FOTBAL  »  Superliga  »  INEDIT

#10yearchallenge cu Liga 1 » De la FCSB nu e Steaua la "uite Craiova, iată Craiovele"

Articol de - Publicat vineri, 18 ianuarie 2019 14:05

#10yearchallenge, provocarea facebook pentru utilizatori, ar arăta dezastrul de acum din Liga 1.

Am analizat cele mai importante 6 echipe de după Revoluție: Rapid, Steaua, Dinamo, Craiova, Timișoara și CFR Cluj.

Rapidul, de la speranțe de titlu în subsolul fotbalului

RAPID marchează un întreg ciclu. În 2009, din lot încă mai făceau parte vedete ca Dani Coman, Bozovici, Maftei, Marius Constantin, Spadacio, Herea, Lazăr, Cesinha, Pitbull. Antrenor era Jose Peseiro, iar banii erau pompați de Jean Valvis, acționar care investise enorm în aducerea unor jucători și în salarii.

rapid

Rețeta nu a funcționat. În acel sezon Rapid a terminat abia pe locul 8. Ulterior a urmat insolvența, Copos a cedat de tot echipa lui Adrian Zamfir și Nicolae Cristescu, a intrat la închisoare, a fost eliberat. Rapidul a fost lăsat să intre în procedură de faliment, au apărut alte echipe cu același nume, dintre care Academia Rapid a preluat ulterior palmaresul și a fost recunoscută continuatoare echipei inițiale.

În prezent, Rapid e pe primul loc în Liga 3 și are un avans de patru puncte față de locul 2, fiind favorită la promovare. E antrenată de Daniel Pancu, iar acțiunile sunt deținute de Ovidiu Burcă, Adrian Olariu și Academia Rapid 1923.

Dinamo a coborât accelerat. Și încă mai coboară

DINAMO are deja viral pe internet. Dinamo are același antrenor, același număr de campionate, diferă speranțele.

dinamo

În 2009, Dinamo termina pe locul 3 și încă mai era în perioada în care era an de an o amenințare serioasă pentru titlu. Între timp, în prezent, ”câinii roșii” se zbat să evite retrogradarea și riscă să nu prindă play-offul pentru al doilea an consecutiv.

O altă schimbare majoră a fost patronul: Ionuț Negoiță a preluat echipa în 2013, pe când se afla în insolvență și a reușit să o scoată din impasul financiar.

FCSB nu e Steaua

STEAUA. Anul 2009 nu a fost unul prea bun pentru Steaua. Pe bancă au fost atunci 3 antrenori care au făcut rotație între ei: Marius Lăcătuș, Massimo Pedrazzini, Dorinel Munteanu, din nou Marius Lăcătuș și apoi iar Massimo Pedrazzini. Rezultatul: locul 6, ultimul care asigura prezența în competițiile europene.

fcsb

Becali investise bani serioși în transferuri, a fost sezonul în care au fost aduși Ciprian Tătărușanu, Bogdan Stancu, Janos Szekely, Pantelis Kapetanos, Juan Toja, iar Ogăraru era împrumutat de la Ajax. În lot mai erau nume ca: Goian, Dayro Moreno, Bănel Nicoliță, Petre Marin, Mihăiță Pleșan.

Steliștii s-au menținut în lupta pentru titlu aproape în fiecare an, au și câștigat 3 titluri în perioada 2013-2015, însă au trecut și printr-o schimbare de identitate după procesul pierdut de Becali cu Armată. Steaua a devenit FCSB, iar în Ghencea a apărut CSA Steaua, echipă care susține că este adevărata Steaua. Aceasta a dus la un conflict între fanii steliști care s-a poziționat de o parte sau de alta.

În prezent, FCSB tocmai a schimbat antrenorul, Mihai Teja venind în locului lui Nicolae Dică. Echipa încearcă să scape de ”blestemul locului 2”, luptând pentru titlu în acest sezon cu CFR Cluj.

O Craiova în 2009, două Craiove în 2019

CRAIOVA. În 2009, Adrian Mititelu era patron la U Craiova, iar echipa era în Liga 1. Termina pe locul 7 și rata prezența în cupele europene. Doi ani mai târziu, în urma conflictelor repetate cu Mircea Sandu, Craiova avea să fie dezafiliată de FRF, iar asta a lăsat un gol imens în inima Olteniei, dar a deschis și un lung șir de procese.

craiova

Ulterior, FRF, prezidată tot de Mircea Sandu, a oferit Craiovei un loc în Liga 2, dar nu echipei lui Mititelu, ci Primăriei. Condusă de Lia Olguța Vasilescu, primăria a acceptat provocarea și a înființat CSU Craiova. A fost începutul unui conflict mocnit între suporterii echipei lui Mititelu și cei ai echipei nou-înființate.

În prezent, CSU Craiova evoluează în Liga 1 și e pe locul 3, în timp ce U Craiova 1948, echipa lui Mititelu, e tot pe locul 3, dar în seria a treia din Liga 3. Palmaresul nu e la niciuna dintre echipe.

Timișoara s-a pierdut complet

TIMIȘOARA. Încă din 2009, Timișoara începea să își piardă din identitate din cauza proceselor cu Claudio Zambon. Dacă pentru suporteri echipa era Poli Timișoara, în schimb problemele legale au determinat clubul să evolueze în sezonul 2008-2009 cu numele FC Timișoara.

timisoara

Chiar și așa, timișorenii au fost la un pas de titlu: au terminat pe locul doi, cu doar trei puncte în spatele Unirii Urziceni. Doi ani mai târziu au repetat performanța, clasându-se tot pe locul doi în anul în care Oțelul a devenit campioană, însă finalul de sezon a fost dezasturos: echipa a fost retrogradată de FRF după ce nu a obținut licența din cauza datoriilor.

Ulterior, Marian Iancu a renunțat la echipă, fiind condamnat și la închisoare. Primăria a luat inițiativă și a fondat o nouă echipă, însă a intrat în conflict cu suporterii care, la rândul lor, și-au fondat un alt club.

ACS Poli, echipa primăriei, a jucat sezonul trecut în Liga 1, însă a terminat pe locul 13 și a retrogradat. În prezent ocupă ultimul loc din Liga 2.

ASU Poli, echipa suporterilor, a început din ligile inferioare și a ajuns în Liga 2, unde e mai bine clasată, fiind pe locul 11.

CFR Cluj continuă marșul

CFR CLUJ. După ce a spart monopolul Bucureștiului, devenind prima echipă din provincie care a cucerit titlul după o lungă perioadă, CFR Cluj a reușit să se mențină printre echipele puternice.

cfr cluj

În 2009, clujenii nu aveau însă un sezon la fel de bun, terminând doar pe locul 4, după Urziceni, Timișoara și Dinamo. Au revenit în anul următor cu încă un titlu, și apoi iar în 2012.

A urmat o perioadă financiară mai dificilă, în care echipa a intrat în insolvență și a fost cedată de Arpad Paszkany, însă a reușit să se mențină în Liga 1, iar sezonul trecut a cucerit cel de-al patrulea titlu.

În prezent e pe primul loc în Liga 1, cu șase puncte avans în fața FCSB și pare prima favorită la cucerirea campionatului.

Cum arăta clasamentul atunci și cum arată acum:

clasament

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
198939213804366
Adrian Addryano  •  18 Ianuarie 2019, 23:03
Postat de addytzu pe 18 Ianuarie 2019, 21:25

Avea echipa buna in 2009 STIINTA dar mafia era pe urmele noastre.Gol valabil cu Steaua aveam 2-0 în Ghencea dar acel arbitru ne-a anulat bucuria succesului nemeritat,i-au rupt piciorul lui F.Costea dar acel arbitru in loc sa dea penalty și eliminarea portarului Brăneț dictează aut de poarta,cu Otopeni,Nibombe egalează dintr-un offside de un metru jumate văzut de toți specialiștii dar asistentul se uita in altă parte că așa primise ordin,Otelul marchează două goluri din offside validate eronat de asistentul Orbulet,Pepe Moreno înscrie dintr-un offside mare golul de 1-0 de pe Extensiv dar asistentul Meghesan se uita in altă parte!!!!!!!!!!!

Da si pe urmă a venit dezafilierea ILEGALA din 2011 care fusese "orchestrată"cu mult timp inainte de gașca lui Nashu și Corleone asa cum reiese și din interceptările DNA:"asta i-o dat la temelie,asta l-o falimentat l-o blocat pe toate fronturile"!!!!!!!!!!!!!

fabius_2014
fabius_2014  •  18 Ianuarie 2019, 21:42
Postat de addytzu pe 18 Ianuarie 2019, 20:04

În ceea ce privește cs litera u 2013 liga profesionistă a stabilit și a răspuns unei adrese a Tribunalului Dolj în care spunea că actuala echipă care joaca ILEGAL în prima ligă fără istorie și palmares nu se numește univ.craiova ci cs litera u așa cum s-ar numi Steaua FC S București,Dinamo-FC D București sau Viitorul FC V Constanta!!!!!!!!!!!!!

Nu intelegi ca oricat va chinuiti sa indepartati suporterii Universitatii Craiova, nu veti reusi ? Suntem satui de procese, de scandaluri, de familia Mititelu. Vrem fotbal si atat. Ati distrus o echipa de fotbal, nu o sa va lasam sa o distrugeti si pe aceasta. Daca vreti sa fiti patroni, de club de fotbal, sunteti liberi sa va cheltuiti averea. Nu aveti nimic in comun cu Universitatea Craiova, nici la propriu nici la figurat, asa ca cel mai potrivit ar fi sa va denumiti echipa dupa numele vostru si dupa locul din care ati navalit in Craiova. FC AJICA BOOVENI. Ce zici, merge ?

addytzu
addytzu  •  18 Ianuarie 2019, 21:25

Avea echipa buna in 2009 STIINTA dar mafia era pe urmele noastre.Gol valabil cu Steaua aveam 2-0 în Ghencea dar acel arbitru ne-a anulat bucuria succesului nemeritat,i-au rupt piciorul lui F.Costea dar acel arbitru in loc sa dea penalty și eliminarea portarului Brăneț dictează aut de poarta,cu Otopeni,Nibombe egalează dintr-un offside de un metru jumate văzut de toți specialiștii dar asistentul se uita in altă parte că așa primise ordin,Otelul marchează două goluri din offside validate eronat de asistentul Orbulet,Pepe Moreno înscrie dintr-un offside mare golul de 1-0 de pe Extensiv dar asistentul Meghesan se uita in altă parte!!!!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează