GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INTERVIU

VIDEO EXCLUSIV Mesaj pentru Adrian Porumboiu și Ion Crăciunescu: „Oameni buni, împăcați-vă!”

Ajuns la 67 de ani, fostul arbitru Dan Dragoș Crăciun a vorbit în cadrul unui interviu acordat Gazetei Sporturilor despre relația tensionată dintre Ion Crăciunescu și Adi Porumboiu și are un mesaj pentru ei: „Oameni buni, împăcați-vă!”
Ajuns la 67 de ani, fostul arbitru Dan Dragoș Crăciun a vorbit în cadrul unui interviu acordat Gazetei Sporturilor despre relația tensionată dintre Ion Crăciunescu și Adi Porumboiu și are un mesaj pentru ei: „Oameni buni, împăcați-vă!”

Articol de - Publicat luni, 07 septembrie 2020 19:29 / Actualizat luni, 07 septembrie 2020 19:44

Ajuns la 67 de ani, fostul arbitru Dan Dragoș Crăciun a vorbit în cadrul unui interviu acordat Gazetei Sporturilor despre relația tensionată dintre Ion Crăciunescu și Adi Porumboiu și are un mesaj pentru ei: „Oameni buni, împăcați-vă!”.

  • În prima parte a dialogului cu GSP, fostul arbitru FIFA, Dan Dragoș Crăciun, 67 ani, care trăiește în prezent într-un azil de bătrâni din Câmpia Turzii, a povestit tragedia amputării piciorului drept în urma unei crize diabetice, în toamna lui 2019. Și a făcut dezvăluiri tulburătoare despre personaje cu greutate din fotbalul românesc post-revoluționar, în perioada celebrei Cooperative: de la MM Stoica și Jean Pădureanu până la Gheorghe Ștefan și Cristi Borcea. Vezi AICI prima parte a interviului cu Dan Crăciun!
  • Partea a doua apare mâine, 8 septembrie, în Gazeta Sporturilor și poate fi citită în varianta print, ediția digitală și pe GSP.ro. Crăciun continuă mărturisirile despre lumea arbitrajului și viața sa privată.

- I-ați cunoscut foarte bine pe Porumboiu și Crăciunescu. Ce i-a unit și ce-i desparte? 
- I-am iubit pe amândoi! I-a unit dragostea pentru arbitraj. Și i-a despărțit finalul carierei, când fiecare a apucat pe drumul lui. Nu înțeleg însă de ce oamenii ăștia se ignoră la 70 de ani! În loc să-ți vezi liniștit de bătrânețe și de boli, să trăiești în calm și cumpătare, tu te cerți cu cel mai bun prieten?! La 70 de ani, mi-aș pregăti sfârșitul și nu m-aș certa cu nimeni. Credeți că eu n-am fost jignit? Dar am arătat că ăl mai deștept cedează. Vreau să văd care dintre Porumboiu și Crăciunescu cedează. Împăcați-vă, măi oameni buni! Vorbiți frumos unul de altul, că nu câștigați nimic! Mai ales că sunteți emblemele arbitrajului românesc! Păi, dacă emblemele se ciondănesc așa, ce pretenții să mai avem de la cei tineri? 

- Știți cine erau arbitrii din celebrul „corp de balet", invocat deseori de Porumboiu în discursurile lui? 
- În niciun caz arbitrii FIFA! Erau niște băieți care intrau și ieșeau repede din lotul național. De la ei a și pornit polemica aspră cu Dan Petrescu, fostul șef al CCA. Conduceau câteva jocuri și apoi dispăreau. În special bucureșteni! Așa s-a și născut cumva disputa Capitală – provincie la vârf. Gândiți-vă cine era pe lista FIFA la un moment dat: Crăciunescu, Porumboiu, Gheorghe Constantin de la Vâlcea, Constantin Gheorghe de la Suceava, Moroianu, Crăciun. Numai provincie! Dar lucrurile au început apoi să se schimbe radical. 

„Van Gaal era uluit de faultul neacordat în finala Champions League" 

- Cine vi s-a părut mai arbitru, ca să zic așa: Crăciunescu sau Porumboiu? 
- Am avut cu amândoi o relație civilizată. La Vaslui am fost chiar la un pas să ajung doctorul echipei datorită bunului meu prieten Ion Danciu. Crăciunescu mă mai delega pe post de descoperitor de talente. Ambii au fost arbitri de mare calitate, dar Crăciunescu a fost parcă un pas în față la capitolul fizic. Dar Crăciunescu să se gândească bine de tot la două finale! 

- La care? 
- Ajax – Milan 1-0, Liga Campionilor 1995, și Rapid – Petrolul, Cupa României 1995, câștigată de ploieșteni la loviturile de departajare. La niciuna dintre aceste partide n-a fost într-o formă fericită. A făcut chiar o partidă execrabilă în Cupa României. Toți arbitrii au rămas cu un gust amar după acel joc. Iar despre cealaltă partidă e elocventă o întâlnire pe care am avut-o cu Van Gaal, antrenorul de atunci al olandezilor. 

- Ce întâlnire? 
- Porumboiu a arbitrat Ajax – Grasshopper în ediția următoare a Champions League, după victoria cu Milan. Eu am fost în acea brigadă. Ne-am întâlnit cu Van Gaal la protocol și a repetat și în fața noastră celebra săritură de karate pe care o făcuse și la finală, când a sărit de pe bancă pentru a indica un fault clar ignorat de Crăciunescu. Era încă uluit cum o asemenea fază a putut trece nesancționată.

Drama unui fost arbitru român, rămas fără piciorul drept: „M-am prăbușit în casă. Comă diabetică!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează