GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Articol de - Publicat marti, 24 martie 2020 11:14

Gazeta publică astăzi partea a doua a investigației despre războiul civil de la clubul englez Charlton, provocat după venirea grupului care vrea să cumpere Dinamo de la Negoiță

DIN EPISODUL DE IERI

  • Doi directori englezi de la Charlton înlocuiți cu doi români, Claudiu Florică și Marian Mihail, vorbesc despre grupul care vrea să ia și Dinamo
  •  Primul director, Matt Southall - care este și acționar minoritar la firma care a preluat clubul - e acuzat de partenerul său, Tahnoon Nimer, că a cheltuit banii clubului englez.
  •  În replică, Southall susține că sirianul Tahnoon Nimer - cel care dorește să preia și clubul Dinamo alături de Florică - este “un escroc” și că “fondul de investiții este o făcătură”.  
  • Al doilea, Jonathan Heller, nu e acuzat de nimic. El are o poziție mai nuanțată, însă - după câteva luni petrecute ca CEO la fondul lui Nimer, Abu Dhabi Bussiness Development (ADBD) - susține că nu a primit nicio dovadă serioasă că Nimer are banii pe care îi promite. 
  • Și că ADBD nu este un fond de investiții, ci o companie simplă care face afaceri normale
  •  Cei doi susțin că preluarea clubului Charlton are o componentă imobiliară secretă

 Imediat după articolul de ieri din Gazeta Sporturilor, sirianul Tahnoon Al Nasirat - cunoscut și ca Tahnoon Nimer - a mutat războiul civil de la Charlton în media de sport din România.  

Apropiații săi au trimis către Gazetă și Prosport un document întocmit de o firmă de avocatură confom căruia Matt Southall - cel cu care este în conflict deschis și care l-a acuzat de “escrocherie” - este cercetat de poliția din Manchester pentru că a încercat să angajeze un asasin în tentativa de a-l ucide pe avocatul lui Nimer, C.W. Farnell. 

Contactat de Gazetă pentru a comenta acuzația extraordinară, Southall a răspuns amuzat: 

“Acest Farnell a premeditat povestea asta împreună cu o persoană pe care o știu, iar acea persoană m-a vizitat sâmbătă pretinzând că vrea să investească. A doua zi, duminică, s-a dus la poliție și a susținut că i-am cerut să angajeze pe cineva să-l omoare pe Farnell. Ce nu au știut ei este că toate discuția noastră a fost înregistrată. Când poliția a venit, avocații mei le-au arătat înregistrarea. Am băut o ceașcă de ceai, am râs pe seama acuzației și au plecat. Acum, poliția se va întoarce împotriva lor pentru încercarea de a influența actul de justiție”. 

În noile documente publicate de Nimer pe pagina sa de Instagram, Southall este acuzat că a angajat cheltuieli nejustificate. Nimer spun că e vorba de 1,8 milioane de lire sterline scurse din conturile lui Charlton. “O parte din bani reprezintă cheltuielile legale pentru preluarea clubului pentru că Nimer nu a plătit nimic, iar restul sunt sume pentru servicii de consultanță conform contractului meu”, se apără directorul executiv îndepărtat vinerea trecută.  

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Unul dintre documentele postate de Nimer pe Instagram în care arată cheltuielile făcute de Southall și Heller. Heller: "Mă întreb ce se ascunde sub linia ascunsă cu negru". 

În discuția cu GSP, Southall a susținut că a ajuns săptămâna trecută la un compromis cu tabăra lui Nimer: “Am făcut o înțelegere cu avocații lui să nu vin la club sau la terenul de antrenament cu condiția ca el să injecteze rapid în conturile clubului 300.000 de lire sterline pentru salariile care trebuie plătite. Am specificat, însă, clar că nu accept suspendarea contractului”.  

Între timp, grupul lui Nimer a operat schimbări la Registrul Comerțului din Marea Britanie, scoțându-i pe foștii directori Southall și Jonathan Heller din compania care administrează Charlton și înlocuindu-i cu omul de afaceri Claudiu Florică și avocatul Marian Mihail. 

“La ședința la care ne-au exclus, nu au ținut cont de legile corporațiilor din Anglia care prevăd că minuta ședinței întocmită de Marian Mihail trebuia să fie văzută de participanți înainte de a fi semnată. Din partea mea, aș fi amendat foarte mult acea minută. Mi-au fost puse în gură lucrurile pe care nu le-am spus. Au încălcat legile” 
- Jonathan Heller, fost director, pentru GSP   

ADBD, un fond-fantomă?

În documentele postate de Nimer pe Instagram, fostul director Jonathan Heller apare și el cu două contracte de consultanță în valoare totală de 48.000 de lire sterline. Fost secretar al Agenției Europene pentru Energie Atomică în anii ’90, Heller a fost adus la Charlton chiar de Nimer după ce a fost directorul Abu Dhabi Business Development, presupusul fond de investiții regal din Emirare administrat de Tahnoon Nimer.  

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

O imagine rară cu Jonathan Heller, fostul secretar general al Agenției Europene pentru Energie Nucleară

Contactat de Gazetă, Heller oferă o versiune nuanțată asupra afacerilor pe care sirianul interesat de Dinamo le administrează în Emiratele Arabe Unite. Și el a auzit că Nimer este rudă cu familia regală - sursele Gazetei susțin că sirianul este fiul nelegitim al unuia dintre șeicii din familia Al Nahyan -, dar nu vrea să comenteze pe acest subiect.

 Anul trecut, englezul specialist în energie nucleară urma să devină consilierul lui Nimer și să-l ajute să aducă un flux constant de afaceri fondului Abu Dhabi Business Development (ADBD): “Modelul de business al lui Tahnoon este… (râde)…să fie un membru al familiei, mai degrabă un membru minor, și să aibă acces la rudele sale mai importante și să pună oameni în contact cu ele”.  

Venit să preia un fond cu capital privat și cu fonduri aproape nelimitate, Heller a avut o primă surpriză. Fără a fi vreun moment angajat al “fondului” lui Nimer, a fost trecut pe site-ul Abu Dhabi Business Development drept CEO-ul grupului. A acceptat, însă, compromisul.

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Așa arată prima pagină a site-ului deloc pretențios al Abu Dhabi Business Development, un pretins fond de investiții controlat de șeicul Saeed Bin Tahnoun Bin Mahommed Al Nahyan

 A doua surpriză a fost anvergura fondului administrat de sirian:

 “E imposibil să numești ADBD un fond. E o platformă. Inițial, ADBD mi-a fost prezentată ca un fond de investiții cu capital privat, dar pot afirma cu certitudine că ADBD nu e asta. Un fond cu capital privat are bani. Când am întrebat ce fonduri pot folosi și ce strategie au, am primit răspunsuri vagi. Am realizat că acesta e o companie care face tranzacții cu bucata. Pentru a face aceste afaceri, nu trebuie neapărat să ai mulți bani. Principalul bun al ADBD sunt relațiile pe care Tahnoon le are în Emirate”. 

Afirmațiile lui Heller despre dimensiunea redusă a afacerilor lui Nimer sunt întărite, indirect, de adresa de email folosită de Tahnoon Nimer în comunicarea oficială de la Charlton. Deși susține că este administratorul unui fond important de investiții, sirianul utilizează o adresă banală de Yahoo.  

În urmă cu câțiva ani, această adresă a fost folosită pe câteva siteuri din Dubai pentru a căuta “inginer electromecanic specializat în panouri solare” și “specialist în vânzări pentru panouri solare.”  

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Adresa de email folosită de Tahnoon Nimer în comunicarea oficială de la Charlton poate fi găsită pe Google și  la anunțuri pentru angajări

  • Gazeta: Care e cea mai mare afacere făcută de ADBD pe durata cât l-ați consiliat pe Tahnoon? 
  • Heller: Nu am văzut niciuna. După ce am adus o afacere cu energie nucleară - care e o afacere serioasă cu o tehnologie nucleară avansată, una dintre cele zece tehnologii pe care Bill Gates le-a descris drept tehnologiile care vor revoluția anii 2020 - , nu am primit finanțarea care mi-a fost promisă de Tahnoon din cauză că firma care promova tehnologia era canadiană. În Emirate, Canada, un membru al G7, nu e deloc iubită. 

Fără vreo afacere în portofoliul ADBD, Heller a acceptat totuși în noiembrie 2019 propunerea lui Nimer de a deveni director independent la firma care urma să o preia pe Charlton Athletic. 

Englezul spune că spera ca relațiile sale să ajute clubul să crească.  În lunile petrecute la club, a constatat, însă, că promisiunile lui Tahnoon Nimer continuau să nu se adeverească.  

“Tahnoon a făcut niște lucruri mai puțin istețe din punct de vedere legal. Consideră că, în calitate de patron al companiei Panorama Magic care deține pachetul majoritar în firma East Street Investments care deține Charlton, el este proprietarul lui Charlton. Toate directivele pe care le dă angajaților din club și pe care le semnează “Dr. Tahnoon Nimer, patron” nu au nicio valoare legală”
- Jonathan Heller, fost director, pentru GSP 

Nimer refuză să fie verificat de Ligă 

Pe 10 martie 2020, în plin război civil între Southall și Nimer, English Football League (EFL) - entitatea formată din ligile profesioniste aflate imediat sub Premier League - a confirmat că în luna ianuarie a impus un embargo la transferuri lui Charlton, la doar câteva zile după preluarea clubului de către Nimer și Southall. 

Motivul? 

Contrar cerințelor regulamentului, noul investitor, Tahnoon Nimer, nu a făcut dovada proveninței banilor promiși pentru investiție.  “Tot ce a adus a fost o scrisoare bancară nu foarte convingătoare de la o bancă din Abu Dhabi în scria scria că are 50 de milioane de dolari americani. Când i-am cerut un extras bancar, a zis că nu-l poate arăta. A adus apoi patru extrase de depozit în lire egiptene conform cărora avea 50 de milioane de lire”, povestește Matt Southall. 

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

O altă garanție în arabă arătată de Nimer. Moneda este lira egipteană. Liga engleză - spune Southall - a considerat și această garanție neconvingătoare

El a arătat Gazetei patru scrisori de bancă scrise în arabă pe care, aparent, apar patru sume de câte 100 de milioane de lire egiptene, adică echivalentul a 23,6 milioane de euro la cursul zilei.  Englezul continuă: “EFL a tot întrebat care este sursa banilor pe care Tahnoon pretindea că îi are, de unde veneau banii invocați în scrisoarea bancară și în depozitele în lire egiptene. Nu a putut să răspundă. Consilierii lui spuneau că sunt dintr-o moștenire, că sunt de nu știu unde, dar nu a adus niciodată o dovadă în privința provenienței banilor”.  

“I-am spus lui Nimer că legile nu funcționează așa în Anglia. Singurii care le pot da ordine angajaților sunt directorii lui Charlton, nu el personal. Atunci, probabil că și-a dat seama că trebuie să îndepărteze ceilalți directori de la Charlton, în afară de el, și să-i înlocuiască cu oameni de pe agenda lui” 
- Jonathan Heller, fost director, pentru GSP 

Southall le-a trimis reporterilor GSP discuții pe email cu avocații EFL. El susține că Liga nu a considerat satisfăcătoare garanțiile lui Nimer și a solicitat acceptul pentru a contacta direct băncile din Emirate unde s-ar fi aflat banii sirianului:  “Nimer a refuzat, însă, să-i fie controlate garanțiile”. 

Jonathan Heller confirmă reticența lui Nimer în a îndeplini cerințele Ligii: “I-am spus că dacă are banii, ar fi de mare ajutor să-i justifice la EFL. Cei de acolo cereau asta, în cazul în care Tahnoon nu înțelegea regulile. I-am zis: “Dacă ai banii, de ce ești atât de timid? Dacă îi ai, arată-le banii și demonstrează-le că sunt banii tăi”. Astea sunt regulile. Mi-a spus: “Hai să discutăm întâi despre cum îl îndepărtăm pe domnul Southall”

 Avocatul Marian Mihail i-a contactat, însă, pe fanii lui Charlton și i-a anunțat că “nu e o problemă cu fondurile, ci cu provenința lor. Tahnoon Nimer a fost în ultimele zile la bănci din Egipt și Abu Dhabi pentru a aduce Ligii noi documente, scrisori de sprijin și extrase bancare. Așteptăm acum feedback-ul Ligii”.  

 Previziuni sumbre la Charlton

În așteptarea feedbackului Ligii și cu directorii Southall și Heller îndepărtați din club, nu mai există nicio piedică în calea lui Tahnoon Nimer pentru a investi banii promiși acum aproape trei luni.  

Charlton este în acest moment într-o situație delicată, în zona retrogradării și cu cheltuieli iminente care trebuie acoperite. Ieri, ar fi trebuit să înceapă vânzarea abonamentelor pentru sezonul viitor care - potrivit lui Southall - ar fi generat încasări de 2,5 milioane de lire, dar nimeni nu cumpără nimic din cauza pandemiei de coronavirus. 

Fostul director Matt Southall e convins că Nimer nu va aduce bani nici acum. “Dacă nu bagă bani în club până pe 20 aprilie, clubul nu va putea să-și plătească obligațiile financiare. Se va termina foarte rapid toată această poveste a lui. Și se va termina foarte rău. În Anglia, dacă nu plătești salariul cuiva la finalul lunii, iese un scandal uriaș. Va apărea în presă, va fi prăjit. Poate să spună că e un multimilionar, dacă nu-și plătește obligațiile credibilitatea lui se va prăbuși. Asta aștept să se întâmple”. 

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Stadionul lui Charlton, The Valley. Southall și Heller susțin că, potrivit planurilor secrete ale prelurării, arena urmează a fi demolată pentru a face loc unui complex rezidențial. Sursă: GettyImages

Salariile clubului sunt 680.000 de lire pe lună, apoi mai sunt taxele și asigurările care sunt 250.000 de lire pe lună, plata creditelor înseamnă între 100 și 150.000 de lire pe săptămână. Cam 1,2, 1,3 milioane de lire sunt costurile lunare 
- Matt Southall, fost director, pentru GSP

 Jonathan Heller are aceeași previziune pesimistă: “Trebuie să plătească salariile în martie. Clubul nu are un profil financiar stabil. Are nevoie de bani pentru a rămâne solvent, iar faptul că fotbalul profesionist nu se va juca măcar până în aprilie nu ajută deloc. E un dezastru. Există riscul ca Charlton să intre în insolvență. Dacă e sincer, Tahnoon pune acum banii promiși!”.

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Noul stadion al lui Charlton, din planurile prezentate de Nimer

Previziuni sumbre și pentru Dinamo 

În discuțiile cu GSP, Southall și Heller au povestit despre interacțiunea avută în ultimele săptămâni cu omul de afaceri român Claudiu Florică, partenerul lui Nimer și potențialul cumpărător al clubului Dinamo. 

“L-am întâlnit pe Florică o singură dată într-o ședință a Consiliului de Administrație. L-am întrebat ce știe despre cum trebuie condus un club de fotbal. Mi-a răspuns sec: “Fotbalul e doar un business”. M-a bușit râsul”, spune Southall.  

Heller a avut ocazia să discute mai mult cu românul implicat în trecut în Dosarul Microsoft:  “Florică mi-a lăsat impresia unui tip extrem de timid. Sau cel puțin așa am interpretat eu. Mi-a fost prezentat de Tahnoon, am dat mâna și apoi am stat o vreme la masă fără să ne vorbim. La un moment dat, i-am spus: “Te rog, poți să-mi spui cine ești? De ce ești aici?”. Mi-a spus că a fost implicat în industria centrelor de date din România. Am vorbit ceva vreme despre România, deoarece am doi angajați la firmă din România. De fapt, din Moldova. Am vorbit apoi despre afacerea centrelor de date. I-am zis că suntem privilegiați să avem printre noi un expert în acest domeniu, dar că nu exista niciun alt motiv pentru a fi alături de noi”. 

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Nimer și Florică (al doilea din dreapta), cu prietenii, la Londra

“Când l-am întrebat pe Florică dacă vrea sincer să fie directorul executiv al lui Charlton, răspunsul lui a fost: “Nu. Nu am nevoie de bani, aș prefera să dețin și să conduc Dinamo București” 
- Jonathan Heller, fost director, pentru GSP 

Heller susține că a discutat cu Tahnoon Nimer și despre intențiile grupului de a prelua Dinamo: 

“Mi-a spus că blochează bani pentru cumpărarea lui Dinamo. Întotdeauna, m-am întrebat ce vor să spună oamenii prin faptul că au blocat bani. Există o adevărată afacere în lume să produci garanții bancare care apoi sunt monetizate pentru o valoare mai mică de sută la sută. Nu știu de ce oamenii trebuie să blocheze banii, să vină cu garanție bancară, în loc să cumpere cu ei. Dacă vreau să cumpăr un sandwich, nu creez o garanție bancară care să poată fi ulterior monetizată. Pur și simplu, cumpăr sandwichul”.  

EXCLUSIV Dosarul Șeicii: mărturie din Anglia despre cumpărarea lui Dinamo » „Florică mi-a zis că fotbalul e doar afacere” + acuze de asasinat, escrocherie și planuri imobiliare ascunse

Imagine de pe pagina de Instagram a lui Tahnoon Nimer. "Bani de buzunar pentru călătorie", scrie sirianul

Previziunile celor doi foști directori de la Charlton despre intențiile lui Nimer și Florică în cazul Dinamo nu sună încurajator pentru fanii clubului din Ștefan cel Mare. “La firma mea am învățat de-a lungul anilor măcar să ne punem un semn de întrebare de ce cineva blochează banii în loc să cumpere direct cu ei. Răspunsul poate fi diferit în cazuri diferite. Nu știu care e răspunsul în cazul lui Tahnoon. El nici măcar nu a blocat banii, a spus că are intenția de a bloca banii pentru Dinamo”, spune Heller.  

Southall are o teorie surprinzătoare: “Bănuiala mea este că vor să pună mâna pe banii de la Charlton și apoi să folosească acești bani la Dinamo. În acest moment, Charlton are lichidități în bancă de un milion de lire, un milion și jumătate”

 Gazeta a încercat din nou să-i contacteze pe oamenii din grupului lui Tahnoon Nimer. Sirianul a răspuns sec la mesajul reporterilor: “De unde aveți numărul meu? Vorbiți cu directorii sau cu avocatul”

 Directorul Marian Mihail a refuzat să facă vreun comentariu, iar Claudiu Florică nu a putut fi contactat. 

PS - Aseară târziu, Tahnoon Nimer a vorbit pentru SkySports și a dat asigurări că va aduce banii promiși la Charlton. "Vreau să-i anunț pe fani că au înțeles greșit. Investiția nu se face prin Abu Dhabi Business Development, ci prin Emirates Focus Group".

Un grup de firme implicate în industria alimentară înființat în 2018, Emirates Focus Group avea aseară pagina de web indisponibilă.

Fostul director, Matt Southall, a avut un scurt comentariu: "Probabil e un tertip pentru a ocoli cerințele EFL". 

Klaus Iohannis anunță carantină totală în România: "Tot ce era până acum recomandare devine obligatoriu"

CITEȘTE AICI PRIMA PARTE A INVESTIGAȚIEI GSP

EXCLUSIV „Sunt niște escroci. Fondul lor de investiții e o făcătură”. Acuze grave în Anglia: cine sunt “șeicii” care vor să ia Dinamo împreună cu controversatul Claudiu Florică

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
creeperno999
creeperno999  •  24 Martie 2020, 22:58

Seicii in general sunt plini de bani dar pot fi si zgarciti

terminator_2
terminator_2  •  24 Martie 2020, 22:26
Postat de cpt.ahab pe 24 Martie 2020, 12:50

Ce investitori serioși mai pot fi atrași în fotbalul lui Burleanu?!

Horia Sabo e ddb-ist de mic...

terminator_2
terminator_2  •  24 Martie 2020, 22:22

Scrie ma frate despre cei doi infractori, *** si ***! Este suficient sa cauti pe Google stiri despre cei doi ca sa realizezi ca sunt doi infractori sifonari ai serviciilor.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează