fi putut încheia acest sezon pe locul secund la general, dar asta presupunea un soi de dezastru din partea lui Vettel, să treacă linia de sosire de la locul 9 în jos. Germanul avertizase după calificări că Mercedes sunt greu de bătut și a avut dreptate.

Poate că victoria sa de la Sao Paulo aprinsese puțin imaginația fanilor, mai ales că venea după două luni de erori și ghinioane, probleme tehnice și greșeli de pilot.

Felul în care s-au dirijat însă duminică pe circuit mașinile Mercedes sugerează că ar fi fost în puterea lor să anihileze orice act de curaj al lui Vettel. Monoposturile roșii au venit pe locurile 3 și 4, Raikkonen având aproape 20 de secunde peste german.

Verstappen a trecut al 5-lea linia de sosire, Ricciardo a fost nevoit din nou să abandoneze, adunând și mai multă frustrare în aceste ultime curse, Hulkenberg a revenit spectaculos și a prins locul 10 la general, cu același punctaj ca retrasul Massa, iar anul 2017 pe circuitele lumii și-a băut ultimele sticle de șampanie.

Pe 26 martie 2018, în Australia, va începe o nouă rundă. Oare ce se pregătește? Rămâne de văzut. 

"Valtteri a făcut o treabă grozavă ținându-mă la distanță. Am dat totul, însă era prea târziu să trec în față. Felicitări lui Valtteri, de asemenea lui Lewis pentru acest sezon. A meritat titlul. Urăsc s-o spun, dar a fost mai bun" Sebastian Vettel

9 curse a câștigat în acest sezon Lewis Hamilto dintr-un total de 62 de victorii ale carierei

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează