FOTBAL CU CAPUL  »  FOTBAL CU CAPUL  »  

Ochi pentru ochi

Articol de GSP - Publicat miercuri, 11 februarie 2009 00:00

Gigi Ciochina era la ora aia campion national de box si se parea ca-i va calca pe urme consateanului olimpic, Neculaita Martinescu. Cred ca eram prin clasa a 6-a cand Ticu l-a pocnit, cu o stanga fulgeratoare, in barba, pe campion, noua vedeta a satului. Presupun un moment de stupoare generalizata, o liniste de mormant asternuta in sala de ping pong de la intrarea in caminul cultural. Dincolo, in sala mare, rula, si asta stiu sigur, "Bagabontu'", cu Raj Kapoor.

E totusi de datoria mea sa potrivesc putin lucrurile. Deci, as vrea sa cred, ca dupa stanga aia bine tintita s-au stins toate ofurile Ritei. Acum, drept sa spun, daca nu stiti refrenul cu "englezeasca-i sapca mea" n-are sens sa mai povestim, dat fiind ca povestitul e o chestie de macar doi insi care vorbesc aceiasi limba, orice s-ar intelege din Ghost Dog. In fine, sa zicem ca a fost un full contact intre profesionistii (care, se stie, respecta regulile jocului) si amatorii decisi sa castige prin orice mijloc, cum pe ecranul de alaturi, Raj nu facea.

Nu-mi aduc aminte prea bine, si-s pe cale sa inventez lucruri care nu s-au intimplat. Oricum ar fi fost, avusese loc o cafteala adevarata intre barbati, pe care astazi, in vremea carnatilor pistolizati, n-o mai vad posibila. Socialismul era pe cale sa biruie, si astia se tineau de prostii. Dar asa stau lucrurile. Copiii de doctori nu se fac sportivi de performanta. Si ar trebui sa fiu un mare patafizician ca sa pun aici in discutie exceptiile.

Am luat-o pe campie incercand sa va explic de unde pasiunea pentru box intre fostii mei colegi de generala, toti, sau pe aproape, absolventi suma cum laude la facultatea de box din Braila, doctoranzii lui nea Gheorghe Bobinaru, de-acolo de unde iesitau Cutovii si Ciochinii, Dafinoiu, Marian Tiganu’ si Cap de Fier, Pelicanu’ - spaima bulevardului pietonesc Republicii, pe cand Laminorul mergea depasind planul cincinal mai ceva decat Fabrica de Excavatoare, iar FC-ul din localitate se pregatea, in ciuda gelosilor galateni, sa intre in A.

Acum un "deci" bine plasat in economia acestei povestioare incarcate de sange; veti vedea pana la urma, – in materie de sport, fie el si din cel "pentru toti", primele noastre amintiri au surse precis subiective: vocea lui Ghitulescu comentand pro-Dinamo pe programul 1, jambierele Dobrinului cazute in extaz, tac’tu explicandu-ti ca pe langa Parcalab restu-s carlige de rufe, da’ Dobai care nemuririi dadea maimuta, da’ Geaici, cum in curtea scolii toti vroiam sa fim. Asta-i, fiecare are o coasta a boacii pe masura lui, lumile legendare sunt echivalente.

Si ca legatura sa nu se faca la Dolhasca, inapoi la tema, ca-n jazz: peste cateva zile noi istetii dintr-a 6-a am fost adusi la isterie de o stire care avea sa ne ocupe recreatiile pana la sfarsitul anului - campionul de box Ion Covaci fusese injunghiat mortal in plin centrul Brailei de un golan pe care-l arestase. Sa atentezi la viata unui politist se mai vazuse, dar sa dai cu sisu intr-un campion, asta ne naucise complectamente si ne umpluse de ura. Doream moartea criminalului din tot sufletul.

Au trecut de atunci vreo 35 de ani, lumea l-a uitat pe Covaci si ce s-a intamplat atunci in noiembrie 1973, si as fi uitat si eu daca istoria nu s-ar fi repetat acum cu Marian Cozma. Ma incearca acelasi sentiment incurcat de ura si neputinta si sper ca potera pusa de muntenegrean sa-i gaseasca pe nemernici. Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
 •  26 Septembrie 2009, 14:53

f misto! ai nevoie de mai multa vizibilitate!

 •  12 Februarie 2009, 19:53

unul, superadi bai baietzi, voi cititi-l in continuare pe Buzarin, ca Nic scrie prea greu pentru voi. E ca si cum ai sari de la Alecsandri la Cioran. Dle Nic, Felicitari sincere! Daca nu vi s-a publicat articolul in editia print a Gazetei, eu zic sa va dati demisia, pentru cainseamna ca nu va merita. Aveti valoare pentru orice alta publicatie din tara si poate si pe bani mai multi.

 •  12 Februarie 2009, 01:01

sinteti ca virsta putin mai mic ca mine, 4 ani ar fi diferenta daca v-am citit cu atentie simpaticile amintiri din copilarie. tulburatoare pentru mine, care am invatat de la singurul Bobinar din lumea asta. m-ati facut sa caut in trecut si pe google numele Bobinaru dar si Dafinoiu. Ciochina era pe la gara de nord seful arestului. si da, asa e, baietii mei n-au facut box, acum regret. ce vremuri!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează