Articol de Alexandru Barbu - Publicat joi, 13 februarie 2025 09:35 / Actualizat joi, 13 februarie 2025 10:06
Paul Herinean, 47 de ani, e de la finalul anului trecut mental coachul Rapidului. Invitat, miercuri, la GSP Live, acesta a povestit despre tehnicile pe care le folosește în Giulești și a spus care sunt obiectivele lui: „Nu putem garanta niciodată rezultatul, dar garantăm că procesul va fi unul corect și că îi facem pe jucători să lupte până în ultima secundă”.
- Herinean a lucrat între 2000 și 2015 în cadrul Serviciului Român de Informații. Format în psihoterapie cognitiv-comportamentală, el reprezintă compania de profiling și consultanță în psihologie aplicată Iceu Training Group, care oferă servicii de mental coach Rapidului.
- A mai activat la Rapid în sezonul 2013-2014, când antrenor era Viorel Moldovan, acum președintele alb-vișiniilor. Atunci, giuleștenii reușeau să promoveze în Liga 1.
- El explică de ce nu a putut lucra cu Aaron Boupendza și de ce îi va fi mai ușor să colaboreze cu Elvir Koljic, noul atacant al echipei.
- „Între Dan Șucu și Marius Șumudică există diferențe majore, dar și o zonă comună fabuloasă”, afirmă Paul Herinean.
INTERVIU GSP | Paul Herinean, mental coach la Rapid: „Obiectivul nostru este clasarea în primele 3 locuri”
- Domnule Herinean, cum a apărut oportunitatea de a lucra la Rapid?
- Am colaborat prima dată cu Rapid în 2013. A fost o colaborare pro bono. Am avut șansa să lucrăm cu Viorel Moldovan, care a reușit promovarea în calitate de antrenor. Îmi aduc aminte de întâlnirile cu băieții de atunci. Poveștile erau de genul: „Am venit la antrenament, m-a prins controlorul în tramvai și, după ce m-a recunoscut, era cât pe ce să mă ia în brațe”. A fost un proiect dificil, pentru că a reprezentat o provocare extraordinară să vii la o echipă care nu era plătită, jucătorii erau duși cu zahărelul. După promovare, ne-am despărțit.
- Ce ne puteți spune despre dumneavoastră și despre compania pe care o reprezentați?
- Compania de profiling și consultanță în psihologie aplicată pe care o reprezint se numește Iceu Training Group, care oferă și servicii de mental coaching. Suntem specializați în profilare și consultanță psihologică. Colegii mei au cel puțin pregătire de psihoterapeuți în psihoterapie cognitiv-comportamentală. Eu am formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală și în hipnoză, dar asta nu înseamnă că este necesar să aplicăm aceste instrumente. Întreaga noastră echipă este specializată în tot ceea ce înseamnă psihologie aplicată, de la psihologie clinică la psihoterapie și alte ramuri conexe.
- Concret, care este rolul dumneavoastră la Rapid?
- Acum lucrurile sunt diametral opuse față de prima mea experiență la Rapid. Luptăm pentru performanță, nu pentru promovare, și nu mai lucrăm pro bono. Obiectivul nostru, ca firmă care susține partea de mental coaching, este clasarea în primele trei locuri. Acesta este mindsetul nostru. Trebuie să le asigurăm fotbaliștilor focusul, concentrarea și motivația necesare. Vă dau un exemplu.
- Vă rog.
- Pep Guardiola trece printr-un divorț. Nu putem demonstra științific o relație de cauzalitate directă, dar cei care urmăresc fotbalul știu care sunt performanțele lui Guardiola. Dintr-odată, apare o inflexiune în parcursul lui Manchester City. Dacă analizăm critic performanțele echipei, putem observa o probabilitate destul de mare ca acest aspect să fi avut un impact. Ne interesează atât viața sportivă, cât și cea extrasportivă a celor cu care colaborăm.

Avem un centru de testare, evaluare și cercetare în psihologie aplicată. Așa cum procedăm și cu alte entități economice cu care interacționăm, avem capacitatea de a scana persoanele și de a identifica atitudini, valori, convingeri și motivații
- Paul Herinean, mental coach Rapid
- Ce înseamnă dezvoltarea mentalității de învingător? Era un atribut cu care Rapid vă asocia în postarea de prezentare.
- Înseamnă exact ce am văzut în meciul cu Farul și în meciul cu Unirea Slobozia. Înseamnă că, din primul și până în ultimul minut, ai convingerea că vei câștiga meciul. Vedem acest lucru din ce în ce mai des în fotbalul românesc și de mult timp în fotbalul european. Vedem echipe conduse cu 0-3 care luptă până la ultimul fluier. Mentalitatea de învingător înseamnă că, deși în minutul 90+2 cu Farul, la 4-0, Hromada a primit cartonaș roșu, Rapid – rămasă în zece oameni – a continuat să joace până în ultima secundă. În minutul 95, jucătorii au continuat să alerge, să lupte și au înscris golul cinci. Indiferent de factorii din teren sau din afara lui, lupți până la final. De aceea există sintagma „agresivitate pozitivă”. Toate aceste lucruri se desfășoară însă în limitele fair-play-ului.

- Interesant, Marius Șumudică se plângea recent că Rapid nu știe să joace murdar.
- Am un respect deosebit față de Marius Șumudică. Da, a menționat acest lucru, cu o frustrare evidentă, generată de rezultatul de la Galați. Trebuie să existe un echilibru. Ne aducem aminte de jocul României cu Danemarca, în care Dorinel Munteanu, o legendă vie a fotbalului românesc, a aruncat mai repede de la margine pentru că nu știa să joace murdar. Aceste aspecte trebuie puse în balanță și trebuie să găsim echilibrul necesar pentru a juca cât mai curat posibil. Dar, pentru acel 1-0 cu Oțelul, poate ar fi meritat să tragem de timp – aici empatizez din nou cu Marius Șumudică.
VIDEO. Paul Herinean, mental coach la Rapid: „Va fi mai ușor de lucrat cu Koljic. Cu Boupendza n-am reușit să lucrăm”
- Gestionarea presiunii – cum o puteți îmbunătăți? Pare un factor-cheie în Giulești.
- Există niște mecanisme care vin din zona psihoterapiei și a coachingului. În fața aceluiași stimul, noi ne repoziționăm. Să zicem că noi doi ne urcăm în mașină acum și plecăm să luăm prânzul împreună. Vine un bărbat și ne șicanează în trafic. Stimulul e același, dar reacțiile noastre pot fi diferite. După 2-3 ședințe de coaching cu mine, ar trebui să existe un mecanism de feedback independent. Adică, în fața aceluiași stimul, reacția ta emoțională va fi diferită. Prima dată apare emoția, iar cu cât emoția este mai intensă, cu atât rațiunea scade. Este un raport invers proporțional. În fața unor situații precum: „Sunt rezervă, nu mai sunt titular”, „Nu sunt în lot”, „Nu am primit răspuns, deși am trimis un e-mail către club”, intervine o repoziționare a persoanei respective. Odată ce te poziționezi diferit, rațiunea rămâne la cote înalte și nu mai apare acea reacție emoțională puternică.
- O întrebare venită de la un fan al Rapidului - „O să fie mai greu de lucrat cu Koljic decât cu Boupendza?”
- Va fi mai ușor. N-am interacționat până acum cu Koljic, dar îi urmărim pe jucători, îi profilăm inclusiv din social media, unde poți observa anumite tipare comportamentale. Cu Aaron n-am reușit să lucrăm. Boupendza este o personalitate interesantă, are simțul umorului și este foarte inteligent. O să adresez o întrebare retorică acum: ce trebuie să se întâmple ca patru psihologi să schimbe roata de la o mașină? Roata să-și dorească schimbarea. Ei bine, Boupendza nu și-a dorit schimbarea. Dacă un jucător nu își dorește schimbarea, niciun psiholog nu va reuși să schimbe nimic. Aaron fugea mai repede decât mine, deși am făcut sport și mă mențin destul de bine (n.r. - râde). Când roata nu vrea să fie schimbată... n-ai cum să intervii. Mie, ca fotbalist, Boupendza mi-a plăcut mult – poate nu în toate meciurile –, dar a venit cu o energie pozitivă, a pus presiune pe fundași, pe portari, aproape meci de meci.
VIDEO. Despre relația cu Marius Șumudică: „O persoană ușor histrionică”
- Cu Marius Șumudică în ce mod relaționați?
- Marius Șumudică are foarte multe calități, dar și unele aspecte mai puțin pozitive. Printre cele care m-au impresionat cu adevărat se numără pasiunea și motivația. După ce am studiat leadershipul și managementul din punct de vedere științific, am constatat că cea mai importantă calitate a unui lider este pasiunea. Iar Marius Șumudică o are din plin. Este un om plin de energie. Nivelul de presiune pe care singur și-l pune asupra lui este mai mult decât o simplă dorință de rezultat, mai mult decât o foame de performanță. Este la 120% motivație. Uneori, această intensitate și pasiunea pe care o are generează și presiune suplimentară. În cantonamentul din Dubai, când mă vedea...
- Așa.
- De multe ori era atât de stresat, încât, în momentul în care mă vedea, după câteva ore dormite spre dimineață, îmi spunea: „Te doare în... Ce faci, bă, Paule?! O fi bine, mă?!”. El nedormit fiind. Era o frustrare și pentru mine că nu reușeam să fac cumva să-i rezolv problema, doar că era atât de focusat pe cantonament, pe ce se întâmpla pe teren, încât nu mai avea timp pentru un mental coach... Se consuma foarte mult, e ușor histrionic, o persoană cu un stil al umorului fabulos. Și dacă te înjură, tot râzi peste o oră, că n-ai cum...

- Considerați că Șumudică are uneori o dorință extremă de a epata?
- Nu contrazic ce ai spus, cu lucrurile astea ne naștem. La finalul meciului cu FCSB, 0-0, jucătorii s-au dus către publicul rapidist. Unii dintre ei au aruncat tricourile în tribune. Șumudică a făcut un joc cu geaca, le-a arătat suporterilor că le-o aruncă, apoi nu a mai făcut asta. E o personalitate ușor histrionică, vrea să iasă în față. El reușește însă să transfere nevoia de a fi în centrul atenției în energie pozitivă și în motivație. Știi care a fost una dintre primele întrebări consistente care mi s-au adresat la Rapid?
- Vă rog.
- De ce exista un blocaj mental la jucători.
- Și de ce exista?
- Într-adevăr, exista acest blocaj mental. Mă întâlnisem personal cu 8-9 jucători până în acel moment. Concluzia foarte rapidă a fost: jucătorii cu care m-am întâlnit sunt motivați, foarte motivați, și în sistemul lor de personalitate avem trăsături și valori precum responsabilitate, asumare, meritocrație, onestitate. Adică erau foarte motivați și responsabili. Atunci de unde poate să vină acest blocaj mental? Să vă explic. Dacă mă transfer la echipa X și joc, ce o să se întâmple dacă greșesc? Apare frica. Apare emoția. E această frică justificată, obiectivă? Sau nu are legătură cu consecințele? Frica, dacă apare, devine un factor obiectiv. Această frică îți afectează concentrarea. Ca să poți lucra la efect, trebuie să identifici cauza. Nu spun mai multe, că ajutăm și concurența, le dăm prea multe informații.
Șumudică s-a obișnuit să fie rezultate acum, să fie pe 1, maxim pe locul 2. Dacă nu, e o tragedie. La Rapid e o construcție pe termen mediu și lung. Rapid se pregătește să fie campioana României. Dar această presiune nu trebuie să existe în acest campionat. Rapid va fi campioana României. Că va fi anul acesta, anul viitor sau, Doamne ferește!, peste încă un an, Rapid va fi campioana României
- Paul Herinean, mental coach Rapid
- Sintagma „Singuri împotriva tuturor” e benefică progresului și performanței sau acționează ca o scuză, ca un complex?
- Primul cuvânt e la plural, „singuri”, și e foarte important acest aspect. Sunt deschis când spun că nu am simțit nicio secundă nici cel mai mic complex la Rapid, absolut deloc.
- Au existat cazuri în care ați încercat să vă apropiați de jucători și ați sesizat din start un scut, o lipsă de deschidere evidentă?
- Sigur. Am avut întrebări: „Aveți expertiză în zona de psihologie, psihoterapie, Ok, dar ce legătură are asta cu sportul?”. O întrebare legitimă. Păi, avem doi campioni mondiali, unul e Bogdan Stoica, celălalt Romeo Beznea. Avem peste 200 de sportivi din fotbal cu care am lucrat. Mi-aduc aminte de Andrei Ciolacu, în 2013-2014.
- Fostul atacant al Rapidului.
- Da. Mă sună Viorel Moldovan într-o seară. Viorel Moldovan mi-a spus că are o problemă cu un jucător under și că are nevoie de Andrei. Andrei avea factori subiectivi și nu era într-o perioadă bună. El fiind o forță, dar atunci era abătut. Long story short – merg și mă întâlnesc cu el. După o oră și trei sferturi, Andrei se ridică în picioare: „Acum vreau să intru pe teren, Paul!”. Îi zic lui Viorel să-l bage, dar tot n-a avut încredere, l-a introdus abia pe final. A avut o bară, un gol anulat, a dat gol și a luat și un cartonaș galben. Bine că s-a terminat meciul, că lua și cartonaș roșu! E unul dintre cele mai simple exemple pentru mine.
- Cu ce v-a surprins ori impresionat până acum Dan Șucu?
- Am interacționat încă de la început. Am înțeles ce înseamnă leadershipul și managementul, modul în care gândește arhitectura clubului Rapid și ce înseamnă performanța. O relație de încredere și de respect reciproc. O relație corectă, comunicăm ușor și direct ori de câte ori e vreo problemă.
- Profilul lui Dan Șucu, mult diferit față de cel al lui Marius Șumudică?
- Există diferențe, poate majore. Există o zonă comună fabuloasă, aici vorbim de pasiune. Dar există și diferențe. Domnul Șucu nu ține să iasă în fața reflectoarelor... Posibil să fie diferențe majore la personalitate, dar cei doi sunt conectați 110% la Rapid. Asta e zona de congruență. Îi leagă foamea, pasiunea și dorința arzătoare de rezultate și de performanță.
VIDEO. Acum oficial la Rapid, în trecut angajat SRI: „De câte mii sau zeci de mii de ori am fost acuzat că sunt securist...”
- Știu că ați lucrat o perioadă bună în Serviciul Român de Informații. Voiam să vă întreb cu ce v-ați ocupat mai exact în SRI și dacă acea activitate vă ajută acum la Rapid în vreun fel anume?
- Mă ajută în tot ceea ce fac în viață, cred că mă ajută și în relația cu copiii mei. Am avut și funcții legate de zona de resurse umane, am avut atribuții și responsabilități și în zona de training, am făcut cercetare în psihologie aplicată. Partea aceasta de relaționare interpersonală și de comunicare e o zonă pe care o iubesc. Personal, apreciez că mă ajută extraordinar de mult în zona pe care o numim științific „calibrare interpersonală”, o modalitate științifică prin care reușești autentic să câștigi încrederea și respectul persoanei din fața ta. Având în vedere că în fața jucătorilor e o nevoie intrinsecă ca ei să se deschidă, partea de relaționare interpersonală și abilitățile acestea de comunicare sunt foarte importante.
- Este justificată reticența – probabil pe care ați observat-o și dumneavoastră – față de un om care a lucrat sau care lucrează în Servicii?
- La un moment dat, cineva m-a făcut idiot, papagal, securist. Un comentariu pe YouTube. Există o zonă de presupuneri și de prejudecăți la fiecare dintre noi. De câte mii sau zeci de mii de ori am fost acuzat că sunt securist... Aveam 11 ani și jumătate la Revoluție! Am 10 ani de când am plecat din SRI, pentru mine e un capitol încheiat, am învățat enorm de multe de acolo. În orice astfel de sistem lucrurile sunt de o complexitate extraordinară: te duci, îți dai demisia și peste o lună ai terminat. De fiecare dată când mi se adresează întrebarea asta, știu că cel care mi-o adresează n-are rude nici în poliție, nici în SRI, nici în armată. Altfel ar ști răspunsul.
„De multe ori, presiunea pusă pe copii nu aduce performanță”
- Sunt diferențe majore între jucătorii români și jucătorii străini?
- Există anumite diferențe. Unele importante, poate, la unii dintre jucătorii mai tineri români și la cei străini. Mi-aș permite să dau un sfat, cu toate că nu dau sfaturi de obicei. O fac strict altruist: presiunea pe care o punem pe copiii noștri e foarte importantă. Din păcate, această presiune, în foarte, foarte multe cazuri, nu aduce performanță. Poate să ne aducă o performanță pe termen scurt, dar pe termen lung se creează un „soft” emoțional-cognitiv-comportamental la copil, la adolescent, care ulterior va rămâne acolo. Când copilul se simte jignit, înjurat, bătut, i se generează un anumit tip de emoție. Această emoție e normalizată de către noi toți, iar modul în care te simți în copilărie și în adolescență îți scrie „softul”. Dacă ești criticat în permanență și ți se spune că nu ești bun de nimic, se creează un mecanism de coping care normalizează emoția respectivă. Și pentru că tatăl tău ți-a spus treaba asta, ai o eroare în „softul” emoțional, anume că e normal să simți că nu ești bun de nimic. Pentru jucătorii străini e la fel de normal să discute cu un mental coach cum e să discute cu un nutriționist sau cu preparatorul fizic. E o zonă de normalitate. Ne luptăm încă cu aceste lucruri. Cred că cei care apelează la aceste resurse vor avea și rezultate.
- Să luăm un caz imaginar: vine un jucător la dumneavoastră și vă spune: „Domnule Herinean, nu mai marchez de 3 ani, soția divorțează de mine, am o pasă proastă. Ce fac cu cariera mea, cu viața mea?”. Cum îl ajutați?
- Tu ești cu concurența, vrei să afli cum lucrăm noi (n.r. - râde). Primul lucru pe care îl facem e să înțelegem care e personalitatea acestui om, care sunt valorile și principiile, care sunt motivațiile lui. În funcție de vârstă, cultură și personalitate, putem avea motivații și sensibilități diferite. După ce avem aceste teste, vedem despre ce e vorba, înțelegem resursele cu care lucrăm.
- Ce ar însemna să aveți succes la Rapid peste 3 ani?
- O să ne dăm seama meci de meci dacă avem succes sau nu, indiferent de rezultat. Evaluarea e foarte simplă în cazul nostru: a alergat Burmaz eficient, cu sens? A avut atitudine pozitivă? A avut încredere în el până în ultima secundă? Atunci înseamnă că ne-am făcut treaba. Nu încerc să îmi iau apărarea, dar dacă o minge intră sau nu în poartă... asta nu pot să judeci. Poate fi evaluat un fotbalist dacă a continuat să lupte până la final. Nu putem garanta niciodată rezultatul, dar garantăm că procesul va fi unul corect, că facem totul cum trebuie, din prima până în ultima secundă.
De obicei, ne ridicam în picioare și urlam în timpul meciurilor pentru Rapid. Singurul moment în care am stat liniștit a fost la ultimul meci amical din Dubai, când a fost acel meleu. Burmaz s-a contrat cu un chinez, ăla a sărit la el, instantaneu Gojkovic a sărit și el.
Acolo am văzut cu adevărat forța echipei. Și dacă stadionul era plin de chinezi, s-ar fi întâmplat același lucru. Singurul care a rămas pe bancă am fost eu. Nu mi-am schimbat în nicio secundă poziția. Și, într-o fracțiune de secundă, s-au ridicat toți, inclusiv domnul președinte Viorel Moldovan. Nu sunt sociopat, iubesc Rapidul, dar cineva trebuia să-l placheze pe Viorel dacă mai făcea doi pași în față, pentru că sufletul lui era acolo. La Șumudică nu s-a pus problema, el era deja în mijlocul conflictului
- Paul Herinean, mental coach Rapid
- O ultimă întrebare, împrumutată de la Ovidiu Ioanițoaia: câștigă bine un mental coach la Rapid?
- Da, raportat la salariile din România, da.
- GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, contul de TikTok, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro


