SPORTURI  »  FORMULA 1  »  FORMULA 1

O colecție amețitoare » Luminița Paul scrie despre o tranzacție uluitoare, ignorată de fluxurile de știri

Ayrton Senna, foto: Guliver/gettyimages
Ayrton Senna, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat luni, 14 mai 2018 16:00

Fostul longeviv boss al Formulei 1, Bernie Ecclestone, și-a adăugat vinerea trecută încă o bijuterie în prețioasa sa colecție de monoposturi.

De data aceasta, e vorba despre McLaren-ul cu care Ayrton Senna a câștigat în 1993 Marele Premiu al Principatului Monaco, al șaselea său triumf pe pretențiosul circuit stradal, după cum dezvăluie Autosport. Prețul plătit?

Unul dintre cele mai ridicate pentru o mașină de F1: 4.197.500 de euro.

Modelul Chassis MP4/8-6, care a fost completat cu motorul Ford HB și cu cutia de viteze adecvată, a fost scos la licitație la Bonhams, cu un preț de pornire de 3,65 milioane de euro. Iar Ecclestone a fost cel care a mărit suma până când nu a mai avut concurență.

Totuși, pentru o mașină modernă, cel mai mult pare să se fi plătit anul trecut, în noiembrie, la o licitație de artă contemporană RM Sotheby din New York. E vorba despre un Ferrari din 2001 al lui Michael Schumacher, pentru care s-au pus pe masă 7,5 milioane de dolari.

Ecclestone are o colecție impresionată de monoposturi istorice. A păstrat multe Brabham-uri proprii, cărora le-a adăugat alte mașini achiziționate la licitații. În ce privește bolizii McLaren conduși de Senna, majoritatea se află încă în baza echipei din Woking.

Cel cumpărat vineri de ex-boss-ul F1 face parte dintr-un lot vândut de McLaren în urmă cu 10 ani. Acum, mașina a fost scoasă la licitație de cel care o avea în proprietate de un deceniu, Aaron Hsu, de asemenea colecționar și fost pilot fără mari performanțe.

Cu acest monopost, în afară de victoria din Monaco, Senna a obținut locul 4 la Magny-Cours, Hockenheim și Spa și locul 5 la Silverstone.

O altă mașină a legendarului pilot brazilian a fost inclusă în aceeași licitație, Toleman-Hart TG184, din 1984, cu care a ocupat locul 2 în Monaco. Aceasta a fost cumpărată cu 1,61 milioane de euro. E clar, unele garaje-muzeu sunt mai bogate de câteva zile încoace.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează