GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  CORNEL DINU LA 70 DE ANI

3 momente PRO și 3 CONTRA din cariera de antrenor a lui Dinu » Prosopul din Giulești și celebrul 4-5 cu Foresta

Celebrul gest de pe Giulești, când Dinamo s-a impus cu 4-1, iar Dinu îi arunca prosopul lui George Copos
Celebrul gest de pe Giulești, când Dinamo s-a impus cu 4-1, iar Dinu îi arunca prosopul lui George Copos

Articol de - Publicat joi, 02 august 2018 09:37

Cariera de antrenor a lui Cornel Dinu a început și s-a sfârșit la Dinamo, unde a reușit și singurele performanțe: eventul din 2000 și Cupa în 2001

Departe de strălucirea și simbolurile anilor petrecuți în teren, cariera de antrenor a fostului căpitan dinamovist a fost încărcată de momente mai puțin fericite și echipe schimbate destul de des.

Însă, la fel ca înainte de retragere, Mister a petrecut cea mai mare parte a anilor de pe bancă la timona "câinilor". Cu care a câștigat și trei trofee. Iată 3 momente memorabile și trei de uitat pentru Dinu, în cercul început și încheiat în "Groapă".

AȘA DA

1. Stop în mare stil
În 1999-2000, Dinamo venea după 8 ani în care titlul fusese departe. Câștigat de 6 ori de Steaua și apoi de Rapid, campionatul a revenit în Ștefan cel Mare. "Câinii" lui Dinu au câștigat detașat campionatul, iar desprinderea a venit chiar după un duel cu rivala din Ghencea. Pe 22 aprilie 2000, Dinamo revenea de la 0-1 cu Ciocoiu et Comp. și învingea cu 3-2, într-un meci făcut celebru de o gafă imensă a portarului stelist Tibi Lung, care a scăpat în poartă o centrare a micuțului Florentin Petre. Cu 4 etape înainte de final, Dinamo avea 13 puncte avans. Și n-a scăpat trofeul suprem în România.

2. Prosopul din Giulești
În sezonul 1998-'99, Dinamo venea chiar după cele 6 titluri consecutive luate de Steaua. Într-un derby cu Rapid jucat pe 25 octombrie chiar pe Giulești, oaspeții, antrenați de Dinu, s-au impus clar, 4-1. Și, în timp ce Bătrânu, Ciobotariu sau Hâldan cântau "Cine e pe primul loc?!", "câinii" depășind chiar Rapidul în clasament, tehnicianul a luat un prosop și l-a fluturat în fața spectatorilor "feroviari" aflați la tribuna a II-a. S-a ales cu o ploaie de hârtii și confetti. Mai rău, la finalul sezonului, Rapid a luat titlul de campioană.

3. Ochi pentru viitorul selecționer
Dinu a adus în București mulți fotbaliști care aveau să se impună atât la Dinamo, cât și la echipa națională. Poate cel mai bun exemplu este Cosmin Contra. Actualul selecționer a sosit la roș-albi în 1996, adus de "Procuror" după sezoane reușite la Poli Timișoara. Contra a fost cedat la Alaves, alături de care a ajuns în finala Cupei UEFA, apoi a mers la marele AC Milan.

84 de puncte a strâns Dinamo în sezonul 1999-2000, 12 mai multe decât Rapidul

AȘA NU

1. Nereușite pe linie
Anii '80 n-au adus niciun succes pentru antrenorul Dinu. A antrenat doar echipe de pluton, ASA Tg. Mureș, Oțelul, U Cluj, și, mai mult, a avut ghinionul de a ajunge la FC Olt Scornicești în anul în care regimul Ceaușescu a fost înlocuit. Iar echipa a dispărut în plin campionat!

2. Catastrofa Kosice
E momentul negru pentru Dinu. România se afla la egalitate cu Cehoslovacia în preliminariile celui mai bun CM românesc din istorie, SUA 1994. 2-2 la Kosice, minutul 55. În doar jumătate de oră, ai noștri au încasat trei goluri, hattrick Dubovsky! Dubovsky, vârf ce avea să fie cumpărat apoi de Real Madrid și să moară în 2000, la doar 28 de ani, într-o vacanță petrecută în Thailanda. Dinu a fost schimbat de Iordănescu, România a reușit 3 succese până la final, inclusiv cu rivalele Belgia (2-1) și Țara Galilor (2-1, deplasare), calificându-se de pe primul loc.

3. 4-5 cu Foresta
Un meci memorabil, disputat pe 11 noiembrie 2000. Dinamo a condus cu 3-0 la pauză, 4-0 după startul reprizei secunde, iar sucevenii de la Foresta au revenit incredibil și s-au impus cu 5-4 (T. Petre 12, Mihalcea 23, Tameș 43, M. Niculae 47 / Robert Niță 62, 90, Păcurar 73, Botan 75, 82).

2 Cupe ale României a luat Cornel Dinu, în finale cu Universitatea Craiova (2000) și Rocar (2001)

 12 13

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
whiteredarad
whiteredarad  •  02 August 2018, 18:16

Cit de parsivi sinteti ! Vorbiti de Otelul-Juventus 1-0, dar nu suflati ...nimic de ..retur. Pai, nu rezultatul final conteaza ?. Ca antrenor Dinu a fost...o n u l i t a t e , a trait din "gura bogata", mereu jigneste si face catalogari jignitoare pentru altii, dar C Dinu este un om linga care....nu poti respira. A fost , doar un fotbalist foarte bun, un antrenor ..de doi bani, iar ....caracterul lui este execrabil. Azi isi bate joc de Jenei, un DOMN, care a avut mari rezultate si ca antrenor si ca jucator si care- fata de Dinu are o educatie aleasa. "Hartia" nu suporta cuvintele care ar trebui sa ilefineasca pe acest tip parsiv, josnic, fara realizari de antrenor...in ciuda unei inteligente sclipitoare.

pirucul
pirucul  •  02 August 2018, 17:38

dar de sezonul in cae s-a lasat de antrenorat dece nu pomeniti. cand la finalul turului dinamo era pe locul i1 iar in retur a pierdut primele 7 meciuri fiind numiti agentii 007 din cauza marelui antrenor dinu.

zorrozabal
zorrozabal  •  02 August 2018, 15:40

La acel 4-5 cu Foresta-dupa ce au condus cu 4-0-a fost vorba de razbunarea "Kaizerului"Ionut Lupescu(venit dupa vreo 10 ani la Leverkusen),care nu se intelegea deloc cu "mister"!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează