Cea mai veche sticlă cu un mesaj care a fost aruncat mare, găsită în Australia

Articol de GSP vineri, 09 martie 08:51

Cea mai veche sticlă care conţinea un mesaj care a fost aruncată în apă, în urmă cu 132 de ani, a fost acum găsită în Australia. Sticla era pe jumătate îngropată în nisipul plajei, aproape de insula Wedge Island, la 160 km nord de Perth, potrivit unui comunicat transmis de un muzeu din Australia.



Sticla a fost găsită în luna ianuarie, de o australiancă pe nume Tonya Illman, care se plimba pe plajă, alături de un grup de şase oameni. Kym Illman, soţul lui Tonya, a declarat că şi-a dat seama că în sticlă se află nişte hârtie, dar n-au avut nici cea mai vagă idee ce este până când nu au dus-o acasă şi au uscat-o în cuptor.

"Am desfăcut hârtia şi am văzut că scrie ceva pe ea, cu toate că în acel moment nu puteam vedea încă cerneala şi scrisul de mână, dar se zărea o tipăritură care spunea ca cel ce găseşte mesajul să contacteze Consulatul German", a spus Kym Illman.

Ea a făcut cercetări timp de şase săptămâni, până în Germania, şi a descoperit că sticla a fost aruncată în mare pe 12 iunie 1886 în Oceanul Indian, dintr-o barcă germană, Paula, în cadrul unui experiment ştiinţific care viza înţelegerea regimurilor anumitor curente şi pentru îmbunătăţirea rutelor maritime.

Specialiştii au confirmat ulterior că este vorba despre un mesaj autentic expediat de pe o navă germană. "Este incredibil, dar la o căutare prin arhivele nemţeşti s-a descoperit jurnalul meteorologic al vasului Paula, unde exista o însemnare datată chiar 12 iunie 1886, făcută de căpitan, în care se vorbea despre o sticlă aruncată peste bord. Data şi coordonatele corespund întocmai celor marcate pe mesajul găsit în Australia", a spus un specialist care a analizat mesajul din sticlă.

 Cea mai veche sticlă cu un mesaj care a fost aruncat mare, găsită în Australia