GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ANALIZĂ

Imnul interzis înainte de meciurile interne din România » Cum e în alte ţări: Ucraina, uneori. Grecia, niciodată!

Imnul cîntat în weekend, înainte de Sibiu - Piteşti 74-71
Imnul cîntat în weekend, înainte de Sibiu - Piteşti 74-71

Articol de - Publicat marti, 19 ianuarie 2016 00:00

La vecinii de la nord, intonarea imnului era nelipsită din cauza stării de război, acum se cîntă mereu doar la baschet. La sud de Dunăre se intonează doar la meciurile din etapa inaugurală, în timp ce în Estonia "se evită neînţelegeri cu minoritatea rusă".

Interzicerea intonării imnului înainte de partidele din diviziile naţionale a produs dezbateri aprinse. Dacă la handbal s-a luat deja decizia, iar regulamentul a fost schimbat, oficiali din FR Baschet au punctat că au luat act de adresa trimisă de Elisabeta Lipă "şi vom lua o hotărîre în scurtă vreme". Cum e însă în alte ţări europene, apropiate cel puţin geografic de România?

"Din patriotism"
SE CÎNTĂ, ACUM MAI RAR - Ucraina

Ucraina post-Revoluţie a fost marcată de o mişcare patriotică, iar unul dintre semne era intonarea imnului înaintea partidelor din campionatul de fotbal, mai ales în sezonul 2014-'15. "Acum, acest lucru se întîmplă din ce în ce mai rar, mai des în vestul ţării. Însă regula e să se cînte la debutul competiţiilor", spun sursele Gazetei.

Totuși, acest lucru se întîmplă în continuare, la fel ca în România, la baschet, indiferent de nivel.

"Doar cînd începe sezonul!"
SE CÎNTĂ ÎN ETAPE INAUGURALE - Bulgaria

Atanas Vasilev, specialist în sportul bulgar şi colaborator al Radioului naţional, punctează că "la noi, intonarea imnului se face doar înainte de unele competiţii. La sporturi de echipe, doar la baschet şi la fotbal. Şi numai înainte de startul partidelor din etapa inaugurală, atît!".

Coregrafie, nu imn
NU SE CÎNTĂ DELOC - Grecia

În schimb, înaintea meciurilor din Liga Elenă de Baschet, unul din principalele trei eşaloane ale baschetului european, imnul nu este cîntat niciodată! "Şi nu doar la baschet, la orice sport", punctează Thodoris Vasillis, jurnalist gazzetta.gr. În loc de imn au loc coregrafii senzaţionale la partidele disputate de Olympiakos, Panathinaikos, Aris, PAOK sau AEK.

"Controverse cu minoritatea rusă"
NU SE CÎNTĂ DELOC - ESTONIA

Nici la partidele din Estonia nu se cîntă imnul. "Asta şi pentru a evita anumite controverse cu minoritatea rusă", spune o sursă contactată de Gazetă. "Există nemulţumiri pentru că, în partea de est a ţării, anunţurile se fac numai în rusă, iar sportivii vorbesc doar în acea limbă la interviuri". În Estonia, un sfert de ţară, 25% din populaţie, este de etnie rusă.

COSR: "Imn înainte de fiecare finală"

Alin Petrache, preşedintele COSR, a punctat pentru Agerpres că va iniția o propunere legislativă în Parlament pentru ca "Deşteaptă-te, române!" să fie intonat înaintea tuturor finalelor competițiilor sportive interne. "Este cea mai bună educație pentru generațiile sportive viitoare", a menţionat Petrache.

2009este anul din care se cîntă "Deşteaptă-te, române!" înaintea meciurilor din Liga Naţională de baschet. S-a cîntat şi în weekend la Alba-Iulia, Cluj sau Sibiu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
educated_fool
educated_fool  •  19 Ianuarie 2016, 12:32

bagati-va imnul ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bvd_magheru
bvd_magheru  •  19 Ianuarie 2016, 10:34

Tzara arde si baba se piaptana . Deja in ultimul an trei sectiuni din autostrazi sau darimat la care se mai adaoga si o pista de la otopeni si alta de la cluj !! Sa nu mai amintesc ca la prima zapada bucurestiul shut down !! Asta e important ? Imnul !

luis
luis  •  19 Ianuarie 2016, 10:31

La sedinta tehnica, de dinaintea partidelor, nu e stipulata in regulamente limba in care se desfasoara discutiile intre oficiali. Prin urmare, zic sa interzicem ca aceste discutii sa aiba loc in limba romana, pentru ca nu cumva sa-i suparam pe minoritarii maghiari, secui, hobbiti din cele 64 de comitate sau alte variatii de sorginte huna. Ne apucam, cu mic cu mare, romani de toate varstele, sa-nvatam maghiara. Cu Lipa-n frunte.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close