FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  U CRAIOVA - AFC HERMANNSTADT, DUMINICĂ, 27 MAI, 21:00, DIGI, PROTV, TELEKOM

U CRAIOVA - AFC HERMANNSTADT // EXCLUSIV Devis Mangia e gata de primul trofeu în România: "Cupa este acea femeie frumoasă pe care trebuie s-o atingi"

Articol de - Publicat joi, 24 mai 2018 08:57

U Craiova și AFC Hermannstadt joacă duminică, de la ora 21:00, finala Cupei României. Meciul este liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe TV Digi Sport, TV Telekom Sport și ProTV.

Antrenorul Craiovei povestește cum a ajuns să viseze fotbalul, motiv pentru care are mereu o agendă lângă pat, ca, trezit din somn, să-şi noteze acolo inspiraţiile

Devis Mangia nu e numai antrenorul care a făcut din echipa Universităţii Craiova o candidată la titlu şi a dus-o în finala Cupei României. Nu doar a continuat munca lui Gigi Mulţescu şi i-a dat "the italian touch".

Mangia a luat ochii în Liga 1 nu fiindcă e singurul antrenor străin din prima divizie, dar a şi produs ceva de calitate. Rămâne de văzut dacă el şi Ştiinţa lui vor rămâne doar cu titulatura de "echipă-spectacol" sau vor câştiga și un trofeu.

Mai ales că ar fi prima Cupă la Craiova după 25 de ani, iar nimeni din oraş nu concepe să piardă trofeul în detrimentul lui Hermannstadt, echipă ce abia a promovat în Liga 1.

- Mister, cum vă simţiţi acum, aproape de finalul sezonului, după primul an în România?
- Obosit. Cred că este cel mai lung campionat din Europa. Am început ediţia pe 8 iunie şi terminăm pe la finele lui mai.

- V-a albit părul după un an aici?
- Să ştii! După un an sunt tot mai multe fire albe, nu ştiu dacă de la vârstă sau de la fotbal. Oricum, clar, sunt multe fire gri! Dar ca să fiu pozitiv, fac un mix frumos cu albastrul de pe trening, creează culorile Craiovei.

"Ce să faci doar cu privitul?!"

- A fost mai greu decât vă aşteptaţi?
- Orice ţară, orice campionat, are propriile particularităţi, nu există muncă uşoară în niciun domeniu. N-aş putea să spun că a fost nici greu, nici uşor. A fost potrivit.

- A fost un sezon bun?
- Dacă după locul 3 în campionat, luăm Cupa României, va fi foarte, foarte bine! Trebuie să obţii un trofeu, ceva, pe care să-l mângâi, acum şi peste ani. E ca atunci când vezi o femeie frumoasă, dar nu poţi să ajungi la ea. Ce să faci doar cu privitul dacă nu simţi ceva palpabil?!

- La ce nivel vreţi să ajungeţi în carieră?
- Să urc, încet, dar sigur, fiecare treaptă. Iar mâine să fiu mai bun ca azi. Să mă autodepăşesc continuu. Nu mă mulţumesc niciodată cu o victorie, una singură, oricât de remarcabilă ar fi ea.

- Aveţi vreun motto?
- Ăsta trebuie să fie: "Mâine să fiu mai bun ca azi!".

"Satisfacţia este să te laude cei împotriva cărora joci"

- Ce va urma din sezonul viitor pentr u Craiova?
- Trebuie să ne punem la masă şi să fim clari, concreţi, ca să vedem ce avem de făcut şi ce aşteptări să avem.

- Transferuri?
- Trebuie să vorbesc cu cei de la club, să văd ce gânduri au ei, eu le expun ideile mele. Eu mi-am conturat planurile. Aştept să încheiem ediţia cu totul ca să vorbim clar.

- Poate un atacant central? S-a simţit absenţa lui pe durata întregului sezon.
- Repet, eu am ideile mele privind echipa, la timpul potrivit le voi expune clubului ca să luăm deciziile ce se impun.

- Care este cea mai mare satisfacţie în primul sezon aici?
- Faptul că foarte mulţi fotbalişti din Liga 1, mulţi oameni din fenomen, specialişti cum li se zice, afirmă că Universitatea Craiova joacă cel mai bun fotbal din România. Unii spun spectaculos, eu zic un fotbal bun.

- La ce-ar mai trebui lucrat?
- Normal, mai sunt aspecte în fiecare compartiment la care mai trebuie muncit, ca să creştem nivelul pe teren.

"Atmosfera la Craiova e extraordinară. Mă simt minunat pe stadion, e cel mai frumos din toată România. Atmosfera e ca la Napoli, oamenii ard pentru echipa lor, pentru fotbal, îşi iubesc formaţia lor şi atât"Devis Mangia

"Mă inspiră cei care ştiu ce să facă cu mingea"

- Cum vă simţiţi când citiţi că sunteţi pe lista celor de la FCSB, de la CFR Cluj?
- Eu am contract la Universitatea Craiova, sunt concentrat aici, când n-oi mai avea contract, atunci o să vorbesc. Nu-şi au locul alte discuţii acum. Şi Max Allegri, la Juventus, spune la fel: "Domnilor, de alte contracte vorbim la finalul sezonului, după ultimul meci!". Şi au fost discuţii la el, şi continuă la Juve. Aşa şi eu, n-are rost să vorbesc despre cine ar putea să mă dorească, eu sunt concentrat sută la sută la Craiova.

- Ce echipă vă place ca joc din Liga 1?
- Sunt stiluri diferite. Poţi învăţa puţin de la fiecare echipă, fiecare antrenor poate lua de la celălalt ce crede că-l ajută.

- Ce jucător vă place în mod deosebit din Liga 1?
- Mulţi. Sunt cele două echipe ce s-au luptat la titlu, iar ele două au jucători cu multe calităţi tehnice. Aceşti fotbalişti îmi plac cel mai mult. Sunt fotbalişti cu personalitate, care ştiu ce să facă cu mingea, cu calităţi tehnice, aceştia mă inspiră pe mine.

"E ca atunci când faci pastele tale"

- Care este antrenorul care vă inspiră?
- Arrigo Sacchi mi-a călăuzit paşii şi mi-a servit drept model, el a schimbat legea fotbalului pe teren. Mă uit la mulţi antrenori, n-ai cum să nu stai cu ochii pe Guardiola sau pe alţii de nivelul lui. De exemplu, în acest sezon, mie mi-a plăcut foarte mult Fonseca de la Şahtior Doneţk, ai ce învăţa de la el. E ca atunci când elaborezi o mâncare, iei condimente, iei tot felul de ingrediente, ca să faci propriile tale paste.

- Care este echipa favorită?
- Când eram tânăr, era Inter Milano. Când am început să lucrez la diverse echipe, am uitat de echipa copilăriei.

- Ce jucător vă plăcea?
- Maradona, evident. Era zeul! Am prins şi "Interul recordurilor", m-am îndrăgostit de acea formaţie deosebită.

"Echipa e o orchestră, eu sunt dirijorul"

- Ce tip de fotbalist vă place?
- Îmi plac cei talentaţi, care-şi pun acest talent în beneficiul echipei. Fiindcă cei ce joacă doar pentru ei sunt solişti, interpreţi, nu mă ajută cu nimic. Fotbalul de grup e ca o orchestă, fiecare trebuie să-şi interpreteze partitura bine ca să iasă piesa cântată bine, iar lumea care priveşte la spectacol să te aprecieze și tu să fii satisfăcut. Iar antrenorul, eu în acest caz, este dirijorul. Trebuie să fie cineva care să conducă totul.

- Cum aţi manageria situaţia ce s-ar crea între antrenor şi un jucător cu mult talent, dar şi cu prea multă personalitate, cu gură mare?
- Jucătorul trebuie să priceapă că el este doar o parte din echipă, nu întreaga echipă! Asta trebuie să-i explice antrenorul şi clubul.

"Fotbalistul deştept e cel ce joacă pentru echipă, el este adevăratul campion. Vezi mulţi care sunt interesaţi mai degrabă de propria persoană, trebuie apreciaţi acei team-players"Devis Mangia

"Se caută scandalul prea mult"

- Ce vă place la Craiova?
- Nu prea am avut timp să o cunosc. Îmi place că e destul de multă linişte. Nu e atât de mult zgomot ca-n oraşele mari.

- Oamenii?
- Sunt buni. Calzi, deosebiţi, îţi face plăcere să-i vezi. În ultimele două luni nu prea am avut timp să ies, să văd ceva, doar muncă şi muncă.

- Ce nu vă place la România, în afara traficului?
- Pfff, se caută prea mult scandalul. OK, şi-n Italia se caută aşa ceva, se vinde, dar parcă în România se caută din orice!

"Visez fotbal şi scheme, mă trezesc brusc şi îmi notez"

- Câte ore alocaţi fotbalului?
- Ar trebui să întrebaţi câte nu aloc fotbalului! Dacă nu sunt implicat zece ore pe zi, atunci chiar sunt fericit. Tot timpul, toate zilele, asta fac. Uneori, şi când dorm visez fotbal, scheme, meciuri trecute, meciuri viitoare. Uneori, mă trezesc brusc din somn şi am o agendă lângă pat, mă pun să scriu diverse chestii care mi-au venit în timp ce visam. Asta e fotbalul pentru mine. Îţi poate veni inspiraţia şi în somn. Şi când mă uit la un film, îmi mai zboară gândurile spre meciuri, spre fotbal, mă opresc, pac!, scriu imediat.

- Cum vedeţi finala cu Hermannstadt?
- Trebuie să abordăm acest meci într-o foarte inteligentă, precaută şi bună atitudine! Întâlnim o echipă bună, nu contează divizia. Se poate spune că a avut noroc o dată, dar vezi că a scos 3-4 echipe foarte tari. Inclusiv pe Steaua. Hermannstadt nu e doar o formaţie de liga secundă. A promovat, e tare! Şi e periculoasă prin faptul că n-are nimic de pierdut în meciul cu noi, ci doar de câştigat. Noi am avea extraordinar de mult de pierdut.

În afara programului

- Cum v-aţi acomodat cu mâncarea aici?
- Am încercat aici şi mâncăruri olteneşti. Sunt OK, nu aş putea mânca zilnic, dar o dată la nu ştiu câte săptămâni sau luni, gust un pic.

- Ce veţi face în vacanţă?
- Va fi două săptămâni. În Italia, sigur. Poate o să mă mişc pe acolo, dar numai în Italia. 

 

"Stau prost cu timpul liber. Relaxare e uneori când stau acasă şi mă uit la un film. Mai ies cu staff-ul meu în restaurant, la masă, dar şi acolo o dăm pe fotbal. Sincer, mi-aş dori să citesc, să pot aloca timp şi minte limpede unor romane, doar că nu-mi permite stresul fotbalului. La un film e mai uşor să te uiţi, nu te solicită atât de mult. E fotbal, doar fotbal, obsedant de mult fotbal"Devis Mangia

1993 este anul în care craiovenii s-au bucurat pentru câştigarea ultimului trofeu, Cupa României, în finala cu Dacia Unirea Brăila

2000 este anul ultimei finale a oltenilor, pierdută în faţa marilor rivali de la Dinamo, 0-2 la Bucureşti

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (25)
132331260571303
Popa Basca  •  24 Mai 2018, 21:40
Postat de gabryel28 pe 24 Mai 2018, 19:09

Gsp *** nu este u craiova ci csu craiova ! Manipulatorilor si lingaii sistemului

Este Clubul Sportiv Universitatea Craiova,singura echipa care are dreptul sa foloseasca aceasta titulatura,singura continuatoare a Stiintei.FC Mititelu este tot o echipa a Craiovei,dar este altceva.Le doresc succes,o sa-i sustin cand au meciuri cu echipe din alte zone,dar nu au absolut nicio legatura cu Stiinta.Stiai ca Stiinta a fost CSU?

gabryel28
gabryel28  •  24 Mai 2018, 19:09

Gsp *** nu este u craiova ci csu craiova ! Manipulatorilor si lingaii sistemului

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

baragol
baragol  •  24 Mai 2018, 18:02
Postat de suporterucv pe 24 Mai 2018, 17:19

Baiatule tu ai obsesii politice vad, aici e vorba de fotbal si atat. Nu mai amesteca SUPORTERII unei echipe de fotbal cu membrii de partid. Iar eu nu am acuzat pe nimeni de sustinere politica (nu stiu de unde ai scos-o pe asta !!!). Doar am evocat o realitate, si anume aceea ca stadioane in Romania s-au mai construit din bani publici (Cluj Arena, Nat Arena etc) si se vor mai construi, dupa cum o sa vezi in viitor (deci nu doar la Craiova s-a intamplat acest lucru). Si in alte tari se intampla acelasi lucru cu stadioanele , ex Franta, Italia, Germania, Turcia, Rusia, Spania (partial) etc etc......

Pai atunci te-ai bagat aiurea in discutie, baiatule. Raspunsul era pentru un fan craiovean care acuza Sibiul de sustinere politica. Voi sunteti cu obsesiile politice, nu eu.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează